A londoni söráradat

A sörös Facebook oldalakon rendszeresen fel-felbukkannak balesetet szenvedett sörszállító járművek képei. Ilyenkor szinte minden valamirevaló sörissza sajgó szívvel nézi az összetört üvegekről, szétszóródott rekeszekről, pocsékba ment sörökről készült felvételeket. Valósággal átéljük a fényképen látottakat, mintha személyesen mi magunk veszítettük volna el a söröket, mintha a sors minket fosztott volna meg az élvezetüktől. Bizony, a kárba ment sör nem csupán egy egyszerű veszteség, és ha egy ilyen baleset még emberek életét is veszélyeztette, vagy kárt okozott bennük, nos akkor az már tényleg katasztrófa.

A történelem egyik legnagyobb és legismertebb sörbalesete 1814. október 17-én következett be London városának egyik szegények által lakott, ipari körzetében. A Meux és Co. Brewery nevezetű sörfőzde udvarában számos hatalmas, fából készült érlelő tartály állt, melyeket acélpántok tartottak össze. Közülük a legnagyobb nem kevesebb, mint 3500 hordó sör kapacitással bírt. Nos az említett szomorú napon eme óriási tartály pántjai megadták magukat és a sör egy hatalmas robbanással kiszabadult. A hirtelen nyomástól a sörfőzde egyik oldalfala azonnal összeomlott. A kizúduló több, mint félmillió liter sör további tartályokat rongált meg, így összességében mintegy másfél millió (!) liter sör hömpölygött.

Miután az áradat áttörte a főzde hét és fél méter magas téglakerítését számos házat öntött el, rongált meg. 8 ember (köztük Mary Banfield és Hannah nevű leánya, akik éppen teáztak, egy négytagú társaság, akik egy pár nappal korábban elhunyt kisfiút sirattak el, egy Eleanor Cooper nevű tinédzser lány, ki egy összeomlott közeli kocsmában dolgozott) lelte halálát a 15 láb magas áradatban. Egy részükkel a rájuk szakadt házak romjai végeztek, míg többen egész egyszerűen belefulladtak a sörbe. Barna porterben úszott a környék, és a súlyos illat még hosszú hónapokon át terítette be London ezen részét. A kiömlött ingyen sört, aki tehette az összegyűjtötte. A feljegyzések szerint a gyűjtögetők egyike alkoholmérgezésig itta magát és így ő lett a tragikus esemény kilencedik áldozata. A károsultak pénzért mutogatták a halottaikat és a sörben úszó pincéket a korabeli katasztrófaturisták számára. Volt, ahol a látogatók súlya alatt a padló beszakadt és minden látogató derékig állt a sörben. A katasztrófát követően a bíróság emberi mulasztást nem állapított meg. Maga a Lópatkó sörfőzde túlélte a katasztrófát, a sört terhelő adó és vám visszatérítésének köszönhetőn még csődbe sem jutottak és csak több mint száz évvel később zártak be. Az egykori katasztrófa színhelyén ma a Dominion színház épülete áll.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése