Söreinkről

 A sörözőink csapolt verzióban alapvetően a strakonicei Dudák Sörgyár termékeit kínálják. Emellett a vendégcsapon barna Bernard, barna Eggenberg vagy más kisüzemi sörfőzde sörei találhatóak. 

A kulturált sörfogyasztás részeként több mint érdemes megismerkedni a söreink hátterével, azon sörfőzdék történetével, ahol a fenséges nedűk készülnek. Mindezért álljon itt egy-egy rövid bemutató, amely a Csehország nem csak Prága netmagazin hasábjain megjelent cikkek alapján készült:

DUDÁK Sörgyár

"A dél-csehországi Strakonice nem csupán csodás várkastélyáról, főteréről, szépséges házairól vagy éppen templomairól híres. Az Otava folyó mentén elterülő város a cseh dudazene fővárosa. Dudával, dudaszóval, egykori híres dudások emlékeivel, dudás szoborral és még sok-sok más duda vonatkozású eseménnyel, köztük a messze földön híres nemzetközi dudás fesztivállal is „találkozhatunk” itt ebben a kedves városkában.Strakonice ugyanakkor nem csupán a zenei kultúrára szomjazók hanem a folyékony kenyér fogyasztók számára is igen kellemes helynek számít. A folyó partján álló helyi sörgyárban készített nedű pedig milyen más nevet is viselhetne mint azt, hogy Dudák, azaz magyarul Dudás. Nos igen, bármennyire is illúzió rombolónak tűnhet, de a sörgyári névadás mögött mégsem a női idomok iránti lelkesedés, jóval inkább a városka dudásai iránti újabb tiszteletadás áll.


De ismerkedjünk meg a Dudákkal, a Strakonicei Városi Sörgyárral (Měšťanský pivovar Strakonice), amely egyedülálló módon az egyetlen olyan cseh sörfőzde, amely egy város tulajdonában áll. A helyi sörfőzés története egészen 1308-ig nyúl vissza, de az itt élő szomjas lelkek valószínűleg már ezt megelőzően is bőszen főzték a seritalt. Az első hivatalos sörfőzési jogot 1367. december 8-án adományozta a lakosságnak a Strakonicét birtokló IV. Bavor. Innentől kezdve a népek szorgosan főzték a söreiket, az éppen aktuális várúr szándékától függő mértékben. 1538-ban Jan z Wartenberka rendeletet hozott, amelynek értelmében az uradalom területén csak a serfőző joggal bíró polgároktól volt szabad sört vásárolni. II. Rudolf császár ezt a rendeletet 1577-ben megerősítette.
A sörgyár a 60-as években
A harmincéves háború során ugyan Strakonice jelentős károkat szenvedett, de természetesen a sörkérdés kulcskérdés maradt. 1649-ben az addig egyenként főzőcskéző polgárok (szám szerint 158) egy közös sörfőző üzem építése mellett döntöttek. Ugyanakkor a városban maradtak még más „független” sörfőzők is. Ugyan a környék ura, Habsburg Lipót Vilmos főherceg betiltatta a sör főzését, de szerencsére I. Lajos császár feloldatta ezt a tilalmat, és a város újból megkapta a főzési jogot. Mária Terézia ezt megerősítette, II. József azonban a renyhe adófizetési kedv miatt szigorított a sörfőzdék üzemeltetésén. A sörgyárban előállított sör mennyisége az évek során folyamatosan emelkedett (1881 és 1840 között megduplázódott). 1873-74-ben a gyárat átköltöztették az Otava folyó partjára, és a korábbi épületet maláta házzá alakították át. 1883-84-ben a tulajdonosok három további pincével növelték az üzemet, majd a XX. század elején a gyárat tovább modernizálták. 1909-ben a városi konkurencia, a dominikánusok sörfőzdéje bezárt. 1914-ben már háromféle sör főztek, tízes és tizenkettes világos lágert, és egy a 13-as (Dudás) barnát.

Dagmar Vlková
Mind az első, mind a második világháború jelentősen visszavetette a termelést (3-5%-ra !), majd 1948-ban államosították az üzemet. Az 1956-os év jelentős volt a gyár életében, ugyanis ekkor kezdték el a 12-es világos Dudás sör főzését, amelyet a mai napig is készítenek. 1959-ben a gyár csatlakozott a Délcseh Serfőzdék Szövetségéhez, majd néhány tulajdonos váltás után 1989-ben az a České Budějovice-i Sörgyár részeként működött, vagy inkább csak működgetett. Ugyanakkor az 1990-es években erőteljes átalakítás vette kezdetét a gyárban és a sörválaszték is bővülésnek indult. Egy igen hosszú ideig húzódó privatizációs folyamat során, amelyet a sörgyár mennyiségben és minőségben is megszenvedett, végül 2005-ben Strakonice városának tulajdonába került. Ekkor kezdődött a strakonicei sör legújabb fellendülésének korszaka. 2011-ben a gyár a korábbi Dudák-Dudás sör márkanevet kiterjesztette az egész gyárra (korábban a Nektar és a Dudák neveket egyaránt használták), és ez a változás nem csak a külcsínben, hanem a belbecsben is megmutatkozott.

A pasztőrözetlen sör főzése során természetesen kiváló cseh alapanyagokat használnak Morvaországból és Žatec vidékéről. A sörfőző mester meglepő és szinte egyedülálló módon, nem egy férfi, hanem egy hölgy, nevezetesen Dagmar Vlková. Munkájának, hozzáértésének eredményeképp a Dudák sörök már eddig is számos neves hazai díjat szereztek, és ezek a sikerek a jövőben is folytatódni fognak. A sörfőzés során nem csupán a történelmi recepteket használják, hanem igyekeznek a kor igényeinek, a fiatalabb generációk ízlésvilágának megfelelőbb terméket előállítani.
DUDÁK szortiment
A sörgyár sörválasztéka vetekszik a nagy sörgyárak szortimentjével. Az alap kínálatban az alábbi sörféléket főzik: 4,0%-os világos és 5,2%-os prémium világos DUDÁK, 4,5%-os szűretlen Sklepák (csapolva és 1,5 literes műanyag palackban), 4,8%-os prémium barna DUDÁK, 5,1%-os KLOSTERMANN félbarna, 5,5%-os világos KRÁL ŠUMAVY, 5,0%-os OTAVSKÝ arany, 4%-os ŠVANDA és 6%-os alkohol tartalmú VELKOPŘEVOR világos (idény jelleggel). Jelenleg a barna DUDÁK gyártását átmenetileg megszüntették, de reméljük hamar elmúlik ez a sanyarú állapot.
Egy korsó Dudák
Karácsonykor és húsvétkor még további ünnepi söröket is főztek - főznek, köztük 2011-ben az édes szájú hölgyekre gondolva csokoládé ízesítésűt is. Emellett a Šamp nevű, 5%-os érdekességet (a Pivovarský dům licensze alapján), pontosabban pezsgőélesztővel erjesztett sörspecialitást is itt a strakonicei gyárban készítik. Az 1978-ban bezárt blatnái sörgyár termékét pótlandó a Dudák elkezdte a Blateňák nevezetű sör főzését és palackozását is.

Partikra is kiváló
A Dudák sörgyár teljes szortimentje megvásárolható a sörgyár saját boltjában a hét hat napján. De akik nem jutnak el Strakonicébe azok se csüggedjenek, hiszen a közel teljes strakonicei választék megízlelhető, megvásárolható a Jaromír Sörpincében illetve Sörkertben. Csak ne feledjük: ne dudákat, hanem Dudákot kérjünk!"


BERNARD Sörgyár

"Hol is gyártják ezt a Bernardot, amelyet az elmúlt pár évben már Budapesten is több helyen, köztünk nálunk a Jaromírban is lehet fogyasztani, és amely láthatólag Csehországban is erősen teret nyert. Nos, ha meg akarjuk tudni a választ, akkor Prága felé az autópályán haladva ne legyünk restek letérni a fővárostól 90 kilométerre. Ugyanis itt található Humpolec városa, a Bernard sör szülőhazája. A városka, magában is megér egy komolyabb sétát, de mi most egyenesen törünk a célunk felé, és könnybe lábadt szemmel tekintjük meg a Május 5. utca elején az elmaradhatatlan sörgyári kéményt, majd a szépséges zöld-fehér logót, amelyben két bernáthegyi tartja meg a címert, hirdetve a humpoleci sörfőzés alapításának 1597-es időpontját.

A Bernard Sörgyár
Ismerkedjünk meg egy kicsit a sörgyár történetével, de csak úgy dióhéjban. Mindjárt az első 4-500 évet ugorjuk is át, ugyanis az eredetileg a XVI. század óta működő humpoleci sörfőzde, illetve sörfőzés múltjáról vajmi kevés információnk van. Biztosan megélt dicsőséges korszakokat, de ezeknek az 1990-es évek elejére kellőképpen nyoma veszett, és nem sok jó várt a helyi sörgyárra. 1991-ben azonban csoda történt, pontosabban Stanislav Bernard, Josef Vávra és Rudolf Šmejkal személyében három csodatévő jelentkezett, és nyerte meg az ún. „kisprivatizáció” során az addig állami tulajdonban álló, évente alig 26 ezer hektoliter sört előállító és igen lepusztult állapotban lévő gyárat. Bernard ekkoriban Opavában indított el egy hetilapot, Vávra az ostravai sörgyár helyettes sörmestere volt, míg Šmejkal az ő sógora. A humpoleci moziteremben lebonyolított licitálás során a 9,5 millió korona értékűre taksált gyárat a végén 45 millióért szerezték meg, ami nem kis vakmerőség volt a részükről.

Az új tulajdonosok ugyan nagy lendülettel kezdtek a gyár modernizálásába, de azért ez a folyamat eltartott nekik is egy jó darabig, hiszen a sok hitelt vissza kellett termelni, és a gyárat is folyamatosan fejleszteni kellett. 2001-ben a Duvel Moortgat belga sörgyár stratégiai partnerként, fele rész tulajdonosaként tőke injekciót hajtott végre a Bernardban, és ez a lépés hozzájárult a sör mennyiségi és minőségi előrelépéséhez is. A hivatalos nevén Bernard Családi Sörgyár 2000-ben egy saját, hatalmas maláta házat is vásárolt, amely csaknem 7000 tonna malátát állít elő, főként saját használatra, de részben más sörfőzdék számára.
A tulajdonosok
A Bernard sör egyedisége a minőségi alapanyagokon túl a korszerű sörfőzési módszerben rejlik. Valamennyi sörük pasztőrözetlen, helyette mikrofilterezést alkalmaznak, amely jóval kevésbé csökkenti a sör minőségét, és sokkal egészségesebbé teszik a fogyasztását. A Sörgyár bejáratával csaknem szemben egy komoly Bernard sörüzletet nyitottak, ahol nem csupán a sörgyár aktuális szortimentjét, hanem a kulturált sörfogyasztás egyéb kellékeit (pl. igazán gusztusos „bernardos” korsók, poharak) vagy egyéb kegytárgyakat is beszerezhetjük. Természetesen a sörgyár megtekintésére is van lehetőség, egy kis kóstolóval.
Modern környezet
A Bernard sörgyár működését az abszolút profizmus jellemzi, és ez nem csupán a termék rendkívül jó minőségében, hanem a járulékos szolgáltatásokban, vagy éppen a példaértékű PR munkában is megjelenik. Akár a honlap design-t, akár a különféle média termékeket (reklám, poszter stb.) nézzük, süt belőle az egyediség, a humor, amely vonzóvá teszi az amúgy is kívánatos italt. A humoros címkék és reklámok fő témája általában maga Bernard úr, aki láthatólag a végletekig felhasználja söre reklámozására igazán jellegzetes fejformáját! Emellett minden év augusztusában a Bernard sörgyár több napos könnyű zenei fesztivált rendez Humpolec-ben, egyfajta mini Szigetet.
Humoros Bernardos cimkék
A sörgyár jelenlegi csapolt (!) alap szortimentje a következő: Alkoholmentes, Light (3,8%), Lager (4,5%), Premium (4,7%), Szűretlen (5,0%), OX (5,8%), Félbarna, 4,5 %), Barna (5,1%). Az üveges választékban megtalálhatunk alkoholmentes félbarna sört, szilvás, vagy meggyes sört és számos egyedit (Bohemian Ale), csatos üveges (egy kis élesztőt tesznek bele, az utóérlelés kedvéért) vagy sima kupakos göngyölegben. Valamennyi sör kiváló minőségű, amit mi sem bizonyít jobban, hogy sorra nyerik, vagy legalább dobogós helyezéseket érnek el a különböző bel- és külföldi sörversenyeken."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése