A sör és a limonádé

Cikkünk címe akár egy Grimm mese vagy talán éppen egy Edgar Allan Poe rémnovella címe is lehetne, hiszen valljuk be őszintén a sört tisztán szeretőket eme két külön-külön remek innivaló túl közeli viszonya borzadállyal tölti el. Pedig a sör és limonádé napjaink egyik legnépszerűbb sörkoktélje, melyet tízmilliók kortyolgatnak akár alkoholos, akár alkoholtól mentes formájában. (A sörkoktélokról egy korábbi cikkünkben már általánosságban szóltunk.) Ám honnan ered ez az italkeverék, kinek is köszönhetjük a születését? A sör és üdítő első keveréke valószínűleg Nagy-Britanniában született, legalábbis erre utal H. G. Wells egyik regénye, amelyben két palack sör gyömbér sörrel való összevegyítéséről emlékezik meg az író. Ezt a keveréket hívták shandygaffnek. A gyömbérsör helyét később egy citromos ital, a limonádé vette át, és a koktél neve szimplán shandyre változott. A shandy a britteknél készülhet felső- és alsóerjesztésű sörből is. Az előbbit bitter shandynek, míg az utóbbit láger shandynek nevezik.

Ám Európa kontinentális részén a sör és limonádé keverékét mégsem shandyként, hanem az immáron közismert radlerként ismerjük, és ez egy német kocsmáros kreativitásának köszönhető. Ugyanis 1922-ben a München melletti kisváros Deisenhofen kocsmárosa, egy bizonyos Franz Xaver Kugler (nem keverendő össze az azonos nevű matematikus-kémikus-jezsuita pappal) egy júniusi forró napon nagy bajba került. A történet szerint annyi kerékpáros érkezett a népszerű kerékpárútvonal mellett fekvő nagy sörkertjébe (szám szerint nem kevesebb, mint 13 ezren (!)), hogy a söritallal való ellátásuk elsőre reménytelennek tűnt. Így Kugler úr gondolt egyet és a korlátozott mennyiségű sörét a pincéjében rejlő, önmagában eladhatatlan limonádéval kezdte el 1:1 arányban összekeverni, majd ezt az alkoholban szegény, ám frissítő ízű italt radlermass azaz „bicajos liter” néven biztosította a megfáradt kerékpárosok számára. Az enyhén szólva is nehezen hihető, ám remek reklámsztoriként eladható történet szerint így született meg a radler, amely nem csak Kugler sörkertjében hanem mára már világszerte népszerű ital lett. A radler persze számos módosuláson átesett és így született más név alatt a bajor russ (búzasörrel), a francia Monaco (egy kis grenadinnel), vagy az Alster (pilseni sör és szóda). A radlert hazánkban csapolva kevéssé, inkább palackozott vagy dobozolt formájában vásárolhatjuk meg jellemzően alacsony alkoholtartalommal vagy teljesen mentesen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése