A Bakalář újra rögös úton

A maga inkább ipari mivolta ellenére is kedves északnyugat csehországi városka, Rakovník sörfőzésének története sohasem futott egy hajtűkanyaroktól, kátyúktól mentes sima úton. Ha csak az elmúlt száz esztendőre tekintünk vissza már akkor is magas hullámhegyek és mély hullámvölgyek váltakozását láthatjuk. A több, mint 550 éves múlttal bíró rakovníki sörfőzés modern kora az 1900-as évek elején vette kezdetét egy új főzde megépítésével. A termelés szépen fejlődött egészen az első világháborúig, amely csaknem véget is vetett a működésének. A válságot túlélve újból fejlődésnek indult, ám a második világháborúval együtt újból recesszió következett be. Az ezt követő kommunista érában előbb államosították, majd egy nagy sörgyár vállalatba olvasztották be. A jövő a kisebb felújítások ellenére is elég siralmasnak tűnt, ám az 1960-as évek végén a gyár visszanyerte függetlenségét és a szovjet piacra történő exportnak köszönhetően a termelés elérte a történelmi rekordot jelentő évi 200 ezer hektoliteres mennyiséget! Ekkor jött a bársonyos forradalom, majd a privatizáció és az új tulajdonost csak a nyerészkedés szándéka vezette. Így alig 7 évvel a termelési csúcsot követőn a sörgyár bezárt és már félő volt, hogy ezzel véget ér a rakovníki sörgyártás története. 2004-ben ugyan újból életre kelt, de a sorsa egészen 2010-ig csak különféle tulajdonosok kezeiben hánykolódott és újból a bezárás fenyegette. Ám ekkor új, külföldi befektető érkezett, aki megvásárolta és ismét fejlődési pályára állította a jobb sorsra érdemes sörgyárat. Minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy megmentette a gyárat. 2010-ben a termelés még nem érte el a 13000 hektolitert, de egy évvel később majdnem megtriplázódott, 2015-ben majdnem meghaladta a 100 ezret, míg mára az egyre korszerűbb körülmények között zajló termelés elérte az évi 150 ezer hektolitert.

Egy remek tempóban növekvő cseh sörgyár, amely megmaradt a kevés. multik által nem lerontott függetlenek egyikének, amely pazarul ötvözi a hagyományos és modern sörfőzést, ahol még mindig hagynak 40-60 napot az érlelésre, ahol még saját kútvízből termelnek, amely a legjobb cseh alapanyagokból dolgozik, amely rengeteg pénzt és energiát fektetett be nem csak a sör minőségi előállításába, de a modern, divatos design sör reklámelemek (korsók, üvegek, címkék stb.) kidolgozásába is, amely külföldön számos, a cseh sörök kiválóságát hirdető márkasörözőt, éttermet létrehozásában közreműködött, egy sörgyár, amely rendelkezhet a hivatalos „Cseh sör” védjeggyel…mi baj történhet?


Semmi…ezt gondolta mindenki, egészen 2022. február 24-ig, mikor Oroszország hadműveletet indított Ukrajna ellen, és a háború azóta is tart. A világ túlnyomó része szinte rögtön egységesen elítélte az agressziót, és napokon belül szankciók léptek életbe Oroszországgal szemben. Ahogyan azt oly sokan megtették, a rakovníki sörgyár igazgatója, Jiří Kovář a cég Facebook oldalán már az első napokban elítélte az orosz agressziót. Tette ezt a sörgyár tulajdonosa, legújabbkori megmentője Andrei Brajlovsky, egy orosz nemzetiségű üzletember teljes támogatásával. Tette ezt annak ellenére, hogy a sörgyár a megtermelt sör több, mint harmadát szállította az orosz piacra és fejlődésének záloga az orosz piacra történő export volt. Hogy mit hoz a jövő, senki nem tudja, de az biztos, hogy újból nehéz időszak előtt áll a rakovníki sörgyár, hiszen szinte lehetetlen az elveszett piacot belátható időn belül pótolni. Talán, ha mi, magyarok még jobban besegítenénk a remek rakovníki sörök fogyasztásába…😊 Hiszen itt most nem elsősorban a cseh állampolgárságot is kérvényező orosz üzletember profitjáról, hanem egy kiváló cseh sörgyár sorsáról van szó. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése