Sörbe sör?

Pár héttel ezelőtt fogtunk hozzá a sörkoktélok rövid bemutatását célzó háromrészes minisorozatunkhoz, melynek első részében a sör és a tömény italok találkozásáról, a másodikban a limonádé és a sör sokak által elítélt házasságáról szóltunk. És íme itt következik a trilógia harmadik része, mely a sörkoktélok talán „legtermészetesebb fajtáiról”, a különféle sörök egyesítéséről szól. Az eltérő sörök egybeöntéséről már a XVIII. századtól vannak megbízható feljegyzések. És ez természetesen nem a kupákban megmaradt „hanzli” sörök összepancsolását és elfogyasztását jelentette. Nem, ezek a koktélok már a sörök tudatos házasításával készültek. Az angolok ugyanis ekkortájt már előszeretettel fogyasztották az ún. half and halfot, azaz a sötétebb bitter ale és a világos mild ale 50-50%-os elegyét. Ezt a keveréket egyéb sörökből is el lehetett követni, így pl. az olcsóbb nedűbe is lehetett drágábbat csempészni. Eme felettébb pénztárcabarát megoldással sikerülhetett egy picit feljavítani a szerényebb minőségű sörünket. Sőt egyes angol kocsmákban még az is elképzelhető volt, hogy minden egyes csapról töltöttek a korsóba egy kicsit, majd ezt az entire nevezetű koktélt fogyasztották el, persze csak azok, akiknek kedve, elszántsága és persze gyomra volt hozzá.

A sör-sör koktélok a mai napig is népszerűek. Nincs olyan komolyan vehető vendéglátós, aki ne tudná, hogy mi is az a rigó vagy éppen a vágott. Sőt vannak akik nem kis ügyességgel, egymásra halmozva is képesek csapolni a barna és a világos sörök keverékét. A rigót a csehek řezanénak hívják, melyet feltétlenül meg kell különböztetnünk a polotmavytól, azaz a félbarnától. Ez utóbbit ugyanis összeöntögetés nélkül, közvetlenül főzik az előzővel hasonló színűre, ízűre. Angliában a vágott neve black and tan, melyet a sötét stout (legtöbbször Guinness) és egy világos sör (pale ale) keverékéből nyerhetünk. Jellemzően a világos kerül a korsó aljára és rajta helyezkedik el a barna folyadék, ám egy řezané lehet fordítva is. De figyelem! Egy ír kocsmában történelmi okokból sose kérjünk black and tan sört, csak half and halfot! Persze csak akkor ha nem szeretnénk komoly sértődés vagy atrocitás szenvedő alanyai lenni. Ugyanis black and tan volt a neve egy az ír függetlenségi mozgalom ellen küzdő és módszereikben nem válogató kegyetlen angol katonai egységnek (az uniformisuk színe alapján), és ez a név sok-sok ártatlan ír áldozat történetére emlékeztet. De ez már más, a sörök békés világától messzevezető történet. Inkább ha csak tehetjük, kóstoljuk meg a sörök keverékét, akár egy Bakalář řezanát, most a húsvét közeledtével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése