Ismét itt a zöld sör, de mitől is zöld a sör?

Közeledik a húsvét, ismét zöld sörök lepik el sörözőinket, és ez ellen a minőségre joggal kényes vendégeink sem tiltakoznak, sőt! Ahogyan azt már megszokhattuk a strakonicei Dudák Sörgyár évről évre ellát minket a húsvéti zöld sörével, melynek léte a Húsvétot megelőző nagyhét negyedik napjához, a Zöld Csütörtökhöz (Zelený čtvrtek) kötődik. A hagyomány szerint ugyanis ezen a napon zöld színű ételek és italok fogyasztásával kell, hogy védekezzünk a betegségek ellen. És ha már zöld az italunk, akkor a sör is legyen zöld! Az első zöld sört az 1900-as évek utolsó éveiben kezdték el főzni Csehországban, egész pontosan a prágai Pivovarsky Důmban, de mára már vagy 100 cseh főzde készíti el a maga zöldikéjét, melyet persze nem csak a húsvéti ünnepek alatt, hanem már az azt megelőző rövidebb időszakban is fogyaszthatjuk.

A zöld sör egyre népszerűbb hazánkban és természetesen a Jaromírokban is. Évről évre egyre többen kóstolják meg ezt a szezonális különlegességet, és egyre többen teszik fel a kérdést: mitől is zöld a zöld sör? Most lerántjuk erről a titokról a leplet. Zöld sört legegyszerűbben mezei ételfestékek segítségével készíthetnek, melyek közül elsősorban nagyipari szinten a brillantkéket (E 133), más néven patentkéket emelnénk ki. Ez a trifenilmetán csoportba tartozó festék természetesen teljesen ártalmatlan, megannyi fagylaltban, süteményben, marcipános figurában, de még sajt vagy kolbász bevonatában is fogyasztjuk szinte nap, mint nap, ám használata nem éppen a legelegánsabb megoldás a zöld sör elkészítéséhez. Zöld sört készíthetünk teljesen természetes összetevők hozzáadásával is, így kerülhet a sörünkben búzafűlé, a japán matcha tea vagy a Spirulina tengeri alga is. Mindhárom megoldás még egészségesebbé is teszi a sörünket és sajátos aromát kölcsönöz nekik. Ám ezek a megoldások önmagukban drágábbak és a sör végső íze sem feltétlenül nyeri el a tömegek tetszését, így számos sörgyár, köztök a Dudák is köztes megoldást választott a sör megzöldítésére. A húsvéti zöld Dudák esetében egy Nettle tea alapot használnak és a sörhöz némi természetes aromát, valamint csalán levélből nyert klorofill rézkomplexet adnak. Csalánt, illetve a csalán zöld színét is adó klorofillt ugyan magában is használhatnák, de sajnos így a hő és fény jóval hamarabb kikezdené, átalakítaná a sört. A klorofill rezes változata azonban mindezen hatásoknak jóval inkább ellenáll. Nyugodjunk meg, a klorofill komplexek is teljesen veszélytelenek, s ha bármi utóhatást éreznénk az inkább az elfogyasztott alkohol mennyiségének köszönhető! Zöld sör csapolt formában már kapható valamennyi Jaromírunkban, sőt elvitelre palackba töltjük a márvány utcai Sörbisztrónkban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése