Mi is az a pilseni típusú sör?


Sörivó vendégeink gyakorta teszik fel a kérdést, hogy van-e valamilyen pilseni típusú sörünk? Az esetek nagy részében ez nem jelent mást, minthogy a sörfogyasztó kedveli a komló keserűségét, és így olyan sört szeretne fogyasztani, amiben nem a maláta, hanem a komló dominál. De valójában mit is jelent az a fogalom, hogy pilseni típusú sör?


Lássuk a hivatalos forrást, a BJCP-t a Beer Judge Certification Program által a sörfajtákra kiadott leírását. Eszerint a pilseni típusú sör az alsóerjesztésű cseh láger sörök családjába tartozik és azon belül is a cseh prémium világos lágerek egyik típusa. A legfőbb jellemzőjük a friss ízérzet és a fokozott ihatóság, mely annak köszönhető, hogy az egyes alkotórészek jól kiegyensúlyozottak. A maláta jelen van, de nem tolakodó és a komló keserűség is erős, de nem túl harsány. Itt nincs sem vizesség, sem gyümölcsös aroma, maximum egy kis fűszeres buké. A sör színe arany vagy mély arany. Érezhető a sör testessége, kellemesen tartós az utóízérzet. A sörhab kemény és tartós. Az keserűséget jelző IBU 30-45 közötti értékű, az alkoholtartalom pedig 4,2 % és 5,8 % közötti. Csehországban a pilseni kifejezést csak és kizárólag a Pilsner Urquellre használják, így elég furán néznének mindenkire, aki pilseniként egy másik fajta sört szeretne inni. Nemzetközi szinten azonban a pilseni kifejezés széles körben elterjedt, így a cseh sörök jelentős részét a külvilág pilseni lágernek hívja.


Mindezek után felmerül a kérdés, hogy milyen sört is kérjen, aki a Jaromírokban pilseni típusút szeretne inni. Nos a strakonicei Dudák sörgyár termékei közül egyértelműen az Otavsky Zlaty-t nevezhetjük pilseninek, de az intenzívebb keserűség hiánya ellenére a 11-es Dudák és a Premium is pilseninek számít. Ugyancsak pilseni jellegű a hidegen komlózott Klostermann, és az üveges Král Šumavy is. A rakovníki Bakalař sörök esetében pilseni típusú a Pražačka, a hidegen komlózott, a 11-es és a világos Černovar. Az üveges változatban kapható Chodovar sörök közül a világos sörök mindegyike pilseni típusú. Igyon nálunk egy jó pilsenit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése