Sörivó vendégeink gyakorta teszik fel a kérdést, hogy van-e
valamilyen pilseni típusú sörünk? Az esetek nagy részében ez nem jelent mást,
minthogy a sörfogyasztó kedveli a komló keserűségét, és így olyan sört szeretne
fogyasztani, amiben nem a maláta, hanem a komló dominál. De valójában mit is
jelent az a fogalom, hogy pilseni típusú sör?
Lássuk a hivatalos forrást, a BJCP-t a Beer Judge
Certification Program által a sörfajtákra kiadott leírását. Eszerint a pilseni
típusú sör az alsóerjesztésű cseh láger
sörök családjába tartozik és azon belül is a cseh prémium világos lágerek egyik típusa. A legfőbb jellemzőjük a friss
ízérzet és a fokozott ihatóság, mely annak köszönhető, hogy az egyes
alkotórészek jól kiegyensúlyozottak. A maláta jelen van, de nem tolakodó és a
komló keserűség is erős, de nem túl harsány. Itt nincs sem vizesség, sem
gyümölcsös aroma, maximum egy kis fűszeres buké. A sör színe arany vagy mély
arany. Érezhető a sör testessége, kellemesen tartós az utóízérzet. A sörhab
kemény és tartós. Az keserűséget jelző IBU 30-45 közötti értékű, az
alkoholtartalom pedig 4,2 % és 5,8 % közötti. A BJCP leírása szerint Csehországban a pilseni
kifejezést csak és kizárólag a Pilsner Urquellre használják, így elég furán
néznének mindenkire, aki pilseniként egy másik fajta sört szeretne inni, ám ez csak régebben volt igaz. Mára nem csak nemzetközi
szinten, de Csehországban is széles körben terjedt el a pilseni kifejezés, így a cseh sörök
jelentős részét pilseni lágernek hívják.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése