Mi is az a pilseni típusú sör?

Sörivó vendégeink gyakorta teszik fel a kérdést, hogy van-e valamilyen pilseni típusú sörünk? Az esetek nagy részében ez nem jelent mást, minthogy a sörfogyasztó kedveli a komló keserűségét, és így olyan sört szeretne fogyasztani, amiben nem a maláta, hanem a komló dominál. De valójában mit is jelent az a fogalom, hogy pilseni típusú sör?


Lássuk a hivatalos forrást, a BJCP-t a Beer Judge Certification Program által a sörfajtákra kiadott leírását. Eszerint a pilseni típusú sör az alsóerjesztésű cseh láger sörök családjába tartozik és azon belül is a cseh prémium világos lágerek egyik típusa. A legfőbb jellemzőjük a friss ízérzet és a fokozott ihatóság, mely annak köszönhető, hogy az egyes alkotórészek jól kiegyensúlyozottak. A maláta jelen van, de nem tolakodó és a komló keserűség is erős, de nem túl harsány. Itt nincs sem vizesség, sem gyümölcsös aroma, maximum egy kis fűszeres buké. A sör színe arany vagy mély arany. Érezhető a sör testessége, kellemesen tartós az utóízérzet. A sörhab kemény és tartós. Az keserűséget jelző IBU 30-45 közötti értékű, az alkoholtartalom pedig 4,2 % és 5,8 % közötti. A BJCP leírása szerint Csehországban a pilseni kifejezést csak és kizárólag a Pilsner Urquellre használják, így elég furán néznének mindenkire, aki pilseniként egy másik fajta sört szeretne inni, ám ez csak régebben volt igaz. Mára nem csak nemzetközi szinten, de Csehországban is széles körben terjedt el a pilseni kifejezés, így a cseh sörök jelentős részét pilseni lágernek hívják.


Mindezek után felmerül a kérdés, hogy milyen sört is kérjen, aki a Jaromírokban pilseni típusút szeretne inni. Nos a strakonicei Dudák sörgyár termékei közül egyértelműen az Otavsky Zlaty-t nevezhetjük pilseninek, de az intenzívebb keserűség hiánya ellenére a 11-es Dudák és a Premium is pilseninek számít. Ugyancsak pilseni jellegű a hidegen komlózott Klostermann, és az üveges Král Šumavy is. A rakovníki Bakalař sörök esetében pilseni típusú a Pražačka, a hidegen komlózott, a 11-es és a világos Černovar. Az üveges változatban kapható Chodovar sörök közül a világos sörök mindegyike pilseni típusú. Igyon nálunk egy jó pilsenit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése