Sörözgetés Pest egyik legszebb rejtett szigetén, a (Mészáros) Lőrinc pap téren


Az időjárás ugyan még nem éppen támogatja a kerthelyiségek, szabadtéri teraszok működését, de már így is sokan választják a kültéri sörözgetés kellemes élményét. Az időnkénti hűvösebb idő ellenére is a Jaromír a Templomhoz vendéglátóhelyünkre érkező vendégeink közül egyre többen maradnak kint a téren elhelyezett székeinknél, asztalainknál, s ez nem csoda. A helyszín, a Lőrinc pap tér ugyanis Budapest egyik legszebb rejtett szigete, egy alapvetően kis alapterületű, de rendkívüli nyugalmat árasztó terecske. A nyugalom oka nem csupán az autós forgalom alacsony voltában keresendő, hanem a teret határoló háromszintes bérházak (jobbára múlt század eleji), a templom, a szoborcsoport és a fák harmonikus „együttlétében".



A tér a Mária és a Krúdy Gyula utca találkozásánál fekszik. A karcsú, így a magas tornyaival a térbe szervesen beilleszkedő Jézus Szíve (jezsuita) templommal szemben, a tér túloldalán álló sarokház az ún. „asztalnokház”. Nevét kakucsi Liebner József császári és királyi asztalnokról kapta, aki egy ideig itt lakozott. A ház hagyományosan vendéglátóhelyeknek, pontosabban kocsmának adott helyet, melynek léte és működése nem éppen boldogította akkortájt a helyi papot. A téren áll gróf zicsi és vázsonkeöi Zichy Nándor 1930-ban emelt szobra, előtte két további zászlót és babér „koszorút” tartó alakkal. A szobor Orbán Antal alkotása. A tér kellemes pihenőhely a belvárost járó turisták, vagy akár a nyugodt elmélkedésre vágyó helyiek számára. 


Végezetül egy pár mondat a névadó plébánosról, Lőrinc papról, kinek teljes vezetékneve Mészáros Lőrinc volt. A mai Magyarországon e név említése bizony gyakorta erőteljes érzelmeket vált ki, de erről az egykori neves előd mit sem tehet. Az 1466-ban, Megyaszón született Lőrinc pap ugyanis a Dózsa György-féle felkelés egyik vezetőjeként írta be magát a magyar történelembe. Mészáros Lőrinc pap 1514. július végén esett fogságba és máglyán égették halálra. Emlékezzünk rá is egy jó korsó sörrel a „templomos Jaromír” teraszán!

forrás: Wikimedia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése