Honnan származik a sörösüveg?


A magunkfajta sörkedvelők kedvenc tárgyai a sörösüvegek. Élvezettel vesszük a kezünkbe „őket”, nézegetjük rajtuk a különféle hasznos információkkal teli címkéiket, s persze ha nem éppen az egyre több helyet elfoglaló gyűjteményünket gazdagítjuk velük, akkor bajlódunk az üzletbe való visszavitelükkel. Sokan a súlyuk, vagy éppen a visszavételük időnkénti macerás volta miatt inkább a dobozos söröket választják, de azért valljuk be őszintén, a sörösüveget, persze teli állapotukban többnyire szívesen cipeljük haza, akár egy igazi trófeát. A sörösüveg igazi gyógyerővel bír, hiszen még a krónikusan fájó derekunk is jól tűri, ha egy rekesz sört kell a kocsinkba beemelnünk.


A varázslatos hatású sörösüveg eredete pontosan nem ismert, így az utókor jobb híján több történetet is kiötlött, melyek közül a legelterjedtebb Dr. Alexander Novellről szól. A nevezett úriember 450 évvel ezelőtt anglikán plébánosként szolgálta az urat az angliai Hertfordshire megyében fekvő Much Hadham falujában. Hivatásának gyakorlásán túl szenvedélyesen horgászott és egy a közeli Ash folyóhoz vezető horgászútja során frissítőként a település helyi sörét vitte magával, mégpedig egy bedugózott üvegpalackban. A horgászás közben a palackot a patak hűvös vizébe tette, ám valamiért megfeledkezett róla és a nap végén ott is felejtette. A „bontatlan” üveg egy jó pár napot várt a sorsára, mikoris a plébános visszatért. Novell megörült a rá várakozó sörnek, de mikor kibontotta a palackot egy hangos dörrenés rémítette meg. A robaj az akkori sűrű, élesztővel teli, s természetesen szűretlen sör másodlagos erjedésének volt köszönhető, melynek során további széndioxid keletkezett a palackban. De a monda szerint a sör maga ennyi idő elteltével is kiváló volt, így megszületett a sörösüveg.

A Jaromír Sörözők üveges sör választékából
Persze mindez csak mese, a sörösüvegeket leginkább valamelyik, vagy éppen több sörfőző egymástól függetlenül „találta fel”, akik a terméküket szerették volna eltarthatóbbá és szállíthatóbbá tenni. Mindez valamikor a XVI. század második felében történhetett, ám a sörös üveg nagyobb léptékű hasznosítása még egy jó évszázaddal később vette kezdetét. Ám ne gondoljuk azt, hogy a sörösüveg használata hamar elterjedt. Maga az üveg gyártása évszázadokon át meglehetősen drága volt, ráadásul a széndioxid miatt fémdrótos biztonsági dugóval kellett lezárni, ami további költségeket jelentett. Emellett sokan a palackozott sör minőségének a romlásától is féltek, szó mi szó nem is alaptalanul. A pasztörizálás felfedezése, új sörfőzési technológiák kidolgozása, s nem utolsó sorban a tömeges és olcsó üveggyártás és a söröskupak kifejlesztése kellett ahhoz, hogy a sörösüveg világuralomra törjön, az I. Világháborút követő időszaktól kezdve. Mára a sörösüveg világszerte elterjedt ám manapság már az említett fémdoboz jelent a számára konkurenciát. Ám a dobozveszély ellenére sem kell félnünk attól, hogy a méltán népszerű sörösüveg a közeljövőben eltűnne. 

Néhány a Manka spájza (www.mankaspajza.hu) üveges sörei közül

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése