Amióta sört iszogatnak az emberek a világon, azóta léteznek
olyan kis sör mellé fogyasztható étkek, falatkák, közkeletű magyar néven
sörkorcsolyák, melyek egyrészt kiegészítik a fogyasztott sör ízét, megalapozzák
a helyét a következő söröknek vagy éppen kielégítik a folyadékivás közben
kialakult sóhiányunkat. A sörkorcsolyák természetesen mások a világ különböző
szegletein, de jellemzően minden esetben sósak. Lássunk néhány példát az egyes
országok legáltalánosabb sörkorcsolyáira:
Kolo |
A Föld számos országban a chips és a mogyoró a favorit (pl.
Ausztrália), mely duót az USA-ban kiegészíti a perec, Szingapúrban és más
tengerparti országokban a szárított hal, máshol pedig pl. a sajt. Az afrikai
országokban gyakori a különféle pirított magvak fogyasztása a sör mellé. Etiópiában
ezt a pirított magkeverékeket pl. kolo-nak hívják. Izrael kedvelt
sörkorcsolyája az olíva bogyó, míg Libanonban pisztácia, mogyoró és kesudió
keverék a közkedvelt sört kísérő étel. Nagyon sok országban szárított vagy
füstölt hús a kedvelt sörkorcsolya (Namíbia: füstölt, fűszeres marhahús
szeletek, Dél-Afrika: Biltong: fűszeres, szárított hús, Kína: faszénen
grillezett hús, Nepál: Sukuti – szárított bivaly vagy yak hús).
Kip-kap |
Hollandiában a Bitterballent, azaz a panírozott húsgolyókat kóstoljuk meg mustárral.
Bitterballen |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése