Sörkorcsolyák a világban


Amióta sört iszogatnak az emberek a világon, azóta léteznek olyan kis sör mellé fogyasztható étkek, falatkák, közkeletű magyar néven sörkorcsolyák, melyek egyrészt kiegészítik a fogyasztott sör ízét, megalapozzák a helyét a következő söröknek vagy éppen kielégítik a folyadékivás közben kialakult sóhiányunkat. A sörkorcsolyák természetesen mások a világ különböző szegletein, de jellemzően minden esetben sósak. Lássunk néhány példát az egyes országok legáltalánosabb sörkorcsolyáira:

Kolo
A Föld számos országban a chips és a mogyoró a favorit (pl. Ausztrália), mely duót az USA-ban kiegészíti a perec, Szingapúrban és más tengerparti országokban a szárított hal, máshol pedig pl. a sajt. Az afrikai országokban gyakori a különféle pirított magvak fogyasztása a sör mellé. Etiópiában ezt a pirított magkeverékeket pl. kolo-nak hívják. Izrael kedvelt sörkorcsolyája az olíva bogyó, míg Libanonban pisztácia, mogyoró és kesudió keverék a közkedvelt sört kísérő étel. Nagyon sok országban szárított vagy füstölt hús a kedvelt sörkorcsolya (Namíbia: füstölt, fűszeres marhahús szeletek, Dél-Afrika: Biltong: fűszeres, szárított hús, Kína: faszénen grillezett hús, Nepál: Sukuti – szárított bivaly vagy yak hús).

Kip-kap
Japán közkedvelt sörmelléki étele a szójabab, Portugáliában pedig a Tremoços azaz chiliben marinált farkasbab. Dél-Koreában a sör és a legnépszerűbb sörkorcsolya (sült csirke) annyira összefonódott, hogy egy önálló szót, „chimaek” (csirke és sör) is alkottak rá. Argentínában az ún Picadas, mini pizzaszerű étel hússal és sajttal a nemzeti sörkorcsolya, míg Belgiumban a Kip-kap, egy jellemzően malacpofából zselatinnal készített vagdalthús féleség a sört kisérő étel. Dániában válasszunk a Smørrebrød nevezetű szendvicsekből, míg
Hollandiában a Bitterballent, azaz a panírozott húsgolyókat kóstoljuk meg mustárral. 

Bitterballen
Szinte mondani se kell, de Csehországban nakládany hermelín (pácolt camembert sajt) az egyes számú sörkorcsolya, míg Magyarországon a chips, a szotyi (inkább csak otthon), a ropi és a sós mogyoró az uralkodó. Ám a sörkorcsolyák a Jaromírokban természetesen nem állnak meg az említett négyesnél, jóval kifinomultabb étkek várnak a sörivókra, de erről részletesebben legközelebb írunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése