Ahogyan azt az előző cikkünkben már
említettük Csehországban a legnépszerűbb sörkorcsolya a
nakládany hermelin, melyet leggyakrabban a vendéglátóhely saját
maga készíti el. Ez nem más, mint a speciális, hermelín nevű,
camembert jellegű sajt melyet különféle fűszerek hozzáadása
mentén olajban pácolnak. Az így érlelt sajtot ezt követően vagy
magában, vagy pirítóssal, kenyérrel fogyasztják. További
népszerű cseh sörkorcsolyák az utopenec, avagy a savanyított
krinolin, a tlačenka, a fehér disznósajt, a különféle szagos
pivní syr-ek avagy sörsajtok, a rúzs nevű baktériummal érlelt
olmützi kvargli, a különféle kolbászkák és a házi
sültburgonya szeletek.
A Jaromírokban a konyha milyenségétől
és kapacitásától függően számos olyan sörkorcsolyát
alkottunk meg és szolgálunk fel, melyek alapját egy cseh étel
vagy cseh sörkorcsolya adta. A két régebbi közkedvelt korijaink a
pácolt camembert (mi nem használjuk a hermelín nevet, mert maga a
sajt egy másik típusú camembert) és a fehér cseh kolbászkák
mustárral mellé felzárkózott egy viszonylag újkeletű ételünk
a bramborákból (cseh tócsniból) kifejlesztett csehfri művésznévre
hallgató csoda. Ez valójában gofri sütőben sült bramborák,
melyet csülkös-tejfölös, csirkés-cézáros, kacsamájas vagy
vega feltéttel gazdagítjuk. És miért is jobb ez a tócsni? Nos
sokkal kevesebb olaj kerül felhasználásra sütés során, ezért a
végeredmény is könnyebb a gyomornak, nem annyira kalóriadús és
az ízeket sem nyomja el a zsiradék. Ugye, hogy jól hangzik?
Kívánunk mindenkinek jó étvágyat a sörkorcsolyáink mellé, de
ha csak egy hagyományosabb korira vágynak ne feledkezzenek meg az
ötféle ízben (enyhén sós, fokhagymás, baconos, pikáns mustáros
és csemege paprikás) bramburkykról, a kisüzemi „cseh
chipseinkről” sem! Dobrou chut’, azaz Jó étvágyat kívánunk
minden vendégünknek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése