Hetek óta tart a kánikula, és mi a hőségben egyszerre
átkozzuk-áldjuk a nagy meleget. Egy azonban biztos, nincs is szebb látvány annál,
mint amikor a nap végén, a némileg alábbhagyó forróságban elénk tesznek egy
korsó gyöngyöző falú hideg sört. Persze a melegben nem éppen az erős söröket
kedveljük, hanem azokat a könnyed lágereket melyeket nagyobb mennyiségben is
iszogathatunk a hőségben duplán veszélyes és felettébb kellemetlen
részegség-másnaposág veszélye nélkül. A strakonicei Dudák sörfőzde is
felismerte az alacsonyabb alkoholtartalmú, ám ízben gazdag nyári sör
jelentőségét, így az idén megalkották az 1649-re hallgató ünnepi sörüket. Mitől
is ünnepi sör, és miért 1649? Ez talán könnyen kitalálható. A jelenlegi városi
sörfőzdét 1649-ben alapították, azaz mostani formájában immáron 370 éve örvendeztetik
meg söreikkel a város és környéke lakóit.
De mi is kell egy ilyen ünnepi nyári sör elkészítéséhez? Nos
a térfogatában legfőbb alapanyag a főzde saját vízkútjából nyert ásványokban
gazdag víz. Kell hozzá a sör fő szilárd alapanyaga, azaz a maláta, amely 1649
esetében az árpa- és búzamaláta okosan kitalált keveréke. Az egyik legújabb
komlófajta a Bohemia gondoskodik a kellemes keserűség melletti
gyümölcsös-fűszeres aromáról. És persze kellenek a szorgos élesztőgombák is, melyek
a maláta cukrát átdolgozzák alkohollá. Az 1649 összességében egy felettébb
üdítő hatású pilseni típusú, világos, szűretlen, 10,5%-os (EPM), 4,2%
alkoholtartalmú ital, a nyári esték hűs társa. Az új sör természetesen nálunk a
Jaromírokban is kóstolható lesz, és erre nem is kell sokat várnunk. Ha minden
rendben alakul július 8-án csapra is tudjuk verni az új Dudákot, persze ünnepi,
alkalmi sörről beszélve csak a készlet erejéig! Addig is várunk mindenkit
szeretettel a Jaromírokban!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése