A jövő héten már a Jaromírokban is csapra verik az új Dudák
sört, az előző cikkünkben bemutatott 1649-et. Ahogyan azt említettük ez egy jubileumi
sör, hiszen 370 évvel ezelőtt alapították a helyi sörfőzdét, ám érdemes még
egy-két részlettel megismerkednünk a neves dátummal és az azt megelőző
időszakkal kapcsolatban. Strakonicében, számos más cseh városhoz hasonlóan a
helyi sörfőzés története egészen régre, a feljegyzések szerint 1308-ra nyúl
vissza, ám bátran feltételezhetjük, hogy már ezelőtt is sokan főzték a maira
persze szinte kevéssé emlékeztető, sűrű, „darabos” söröket. A helyi várban a kisebb
volumenű sörfőzés már a XIII. század közepétől, megszakítással egészen a XX.
század elejéig zajlott, ám a lakosok, pontosabban egyes lakosok számára az első
hivatalos sörfőzési jogot 1367. december 8-án adományozta a Strakonicét
akkortájt birtokló IV. Bavor. Ezt követően a népek szorgosan főzték a söreiket,
az éppen aktuális úr szándékától függő mértékben. 1538-ban Jan z Wartenberka
rendeletet hozott, amelynek értelmében az uradalom területén csak a serfőző
joggal bíró polgároktól volt szabad sört vásárolni. II. Rudolf császár ezt a
rendeletet 1577-ben megerősítette. A sörfőzés ekkortájt még szó szerint háztáji
műfaj volt. Akik polgárként rendelkeztek sörfőzési joggal azok a saját házukon
belül főzték az ilyen-olyan söreiket. (Akik nem azok is, legfeljebb stikában
és/vagy saját használatra.) Mivel a sörfőzés a korabeli technikai lehetőségek
mentén igen tűzveszélyes sportág volt, így nem csoda, hogy Csehországban
számtalan várostűz kiinduló forrása egy felrobbant főzőüst, kigyulladt sörház
volt. Ebből egy idő után elege lett a polgároknak vagy éppen a város urainak,
így lassacskán megindult a főzés központosítása.
A minőségi cseh sörök és kiváló étkek, azaz a Jaromír sörözők, éttermek kedvelőinek!
1649, a modern strakonicei sörfőzés születése
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése