A söröket nem kedvelő embertársaink rendszerint azzal az
indokkal utasítják el a sörfogyasztást, hogy nem szeretik a keserű ízt, ám
érdekes módon sokan közülük előszeretettel esznek grépfrútot, étcsokoládét,
vagy éppen napi rendszerességgel isznak kávét esetleg kesernyés gyógyteát. Mindez
azt jelzi, hogy két keserű íz között is hatalmas különbség van, és az egyes
kesernyés ízt vagy kedveljük, vagy ki nem álljuk. Ez persze abból is adódik,
hogy maga a keserű íz nem önmagában jelentkezik, hanem egy komplex aroma alkotórészeként.
A sörök fontos összetevője a komló, amely biztosítja az ital kesernyésségét, a gyanta,
olaj, csersav, stb. tartalmával a sör zamatát, s egyben gátolja az ital idő
előtti megromlását. A sörfőzdék, köztük is elsősorban főleg a kísérletező kisebbek,
persze folyamatosan keresik az újdonságokat, az új aromákat, ezért
természetesen nem csak egyféle komlót használnak a sörökhöz, hanem a
növénynemesítők által megalkotott sokféle komlófajták széles választékából válogatnak.
Más komló kell és használatos a láger söröknél, és más mondjuk egy IPA-nál vagy
APA esetében. Lássunk most néhány példát a leggyakrabban használt komlófajtákra.
Az általunk leginkább ismert cseh láger sörökhöz a világszerte
elterjedt Saaz, vagy más néven žateci komlót használják. Ennek aromáját
élvezhetjük a legtöbb cseh sörben, ám manapság Csehországban több más
komlótípust is megalkottak. Az egyik a pilseni típusú sörökhöz használt Saaz late,
a másik a Sládek, a harmadik a Premiant. Egy egészen új fajta a Saaz és a
Sládek keresztezéséből származó Bohemie, melyet a strakonicei Dudák új, ünnepi
sörében most meg is ízlelhetünk. Végezetül egy aránylag új cseh komlótípus az
enyhén citrusos jellegű Kazbek, mely elsősorban utó-, hidegkomlózáshoz
használnak előszeretettel. Ezen cseh fajták mellett a további, láger sörökhöz világszerte
termesztett és használt komlótípusok közül megemlítenénk a Crystalt, a Hersbruckert,
a Libertyt, a Saphirt, a Traditiont vagy éppen a Magnumot. Ennyit a lágerekről,
de nézzük még meg röviden, hogy milyen főbb komlófajtákat használnak a
felsőerjesztésű söröknél. A pale ale vagy IPA sörök kedvelt citrusosan keserű
komlófajtái az Amarillo, a Cascade, a Citra, vagy a Centennial. Trópusi
gyümölcsös aromajegyekkel rendelkezik többek között az Azacca, a Mosaic és számos új zélandi, illetve amerikai fajta. Klasszikus angol komlófajta a Fuggle melyet
szinte bármely sörhöz használhatnak. De nem is folytatjuk tovább, hiszen
mintegy 100 különféle komlótípust használnak jelenleg a világban és megannyi új
kerül még a közeljövőben kinemesítésre. A lényeg, hogy érdemes a különféle
komlótípusok világában elmerülni, hiszen a végén kiderülhet még egy sört nem
kedvelő számára is, hogy az adott komlókeserűség igazán élvezetes!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése