A keserűség gyönyöre, avagy a komlófajtákról röviden


A söröket nem kedvelő embertársaink rendszerint azzal az indokkal utasítják el a sörfogyasztást, hogy nem szeretik a keserű ízt, ám érdekes módon sokan közülük előszeretettel esznek grépfrútot, étcsokoládét, vagy éppen napi rendszerességgel isznak kávét esetleg kesernyés gyógyteát. Mindez azt jelzi, hogy két keserű íz között is hatalmas különbség van, és az egyes kesernyés ízt vagy kedveljük, vagy ki nem álljuk. Ez persze abból is adódik, hogy maga a keserű íz nem önmagában jelentkezik, hanem egy komplex aroma alkotórészeként. A sörök fontos összetevője a komló, amely biztosítja az ital kesernyésségét, a gyanta, olaj, csersav, stb. tartalmával a sör zamatát, s egyben gátolja az ital idő előtti megromlását. A sörfőzdék, köztük is elsősorban főleg a kísérletező kisebbek, persze folyamatosan keresik az újdonságokat, az új aromákat, ezért természetesen nem csak egyféle komlót használnak a sörökhöz, hanem a növénynemesítők által megalkotott sokféle komlófajták széles választékából válogatnak. Más komló kell és használatos a láger söröknél, és más mondjuk egy IPA-nál vagy APA esetében. Lássunk most néhány példát a leggyakrabban használt komlófajtákra.



Az általunk leginkább ismert cseh láger sörökhöz a világszerte elterjedt Saaz, vagy más néven žateci komlót használják. Ennek aromáját élvezhetjük a legtöbb cseh sörben, ám manapság Csehországban több más komlótípust is megalkottak. Az egyik a pilseni típusú sörökhöz használt Saaz late, a másik a Sládek, a harmadik a Premiant. Egy egészen új fajta a Saaz és a Sládek keresztezéséből származó Bohemie, melyet a strakonicei Dudák új, ünnepi sörében most meg is ízlelhetünk. Végezetül egy aránylag új cseh komlótípus az enyhén citrusos jellegű Kazbek, mely elsősorban utó-, hidegkomlózáshoz használnak előszeretettel. Ezen cseh fajták mellett a további, láger sörökhöz világszerte termesztett és használt komlótípusok közül megemlítenénk a Crystalt, a Hersbruckert, a Libertyt, a Saphirt, a Traditiont vagy éppen a Magnumot. Ennyit a lágerekről, de nézzük még meg röviden, hogy milyen főbb komlófajtákat használnak a felsőerjesztésű söröknél. A pale ale vagy IPA sörök kedvelt citrusosan keserű komlófajtái az Amarillo, a Cascade, a Citra, vagy a Centennial. Trópusi gyümölcsös aromajegyekkel rendelkezik többek között az Azacca, a Mosaic és számos új zélandi, illetve amerikai fajta. Klasszikus angol komlófajta a Fuggle melyet szinte bármely sörhöz használhatnak. De nem is folytatjuk tovább, hiszen mintegy 100 különféle komlótípust használnak jelenleg a világban és megannyi új kerül még a közeljövőben kinemesítésre. A lényeg, hogy érdemes a különféle komlótípusok világában elmerülni, hiszen a végén kiderülhet még egy sört nem kedvelő számára is, hogy az adott komlókeserűség igazán élvezetes!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése