Jaromír a Rómain – Mit is együnk?

A Római part alapvetően a „balatoni strandételválasztékáról" híres. Lépten nyomon belebotolhatunk klasszikus, jobbára kulináris élmény tekintetében nem túlságosan változatos ételek választékába. Az itt fogyasztható ételek közül a képzeletbeli TOP lista élén egyértelműen a hekk, "Magyarország" legnépszerűbb hala áll, melyből évadonként mázsányi, sőt lehet, hogy tonnányi mennyiséget adnak el. A hekk mellett természetesen ugyancsak népszerűek a megszokott egyéb klasszikus strandételek is. A Jaromír a Rómain étlapjának megtervezésekor mi egyértelműen nem akartunk beállni ezeregyedikként a „hekkes” helyek sorába. Nem állt szándékunkban hiszen egyrészt tudjuk, hogy nem mindenki szereti a halat, nem mindenki kívánja a strandbüfé ételeket ezzel szemben az emberek igencsak szeretik a gasztronómiai élvezeteket, az éttermi színvonalú étkeket még akár a puritánabb strandkörnyezetben is. Lássuk hát, hogy mi is tudunk a vendégeink kulináris vágyainak kielégítéséért tenni, mi is szerepel az étlapunkon.


Kezdjük a sort sörkorcsolyákkal, melyekkel jobban csúszik a sör. Mint csehes söröző természetesen a különféle kolbászok (klasszikus, füstös, fehér) viszik a prímet persze finom mustárral, csalamádéval és sörpereccel, sőt egy „igazi” cseh kutyát is megkóstolhatunk. A kolbászok mellől persze a sorból nem hiányozhatnak Csehország legnépszerűbb sörkorijai, az utopenec és a hermelin sem. Aki a könnyebb ételekre vágyik annak ajánlhatjuk a kissé egyhangúbb cézár saláta helyett a különféle salatávariációinkat (pl. sörkert saláta utopeneccel, hermelinnek és sörpereccel) melyek közül vannak húsos, és húsmentes változatok is.

De nézzük a főételeinket melyek nézése is igazán megható, nem hogy a megízlelése. Három féle kolbászból készült kolbásztál, csirketekercs, pulled pork szendvics, a hagyományos „Morva veréb” (vrabec), igazi cseh csülök (koleno), oldalas (žebra)…mi szem s szájnak ingere. És ha mindez még nem lenne elegendő várnak ránk a loksák, a töltött lepények is, akár vegetárius változatban is. Jó étvágyat kívánunk minden vendégünknek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése