Jövő hét hétfőn, azaz november 11-én ünnepeljük Szent Márton
napját. Ezt az eseményt nem csak mi, hanem a törzsvendégeink is várják, hiszen
jól tudják, ismét egy kulináris élvezetekkel teli libalakomán fogyaszthatják a
szakácsaink által alkotott libafinomságokat. A libaevés nem tartozik a
mindennapjaink kulináris élményei közé, sokan közülünk csak évente egyszer,
Szent Márton napján vagy annak környékén fogyasztanak a hangos, tollas
jószágokból. Most azonban eljött az idő, a libaságok ideje, lássuk hát, hogy
mit is kínál a márvány utcai Jaromír Sörbisztró és a Jaromír a templomhoz. A
sörbisztróban már november 9-én, azaz e hét szombattól veszi kezdetét a libalakoma,
míg a „templomos” Jaromírban hétfőtől, Szent Márton napjától kezdve indul a
habzsi-dőzsi!
|
A libacombot mi hagymás törtburgonyával tálaljuk! |
Az ünnepi menü első fogása egy leves, méghozzá
egy füstölt kacsamellel készült bableves. Már most összefut a szánkban az
a bizonyos, pedig még csak elképzeltük ezt a tartalmas finomságot. A leves
után, vagy akár helyett, előétel gyanánt jöhet egy libamáj pástétom, finom
kaláccsal és szilva csatnival (chutney). A bemelegítést követően háromféle
főétel közül muszáj választanunk, mert egyszerre csak egy fér bele a bendőnkbe.
(Persze másnap vissza lehet jönni egymásikért!) Nem kis tépelődést követően
végül döntenünk kell! Tejfölös mustáros gombamártással és knédlivel körített
konfitált liba, galuskás libazúza pörkölt vagy lilakáposztás és hagymás
törtburgonyás sült libacomb lesz a miénk? Ugye, hogy nehéz a döntés?
Ráadásul azoknak, akik a libát nem annyira kedvelik, de egy kis Márton napi
baráti, családi étkezésen vesznek részt burgonyapürés és baconos zöldbabos
ribeye steaket is tudunk ajánlani. A lakoma végén még vár ránk egy kétcsokis
torta is, amely megkoronázza a libalakománkat! Foglaljunk hát minél előbb
helyet a Jaromírok egyikébe-másikába és vessük bele magunkat a libaságokba,
hiszen ismerjük a szólást: “aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át
éhezik.”
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése