Márton napi libaságok a Jaromírokban!


Jövő hét hétfőn, azaz november 11-én ünnepeljük Szent Márton napját. Ezt az eseményt nem csak mi, hanem a törzsvendégeink is várják, hiszen jól tudják, ismét egy kulináris élvezetekkel teli libalakomán fogyaszthatják a szakácsaink által alkotott libafinomságokat. A libaevés nem tartozik a mindennapjaink kulináris élményei közé, sokan közülünk csak évente egyszer, Szent Márton napján vagy annak környékén fogyasztanak a hangos, tollas jószágokból. Most azonban eljött az idő, a libaságok ideje, lássuk hát, hogy mit is kínál a márvány utcai Jaromír Sörbisztró és a Jaromír a templomhoz. A sörbisztróban már november 9-én, azaz e hét szombattól veszi kezdetét a libalakoma, míg a „templomos” Jaromírban hétfőtől, Szent Márton napjától kezdve indul a habzsi-dőzsi!

A libacombot mi hagymás törtburgonyával tálaljuk!
Az ünnepi menü első fogása egy leves, méghozzá egy füstölt kacsamellel készült bableves. Már most összefut a szánkban az a bizonyos, pedig még csak elképzeltük ezt a tartalmas finomságot. A leves után, vagy akár helyett, előétel gyanánt jöhet egy libamáj pástétom, finom kaláccsal és szilva csatnival (chutney). A bemelegítést követően háromféle főétel közül muszáj választanunk, mert egyszerre csak egy fér bele a bendőnkbe. (Persze másnap vissza lehet jönni egymásikért!) Nem kis tépelődést követően végül döntenünk kell! Tejfölös mustáros gombamártással és knédlivel körített konfitált liba, galuskás libazúza pörkölt vagy lilakáposztás és hagymás törtburgonyás sült libacomb lesz a miénk? Ugye, hogy nehéz a döntés? Ráadásul azoknak, akik a libát nem annyira kedvelik, de egy kis Márton napi baráti, családi étkezésen vesznek részt burgonyapürés és baconos zöldbabos ribeye steaket is tudunk ajánlani. A lakoma végén még vár ránk egy kétcsokis torta is, amely megkoronázza a libalakománkat! Foglaljunk hát minél előbb helyet a Jaromírok egyikébe-másikába és vessük bele magunkat a libaságokba, hiszen ismerjük a szólást: “aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése