A napjaink sörforradalma évről évre változik. Ez nem csupán
a világtrendek változásában mutatkozik meg, de akár a magyar vagy cseh
sörgyártás, sörfőzés módosulásában is. Még mindig és várhatóan még sokáig jelentős
hívószó marad, ha valamit kézművesnek, angolul craftnak hívunk, de vajon mi is
rejlik valójában eme kifejezések mögött? Nos a kérdésre a válasz egyáltalán nem
egyszerű, amiről a sörszakértők, sörfőzők, sörfőzde tulajdonosok között időnként
zajló viták is tanúskodnak. Nem állítanánk, hogy mi most jó definíciót tudnánk
alkotni ezen kifejezésekre, inkább csak egy-két mondatban jeleznénk véleményünket
a témával kapcsolatosan.
Kezdjük azzal, hogy mit ne várjunk egy kézműves/craft
sörfőzdétől! A craft sörfőzde nem maga állítja elő a söre alapanyagait, a vizet
a legritkább esetben nyeri saját kútról vagy ha igen, akkor is változtatnia (pl.
szűrés) kell rajta ahhoz, hogy a kellő minőséget elérje. A malátát (legyen az
búza, rozs, zab vagy a klasszikus árpa stb.) nem saját maga termeli, hanem az
adott kereskedőtől szerzi be, bízva a annak jó minőségében. A komlót sem
jellemzően maga termeszti, szinte egy kézen meg lehetne számolni, hogy hány
cseh és magyar főzdének van saját komlóültetvénye. A craft sörfőzde nem
feltétlenül kicsi, a kézművesség fogalma nem mennyiségi kategória. A világban
akad olyan craft sörfőzde, amelynek a termelése nagyobb, mint pl. a Dreher
Sörgyáré. De nem hívható craftnak az a „főzde” sem, amely vagy összetákolt,
sufni-tuningolt eszközökkel, vagy profibb berendezésekkel, de nem elegendő
tudással főzi a maga italát, „vagy sikerül vagy nem annyira” alapon, és így
értékesíti a „jól sikerült” „kézműves sört”. Ez inkább a jól-rosszul sikerülő házifőzés
kategóriájába tartozik. A craft sör a véleményünk szerint tisztességes
alapanyagokból, nem az olcsítás, nem a visszahígítás szellemében készült sör,
amellyel az elkészítése során maximális odafigyeléssel, valódi sörszakértői
tudással foglalkoznak. A craft ugyanakkor nem jelent egyet a szinte teljesen
automatizált, számítógép vezérelt sörfőzdékkel, a modernek mellett, a tradicionálisabb
sörfőzési technikák alkalmazása is maximálisan belefér, sőt mondhatnánk ettől
válik igazán kézművesebbé (pl. nyíltkádas erjesztés). A craft, a mi értelmezésünk
szerint leginkább az állandó, garantált, de nem nagyipari minőség védjegye,
melyet meg kell különböztetni mind az olcsó tömegtermelt söröktől, mind a
minőséget nem garantáló, csak a trendeket meglovagló „kézművesektől”.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése