Mi is az a kézműves / craft sör?


A napjaink sörforradalma évről évre változik. Ez nem csupán a világtrendek változásában mutatkozik meg, de akár a magyar vagy cseh sörgyártás, sörfőzés módosulásában is. Még mindig és várhatóan még sokáig jelentős hívószó marad, ha valamit kézművesnek, angolul craftnak hívunk, de vajon mi is rejlik valójában eme kifejezések mögött? Nos a kérdésre a válasz egyáltalán nem egyszerű, amiről a sörszakértők, sörfőzők, sörfőzde tulajdonosok között időnként zajló viták is tanúskodnak. Nem állítanánk, hogy mi most jó definíciót tudnánk alkotni ezen kifejezésekre, inkább csak egy-két mondatban jeleznénk véleményünket a témával kapcsolatosan.


Kezdjük azzal, hogy mit ne várjunk egy kézműves/craft sörfőzdétől! A craft sörfőzde nem maga állítja elő a söre alapanyagait, a vizet a legritkább esetben nyeri saját kútról vagy ha igen, akkor is változtatnia (pl. szűrés) kell rajta ahhoz, hogy a kellő minőséget elérje. A malátát (legyen az búza, rozs, zab vagy a klasszikus árpa stb.) nem saját maga termeli, hanem az adott kereskedőtől szerzi be, bízva a annak jó minőségében. A komlót sem jellemzően maga termeszti, szinte egy kézen meg lehetne számolni, hogy hány cseh és magyar főzdének van saját komlóültetvénye. A craft sörfőzde nem feltétlenül kicsi, a kézművesség fogalma nem mennyiségi kategória. A világban akad olyan craft sörfőzde, amelynek a termelése nagyobb, mint pl. a Dreher Sörgyáré. De nem hívható craftnak az a „főzde” sem, amely vagy összetákolt, sufni-tuningolt eszközökkel, vagy profibb berendezésekkel, de nem elegendő tudással főzi a maga italát, „vagy sikerül vagy nem annyira” alapon, és így értékesíti a „jól sikerült” „kézműves sört”. Ez inkább a jól-rosszul sikerülő házifőzés kategóriájába tartozik. A craft sör a véleményünk szerint tisztességes alapanyagokból, nem az olcsítás, nem a visszahígítás szellemében készült sör, amellyel az elkészítése során maximális odafigyeléssel, valódi sörszakértői tudással foglalkoznak. A craft ugyanakkor nem jelent egyet a szinte teljesen automatizált, számítógép vezérelt sörfőzdékkel, a modernek mellett, a tradicionálisabb sörfőzési technikák alkalmazása is maximálisan belefér, sőt mondhatnánk ettől válik igazán kézművesebbé (pl. nyíltkádas erjesztés). A craft, a mi értelmezésünk szerint leginkább az állandó, garantált, de nem nagyipari minőség védjegye, melyet meg kell különböztetni mind az olcsó tömegtermelt söröktől, mind a minőséget nem garantáló, csak a trendeket meglovagló „kézművesektől”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése