November 11-én ünnepeljük Márton
napját, a mezőgazdasági munkák végét, a természet téli
pihenésre vonulását, amely a mostani szokatlanul meleg és száraz
időjárásnak köszönhetően egy csöppet tolódni látszik. Ám
mindez ne rettentsen el minket Szent Márton ünnepének
kiélvezésétől, és jöjjenek el november 11. és 18. között a
Jaromír Sörbisztróba, ahol libakülönlegességek és más nem
libás finomságok várják Önöket. Libaleves, libazúza pörkölt,
libamájjal töltött réce, konfitált libacomb, vagy éppen
szűzérme „Kedvessy” módra...mind, mind Márton napi vigadalom
részét képezik.
De ki is volt Szent Márton, és mi
köze a libákhoz? Nos a legenda szerint Márton Szombathely
környékén születhetett valamikor a IV. században. A római
császár katonájaként szolgálva éppen valahol a mai francia
földön lovagolt, mikor a hideg téli estén megosztotta a köpenyét
egy koldussal. Aznap éjszaka Jézus egy koldus alakjában jelent meg
előtte (persze csak álmában), és ettől kezdve a harc helyett
inkább Isten szolgálatát választotta. A pappá szentelt Márton
életében annyi minden jót tett, hogy püspökké is szentelték,
de a monda szerint ő nem érezte méltónak a címre. Ám hiába
bújt el libaólban, a szokatlan társsal szembenéző libák hangos
gágogással elárulták őt. Az áruló libáknak köszönhetően
leleplezett papot ezek után Tour püspökévé szentelték. Márton
napja a negyven napos karácsonyi böjtöt megelőző utolsó nap,
így ilyenkor még mehet a habzsi-dőzsi, a jókedvű falatozás, a
cseh sörrel lekísért liba lakoma. Sőt kötelező is, hiszen “aki
Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.”
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése