Újonnan betérő vendégeink gyakorta
kérdezik, hogy melyik sörünk a legkeserűbb, melyik a pilseni
jellegű? Kétségkívül az elmúlt évtizedek kukoricagríztől,
komlószegénységtől édesebb, malátásabb ízű lágerei után
vannak akik szeretnék a komló keserűséget jobban érezni. Ám sok
esetben kiderül, hogy nem is annyira a szimpla keserűségre
vágynak, hanem az ízhatás koncentrált komlójegyeire, a finoman
kesernyés aromára. Napjainkban ezért is népszerű a hideg
komlózás folyamata, amely tulajdonképpen azt jelenti, hogy a
sörkészítők nem csak belefőzik a komlót a malátalébe, hanem a
már alacsony hőfokon kb. egy hétig erjedő sörlevet ízesítik
tovább komlóval. Ezáltal a keserűség nem fokozódik jelentősen
tovább, de a választott fajtájú komló íze markánsabban jelenik
meg.
A hidegkomlózást persze nem csupán a
kisüzemi sörfőzdék alkalmazzák, hanem a nagyobb gyárak is. A
Jaromír sörözőinkben is az egyik legnépszerűbb, legjobban fogyó
sör a hidegen komlózott Bakalář és most a
palettánk bővül egy új sörrel! Itt a hidegen komlózott
Klostermann, a Dudák Sörgyár prémium sörmárkájának újabb
tagja! A strakonicei sörgyár sörfőzőmestere a lefőzött világos
sörbe egy kis további Kazbek komlót csempészett így egy
rendkívül kellemes ízhatással egészítette ki a finom alapsört.
A hidegen komlózott Dudákot jelenleg még csak a Jaromír
Sörbisztróban vertük csapra, ám hamarosan a többi Jaromírban is
kapható lesz!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése