Žufánek a cseh pálinka csoda a Jaromírokban!

Csehország a sörök országa, ám a csehek természetesen nem csak komló alapú sereket iszogatnak, hanem erősebb italokat is. A Becherovka, a Fernet, a tuzemák nevezetű rumital és más édes, keserű tömények mellett a pálinkafélék is nagy népszerűségeknek örvendenek. A felmerülő igényeket nem csak a tömegitalokat készítő italgyárak (pl. Bozkov), vagy közepesebb méretű üzemek (pl. a vendégeink által jól ismert és kedvelt vizovicei Jelínek) próbálják kielégíteni, hanem a kisebb szeszfőzdék is. Ez utóbbiak közül is kiemelkedik a technológia és az odafigyelés miatt bátran kézművesnek hívható Žufánek, amely napjainkban virágkorát éli.


18 évvel ezelőtt Marcela és Josef Žufánek, három fiúkkal a dél-morvaországi Boršice u Blatnice falujában megalapították kis szeszműhelyüket. A vállalkozás ötlete már sok évvel korábban megfogalmazódott a családfő fejében, és 1997-ben már egy saját szilvafás gyümölcsösre is szert tett a jövőbeni pálinkafőzés reményében. Az első bő 10 évben még csupán egy 300 literes tankban főzték a nedűt, majd 2011-ben megduplázták a kapacitásukat. Időközben sorra kísérletezték ki a finomabbnál finomabb italokat, bővítették a gyümölcsöseiket. Mindezt annak érdekében, hogy mind az alapanyag, mind a technológia tekintetében 100%-os garanciát tudjanak biztosítani. 2013 óta immáron a végleges saját dizájnú üvegben és címkével értékesítik a szeszeiket. Ma már 3500 négyzetméteres az üzem, 4 db 300 literes tankban folyik a főzés, 15 hektárnyi bio szilvás adja az alapanyag egy részét. Egyetlen italukban sincs semmi tartósító, színező anyag, vagy mesterséges, minden természetes. Nagy örömünkre mostantól a Žufánek párlatok egyedül Magyarországon nálunk a Jaromír Sörözőkben is fogyaszthatók. Az állandó választékunkban a klasszikus 50%-os Slivovica (szilva pálinka) mellett a 45%-os körte, barack és alma pálinka, valamint Svejk a derék katona történetéből ismert Kontušovka. Az italcsodákról a későbbiekben még részletesebben írunk, de addig is ajánljuk mindenki figyelmébe!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése