Csehország a sörök országa, ám a
csehek természetesen nem csak komló alapú sereket iszogatnak,
hanem erősebb italokat is. A Becherovka, a Fernet, a tuzemák
nevezetű rumital és más édes, keserű tömények mellett a
pálinkafélék is nagy népszerűségeknek örvendenek. A felmerülő
igényeket nem csak a tömegitalokat készítő italgyárak (pl.
Bozkov), vagy közepesebb méretű üzemek (pl. a vendégeink által
jól ismert és kedvelt vizovicei Jelínek) próbálják kielégíteni,
hanem a kisebb szeszfőzdék is. Ez utóbbiak közül is kiemelkedik
a technológia és az odafigyelés miatt bátran kézművesnek
hívható Žufánek, amely napjainkban virágkorát éli.
18 évvel ezelőtt Marcela és Josef
Žufánek, három fiúkkal a dél-morvaországi Boršice u Blatnice
falujában megalapították kis szeszműhelyüket. A vállalkozás
ötlete már sok évvel korábban megfogalmazódott a családfő
fejében, és 1997-ben már egy saját szilvafás gyümölcsösre is
szert tett a jövőbeni pálinkafőzés reményében. Az első bő 10
évben még csupán egy 300 literes tankban főzték a nedűt, majd
2011-ben megduplázták a kapacitásukat. Időközben sorra
kísérletezték ki a finomabbnál finomabb italokat, bővítették a
gyümölcsöseiket. Mindezt annak érdekében, hogy mind az
alapanyag, mind a technológia tekintetében 100%-os garanciát
tudjanak biztosítani. 2013 óta immáron a végleges saját dizájnú
üvegben és címkével értékesítik a szeszeiket. Ma már 3500
négyzetméteres az üzem, 4 db 300 literes tankban folyik a főzés,
15 hektárnyi bio szilvás adja az alapanyag egy részét. Egyetlen
italukban sincs semmi tartósító, színező anyag, vagy
mesterséges, minden természetes. Nagy örömünkre mostantól a
Žufánek párlatok egyedül Magyarországon nálunk a Jaromír
Sörözőkben is fogyaszthatók. Az állandó választékunkban a
klasszikus 50%-os Slivovica (szilva pálinka) mellett a 45%-os
körte, barack és alma pálinka, valamint Svejk a derék
katona történetéből ismert Kontušovka.
Az italcsodákról a későbbiekben még részletesebben írunk, de
addig is ajánljuk mindenki figyelmébe!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése