Aki már járt Csehországban az
láthatta, hogy az egyes vendéglátóhelyeket különböző típus
névvel illetik. Lássuk melyek is ezek. Általában minden
településen, kivéve talán a kisebb falvakat, van legalább egy
Restaurace, vagyis nagyobb, „elitebb” étterem, olyan étel
és ital lelőhely, ahol jobban ügyelnek a vendégek kényelmére,
és s ahol az étel, valamint a kiszolgálás minősége a
hangsúlyosabb. A nyitva tartás ezeken a helyeken általában
rövidebb mint a később bemutatásra kerülő pivnicékben és
hospodákban. A Pivovarská restaurace vagy Pivovarský
dvůr olyan speciális hely, ahol általában saját főzésű
söröket kínálnak az ételek mellé, de ha nem, akkor is
hangsúlyos a sör minősége, a sörhöz kapcsolódó ételek
főzése, és adott a kerthelyiségben történő elfogyasztása. A
Pivnice olyan tipikus söröző, ahol többségében azért
kisebb konyha is működik, ezeken a helyeken számíthatunk arra,
hogy általában egyszerűbb a berendezés, az éttermekhez képest
valamivel mérsékeltebbek az árak, és közvetlenebb a kiszolgálás.
Igen elterjedt a Hostinec, Hospoda
vagy Hospůdka típusú vendéglátó hely - magyarul
fogadónak vagy vendéglőnek hívhatnánk - egész Csehország
szerte. Ezeket a helyeket a tulajdonosok megpróbálják a
legotthonosabbá tenni, arra biztatják az embereket, hogy ne otthon
főzzenek, hanem helyette válasszák a többnyire tradicionális,
mérsékeltebb áru konyhájukat. Barátságos, közvetlen
kiszolgálással, otthonossá varázsolt környezetben várják a
vendégeket. Ide általában nem csak egyszer-egyszer térnek be az
„ügyfelek”, jól fejlett törzsvendégeik töltik meg. A Krčma
szintén hosszabb nyitva tartással működő vendéglátó hely,
helyenként igen eltérő lehet az étel kínálat. A régies
megnevezéshez a legtöbb esetben valami középkori jellegű, de
legalábbis tradicionális belső kép társul. Sok esetben a „pub”
kategóriának felel meg, ahol családias a környezet és barátságos
a kiszolgálás, minőségi alapanyagokból készült gyors, húsos
ételek szerepelnek az étlapon, és széles körű az ital kínálat.
Önök szerint a Jaromír sörözőink egyike-másika mely cseh
vendéglátótípusnak felel meg? (Az írás forrása:
www.nemcsakpraga.blogspot.hu)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése