Hajdanában, a kapitalista nyugat és a
kommunista kelet ádáz harcának korában lehetetlen volt számos
olyan termékhez hozzájutni, melyek ma már a mindennapjaink részét
képezik. Egyebek között a Szovjetunió nem éppen áldásos
befolyása alatt álló országokban élők csak álmodoztak róla,
hogy hozzájussanak egy üveg Coca vagy Pepsi kólához, ám mint
tudjuk az emberi leleményesség határtalan. Ha már egyszer nem
juthatunk hozzá az eredetihez fundáljuk ki a saját változatunkat.
Így készült el 1960-ban a kávé pörkölésnél keletkező
koffein felhasználásával az a bizonyos Kofo szirup amelyből pár
évvel később megszületett az első Kofola, a csehszlovák kóla.
Ez az egyedi ízvilággal rendelkező, a „nyugati konkurenciához”
képest több koffeint, ám jóval kevesebb cukrot, foszforsavat
pedig egyáltalán nem tartalmazó új üdítőital olyan kiválóra
és egyedire sikerült, hogy hamarosan az egész ország kedvence
lett, és a népszerűsége a mai napig is töretlen.
Nekünk magyaroknak persze elsőre
némileg meghökkentő élményt nyújthat a 14-féle gyógynövény
illetve gyümölcs, cukor valamint karamell keverékéből álló
üdítőital megkóstolása, melynek eredménye rendszerint kétféle
szokott lenni: vagy egy életre beleszerelmesedünk vagy életünk
végéig kerüljük. Ez azonban nem csoda, hiszen ahogyan azt már
korábban is jeleztük: a Kofola nem másolata a kólának, a Kofola
az Kofola!
És hogy miért is írunk most róla?
Nos az ok egyszerű, és örömteli: A Kofola mától a márvány
utcai Jaromír Sörbisztró italválasztékát is gazdagítja, így
mindazok számára akiknek hozzánk hasonlóan fantasztikus élményt
nyújt a fogyasztása, vagy éppen erős kísértést éreznek a
számukra eddig ismeretlen finomság kipróbálására, ezt mostantól
már nálunk is megtehetik. Akik pedig otthon szeretnék akár fél
literes, literes, 2 literes esetleg cukormentes változatban
fogyasztani, nekik ajánljuk a cseh élelmiszerek importjára
szakosodott Manka spájza nevezetű webshop felkeresését
(www.mankaspajza.hu), vagy
írjanak a zsmunkacsi@dtrace.hu
címre!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése