Mindazok akik a napokban a Jaromír
Sörbisztróban jártak és nem csak a sörökre, de a finom ételekre
is figyelmet szenteltek, egy izgalmas gasztronómiai érdekességet
fedezhettek fel, nevezetesen egy pompás desszertet, amelyet úgy
hívnak: csokis mousse krumlovi karamellel. A közkedvelt mousse mint
ismeretes, egy finom, légies krém (jelen esetben csoki krém),
amelyet különlegességként krumlovi folyékony karamellel
bolondítottak meg. A Jaromírokban kis, formás üvegekben kapható
karamellekről ITT már bővebben írtunk, de a fent említett
mousse-on kívül lássunk néhány példát is a felhasználására.
A honfitársaink körében is hőn
szeretett Český Krumlovban élő Kalkuš család által készített
különleges, egyedi termék, azaz a kézműves folyékony karamell,
felhasználási lehetőségeinek száma szinte végtelen.
Karamellként itt ne az ipari méretekben készített, keményítőből,
kukoricaszirupból nyert másod-, harmad-, negyed osztályos, erősen
pörkölt ízű valamire gondoljunk, és ne is arra, hogy csak úgy
fogta magát valaki, megpörkölte a cukrot, majd felöntötte egy
kis vízzel. A sok-sok éves kísérletezést követően megszületett
krumlovi folyékony karamellnek még az alapváltozata is lényegesen
egyedi vonásokat mutat. A Jaromír Sörözőkben sima (Český),
kávés, chilis (rozmaringgal és kicsi sóval megbolondítva), vagy
hot chilis (ezt a jalapenos változatot a visszajelzések hatására
külön a magyarok ízlésére szabták) kapható, de készítettek
már csokis, áfonyás, gyermekláncfüves, vaníliás és mézes
változatot is.
A folyékony karamellt mindenhez
használhatjuk amihez alapban cukrot szoktunk, ám a megszokottnál
kedvezőbb végeredmény jól érzékelhető. Például a sütemények
készítése mellett akár a kész édességek ízét is
továbbfokozhatjuk vele. Palacsintákra, lepényekre, krémekre,
fagylaltkelyhekre, gyümölcsökre (pl. dinnyére, eperre, körtére)
öntve a látvány és az íz is magáért beszél. Természetesen
italok elkészítéséhez is használható, akár alkoholos, alkohol
mentes koktélokról, kávékról, tejes italokról, vagy éppen a
mindennapi teánkról legyen is szó.
A krumlovi karamellel konyhai
alapanyagként pikánsabbá tehetjük sült húsainkat, legyen az egy
finom sült csülök vagy például a csehek nagy kedvence a
marhabélszínből készített svíčková. Ám ugyancsak kiválóan
felhasználható egy egyszerű sült natúr csirkemell vagy sertéshús
szelet, netán egy kacsamell készítéséhez is. És ha már a
húsoknál tartunk, kiváló lehet pácok, barbecue szószok
készítéséhez is vagy egyenesen a húsba fecskendezve, hogy ott
robbanjon fel az íze. Használhatjuk még szószok, különféle
mártások és öntetek ízesítésére, zöld és kevert salátákhoz,
sajtok mellé vagy akár egy egyszerű vajas kalács
megbolondítására. Látjuk, hogy ezt a folyékony karamellt igen
sokféleképpen lehet felhasználni a konyhánkban. Zárásként
eláruljuk, hogy ha egy sima paradicsomleveshez hot chilis folyékony
karamellt adunk, egy egészen más dimenzióba ugrik át még ez az
egyszerű étel is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése