A Chodovar visszatér!

Mindazon törzsvendégeink számára, akik nem csupán a csapolt sörök rajongói, hanem az üveges cseh sörcsodáké is, minden bizonnyal ismerős lehet az érdekes hangzású Chodovarra „hallgató” sörmárka. Ez a kiváló minőségű sör már több alkalommal is szerepelt a Jaromír sörözők üveges sörválasztékában, de mindez idáig inkább csak időszakosan és korlátozott mértékben. Ám 2018. februártól eme korszaknak szerencsésen vége szakad, és az egyedi csinos palackok újból ott sorakoznak majd a többi minőségi cseh sörök társaságában. De miért is áll olyan közel a szívünkhöz a Chodovar, mitől is számít különlegesnek?


Lássunk hát most csak néhányat a válaszok közül. A Chodovar egyike Csehország legrégebben alapított sörfőzdéinek, a helyiek már a XVI. század végéről élvezhetik a helyi folyékony kenyeret. A sörfőzde számos csehországi tradicionális sörfőzdével szemben igen innovatív szerepet játszott a cseh sörfőzés terén, valamint a sörfőzdék kiegészítő tevékenységeinek fejlesztésében. Talán csak kevesen tudják, hogy az alapban világos, félbarna és barna változatban készülő Chodovar nem csupán egyike azon kevés cseh söröknek, melyeket csatos üvegbe (is) palackozzák, hanem egyenesen az első amelyet így palackoztak. A hazánkban jóval ismertebb Bernard is az ő példájukat követte. Ez a megoldás nem pusztán az esztétikumot szolgálja, de erről majd egyszer később bővebben szólunk.

A Chodovart a német határhoz közel fekvő Chodová Planá nevű kisvároskában főzik, és bátran mondhatjuk, hogy nincs is olyan helybéli család, akinek egy-két rokona ne a főzdében, vagy más sörgyár által működtetett intézményben dolgozna. Hiszen nem csupán főzdét találhatunk itt, hanem sziklába vájt stílusos éttermet, nyaranta akár 3000 (!) főt befogadó kerthelyiséget, szállodát, a helyi sörfőzés történetét bemutató és egyúttal gasztronómiai élvezeteket is nyújtó Beerariumot (a régi malátázó épületében) és még hosszan sorolhatnánk! Mindezt most még nem tesszük, ám azt még feltétlenül meg kell említenünk, hogy itt található Csehország első és egyik legnépszerűbb sörfürdője is! Hát nem vonzó? Ám mindez persze kutyafület sem érne ha maga az itt főzött sör nem lenne oly kiváló. Ám erről azonban inkább szóljanak a neten fellelhető kritikák és ami fontosabb, szerezzünk saját tapasztalatot is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése