Pacal hétvége a Jaromír Sörkertben!

Talán nincs még egy olyan ételünk amely annyira megosztó lenne mint a pacal, a szarvasmarha gyomrából készült ételspecialitás. Van aki elborzad a „frottír törölközőre” hasonlító látványától, és a belsőségekre jellemző erőteljesebb illatától, más pedig már az említésére is puha fehér kenyérrel törölgeti az ajkát. Magyarországon a pacal szinte kizárólag pacalpörkölt formájában van jelen a köztudatban pedig a marha gyomor felhasználási lehetőségei ennél jóval tágabbak. Elég csak körülnézni a nemzetközi konyha világában és mindjárt fellelhetjük a markánsan fűszeres cseh pacallevest, a francia pacalkolbászt, a romániai/erdélyi pacalcsorbát, vagy éppen az olaszok trippa fiorentináját.


Mi itt a Jaromírban ezen a hétvégén kísérletet teszünk arra, hogy a hagyományos pacalpörkölt kedvelőket megismertessük más pacalfinomságokkal, nem kicsit bízván abban hogy a pacaltól alapban félő pacalfóbiásokat vagy pacalszkeptikusokat is eltudjuk egy kis kóstoló erejéig csábítani. Most pedig lássuk, hogy milyen ételkülönlegességeket vetünk be mindezek érdekében. Először is vár ránk egy Pacalleves Mirek receptje szerint, amellyel a klasszikus cseh vonal képviselteti magát. Itália konyhaművészetét idézi fel a Trippa a'la Toscana, s emellett a harmadik pacalétkünk a Fokhagymás tejfölös pacalropogós lesz. 
 

Természetesen nem marad ki a választékból a csülkös pacalpörkölt főtt burgonyával, csak hogy a tradicionális étel rajongói se csalódjanak. Aki pedig még sem adja be pacalevésre a derekát annak sem kell csüggednie hiszen az állandó bőséges ételválasztékunk mellett most Csülkös káposztás sztrapacska juhtúróval várja éhes gazdáját s desszertként Tejfölbe gurított áfonyás knédligombócot szolgálunk fel. Szeretettel várunk mindenkit a Pacal hétvégére, éhen-szomjan maradni senki sem fog!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése