Talán nincs még egy olyan ételünk
amely annyira megosztó lenne mint a pacal, a szarvasmarha gyomrából
készült ételspecialitás. Van aki elborzad a „frottír
törölközőre” hasonlító látványától, és a belsőségekre
jellemző erőteljesebb illatától, más pedig már az említésére
is puha fehér kenyérrel törölgeti az ajkát. Magyarországon a
pacal szinte kizárólag pacalpörkölt formájában van jelen a
köztudatban pedig a marha gyomor felhasználási lehetőségei ennél
jóval tágabbak. Elég csak körülnézni a nemzetközi konyha
világában és mindjárt fellelhetjük a markánsan fűszeres cseh
pacallevest, a francia pacalkolbászt, a romániai/erdélyi
pacalcsorbát, vagy éppen az olaszok trippa fiorentináját.
Mi itt a Jaromírban ezen a hétvégén
kísérletet teszünk arra, hogy a hagyományos pacalpörkölt
kedvelőket megismertessük más pacalfinomságokkal, nem kicsit
bízván abban hogy a pacaltól alapban félő pacalfóbiásokat vagy
pacalszkeptikusokat is eltudjuk egy kis kóstoló erejéig csábítani.
Most pedig lássuk, hogy milyen ételkülönlegességeket vetünk be
mindezek érdekében. Először is vár ránk egy Pacalleves
Mirek receptje szerint, amellyel a klasszikus cseh vonal
képviselteti magát. Itália konyhaművészetét idézi fel a Trippa
a'la Toscana,
s emellett a harmadik pacalétkünk a Fokhagymás
tejfölös pacalropogós
lesz.
Természetesen nem marad ki a
választékból a csülkös pacalpörkölt főtt burgonyával, csak
hogy a tradicionális étel rajongói se csalódjanak. Aki pedig még
sem adja be pacalevésre a derekát annak sem kell csüggednie hiszen
az állandó bőséges ételválasztékunk mellett most Csülkös
káposztás sztrapacska juhtúróval várja éhes gazdáját
s desszertként Tejfölbe gurított áfonyás knédligombócot
szolgálunk fel. Szeretettel várunk mindenkit a Pacal
hétvégére, éhen-szomjan maradni senki sem fog!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése