Túl a csúcson? Csökkenő sörfogyasztás Csehországban.

A közelmúltban jelentek meg a legújabb statisztikai adatok a csehországi sörfogyasztás alakulásáról és ezek riasztó képet mutatnak. A cseh egy főre jutó sörfogyasztás, amely hosszú ideje a világon az első, méghozzá utca hosszal vezetve a többi ország előtt, most erős hanyatlásnak indult. Persze a csecsemőket is beleértve immáron „csak” 128 liter sör, azaz 256 korsónyi ital fejenkénti elpusztítása sem egy megvetendő mennyiség, ám hol vagyunk már a 2005. évi rekordtól, a 327 (!) korsónyi sörtől. Ez a mostani adat minden idők legalacsonyabb értéke és félő, hogy a csökkenési tendencia ezzel nem ért véget. De mi is vezetett ehhez a szomorú állapothoz és vajon van-e kiút belőle? Lássuk tehát a feltételezhető okokat.


Kezdjük azzal, hogy a 2020. évi koronavírus járvány, a vele járó korlátozó intézkedések, a vendéglátóhelyek hosszú ideig történő zárva tartása, valamint az, hogy az óvatosabb fogyasztók ezt követően sem tértek vissza teljesen a kocsmákba csökkentette elsősorban a csapolt sörök fogyasztásának mennyiségét. (Emellett a turisták időszakos elmaradása is érzékeny veszteséget okozott.) Ugyancsak az otthonivás felé tolták el a fogyasztást a sörárak, különös tekintettel a vendéglátóhelyi árak drasztikus emelkedése, amely a mostani háborús viszonyok okozta rezsiköltség növekedéseknek, az általánosan igen magas inflációnak és a csapolt sör Áfája visszaállításának volt köszönhető. Csak 2023-ban 30%-al esett vissza a kocsmai sörözés mértéke, amely elsősorban falusi, kisvárosi sörözők százainak megszűnéséhez és a sörözés, mint társasági tevékenység visszaeséséhez vezetett.


Persze az emberek továbbra is isznak, ám a sörözők, kocsmák helyet inkább a boltok polcairól és ami fontos, sokkal olcsóbban szerzik be a mindennapi szomjoltó italukat. Az otthoni sörözés pedig bármennyire is azt gondolná az ember, de nem olyan mértékű, mint a jó kis vendéglátóhelyi, társasági sörözés, de közel sem. Ám mindezek még így sem voltak elegek a sörfogyasztás visszaeséséhez. Kellet hozzá az is hogy egész Európában, sőt talán a világon is beindult egy változás, melynek köszönhetően mind az alkoholos, mind az alkoholmentes italok választékban hatalmas bővülés állt be. A kiszélesedett választékban pedig a fiatalok, sőt már az idősebb korosztályok tagjai is fordultak el legalább részben a sörtől más innivalók felé. A sörgyárak persze a szortiment bővítésével, különféle ízesített, kevert sörök készítésével próbálják több-kevesebb sikerrel megtartani, visszahódítani a fogyasztókat és ez a küzdelem továbbra is folytatódik. De a klasszikus sörök fogyasztása várhatóan továbbzuhan. Összességében a jövőben tovább várható az egy főre jutó csehországi sörfogyasztás csökkenése, sőt félő, hogy egyszer, a nem is távoli jövőben még a képzeletbeli dobogó első fokáról is leszorulnak a csehek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése