Az új visszaváltási rendszerről

Magyarországon új korszak köszöntött be a hulladék feldolgozásában…szóltak erről a hangzatos hírek. Ez mit is jelent és mennyiben érint minket és a vásárlóinkat? Erről szól kis cikkünk: Nos 2024 január elsejétől a 0,1 litertől a 3 literig terjedő űrtartalmú műanyag, fém vagy üveg alapanyagú italtermék egyutas csomagolásáért 50 forintos betétdíjat kell fizetni, így szólt a tavaly meghozott rendelet. Ám a rendszer kialakítására és a termékek regisztrálására még biztosítottak egy fél éves határidőt, amelyet a gyártócégek (is) igyekeztek maximálisan kihasználni, így a valóságban csak július elsejétől lépett életbe a rendszer. Ebben a kezdeti időszakban még mindig vannak kérdések a részletekkel kapcsolatban, amelyek még megválaszolásra várnak, de a rendszer mindenesetre beindult. Már lehet látni a belvárosi hulladékgyűjtő edényzetek tartalmát feltáró, majd a közeli élelmiszerboltban az automatáknál sorban álló csapatokat és a mezei lakosság is kezd rászokni a visszaváltó automaták használatára. Ugyan az applikáció működése és így a visszatérített pénz bankszámlára való visszautalása még elég nagy hibaszázalékkal működik, ám a helybeni lehetőség az összeg levásárlására már olajozottan szokott menni. Persze vannak olyan vidéki honfitársaink, akinek akár 30-40 km-et is el kell utazniuk a visszaváltáshoz, de reméljük a rendszer később még tökéletesedik.


De mi közünk nekünk ehhez? Nos ahogyan azt a vendégeink jól tudják, a Jaromírokban elvitelre is lehet söröket vásárolni. A strakonicei sörgyár termékei (és még pár sörféleség) eddig is visszaválthatóak voltak, melyek betétdíját akár magunk fizettük vissza. Ez a továbbiakban sem változik. A rakovníkiak sörei viszont eddig nem voltak visszaválthatóak. Ám az új rendszer beindulásával ennek is vége szakadt és így a palackokra a MOHU által előírtaknak megfelelően új EAN- (vonal-) kóddal és az előírt logókkal is ellátott címkék kerülnek. Ugyanakkor ez egyelőre nem vonatkozik feltétlenül minden termékre, hiszen a július 1. előtt importált sörök esetében nem volt kötelező az új címke, és így még sok új címke nélküli sör maradt a raktárban. Azaz a teljes átállásig még eltelik egy kis idő.
Összességében mi bízunk benne, hogy ez nem csupán egy extra díjat jelent a lakosság számára, amely összeg eltűnik az államháztartást fenntartó bevételek halandó emberek által nem éppen átlátható tengerében. Reméljük, hogy ez az extra lépés tényleg fokozza az eddig maximum a szelektív hulladékgyűjtő edényzetekbe jutó fém-, üveg- és műanyag csomagolóanyagok visszakerülését az újrafeldolgozás rendszerébe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése