Miközben vágjuk a centit (a fiatalabbak kedvéért az a régi szokás, mikor a besorozott katonák vettek egy mérőszalagot és a leszerelésig levágtak minden nap egy centit belőle) azaz folyik a visszaszámlálás karácsonyig, ne feledjünk el a rohanásunkba egy-egy ünnep előtti kis pihenőt is beiktatni. És ha már mondjuk a Jaromírok egyikében másikában eltöltünk pár idegnyugtató órát érdemes megkóstolnunk akár csapon, akár csak üveges formában a strakonicei sörgyár immáron hagyományos karácsonyi sörét. A csak korlátozott mennyiségben lefőzött ünnepi sör ezúttal több érdekességet is foglal magába. Először is hangsúlyoznunk kell azt, hogy négyféle maláta felhasználásával készítették és a megszokott árpamaláták mellett idén rozsmalátát, sőt pörkölt rozsmalátát is felhasználtak hozzá. És ezt bizony nagyon jól tették!
Ez a kis pörkölt rozsadag ugyanis a magas szárazanyag tartalmú (13,4%) és alkoholban sem szűkölködő (5,5%) söröcskénknek egy nagyon finom extra kenyér és mogyoró aromát kölcsönöz. És mindehhez társul a sör készítéséhez bevetett Vital, Premiant és Boomerang (ez utóbbit először használták Strakonicében) komlótrió melyek együttesen rendkívül finom keserűséget biztosítottak az italnak. Amúgy a sörünk keserűségének mértéke a nemzetközi skálán kifejezve (IBU) 36-os, mely önmagában talán nem jelez egy különösebben erősen keserűt, ám a keserérzet a felhasznált komlófajtáknak köszönhetően intenzívebb. A karácsonyi sör a Jaromírokban csak korlátozottan vásárolhat meg, részben csapon, részben üveges változatban (vagy éppen egy karácsonyi díszdoboz tartalmaként). A kis mennyiség miatt mindenkit csak bíztatni tudunk arra, hogy jöjjön el valamelyik vendéglátóegységünkbe és tesztelje saját maga! Mindezen túl kívánunk mindenkinek, egyelőre még nem karácsonyt, hanem minél zökkenőmentesebb karácsonyi készülődést!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése