Serivó készségek avagy miből is ittak sört eleink?

Napjainkban a sörivás első számú kelléke a jellemzően félliteres, egyes szomorú helyeken csak négy deciliteres korsó illetve a különféle űrtartalmú, elképesztően gazdag formavilágú poharak, melyek között már akadnak nem több, mint 1,5 (!) azaz másfél deciliteres üvegedények is. Persze ez utóbbiak szerencsére nem a láger sörök, hanem jóval inkább a sörspecialitások számára készültek. Ám a múltban a korsókon és poharakon túl számos más edényzet is szolgálta a sörfogyasztó embereket itt a Kárpát medencében is. Ezen különleges nevű és alakú tárgyakról szeretnénk most röviden megemlékezni.

Kezdjük a sort a bokállyal, amely egy jellemzően erdélyi mázas, füles, égetett, elszűkülő nyakú, kerek szájú cserépkorsó. Ugyan ma elsősorban borosedénynek tartják, de a múltban a „seres készségként” is elterjedten használták. A legkezdetlegesebb sörivó edény egykoron a csellek volt, az egy darab fából faragott csobolyó. A felvidéki (holicsi) valamint a Habán korsók közül a sörösek alul szélesek, felül keskenyszájúak voltak füllel és ónfedővel ellátva. A koraközépkorban divatosak voltak a karajos szélű és akár több szájra való cserépkorsók is. Mindenki a maga karélyáról itta a sört így védekezve a „kórságok” ellen. Az efféle szájaspoharak mellett az alul keskeny, felül széles Pisztoly vagy más néven Vágott pohár is szolgálta az egyéni vagy közösségi ivást. Maga a pohár szóról érdemes tudni, hogy valószínűleg a német Becher szó származéka a magyar nyelvben.


A mútbéli sörivás egyik legismertebb alapkelléke a kupa volt, amelyre gondolván ugyan egy fa, ón, ezüst, üveg és más anyagból készült fél-, egyliteres edény jut eszünkbe, de hatalmasat tévedünk A kupák a közösségi ivás számára készült négy lábon álló, fedeles, 10-15 literes, alulcsapos edények voltak, melyekből a különféle korsókba vagy éppen serlegbe csapolták a sört. Ugyancsak alapedényzetek voltak a különféle söröskancsók melyekből a különféle korsókba adagolták szét az éltető nedűt. Általánosságban ha egy korsónak, bögrének füle és fedele is volt, akkor azt elsősorban serivásra használhatták. Mindezeken kívül léteztek még Fakupák a fickósernek, a már említett pisztoly mellett cilinder vagy éppen erotikus formájúak is (Cunnus, Phallus), míg a sörcsizmáról már korábban részletesebben is szóltunk ITT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése