Hogy kerül a csizma az asztalra és egyáltalán, mi az a sörcsizma?

A XIX. század végén, XX. század elején mikor valaki nem pohár, nem korsó, hanem egy csizma sört rendelt a kedvenc kocsmájában, a vendéglátós még véletlenül se nézett rá furcsán. Ha egy csizma sört akar inni a vendég, akkor kívánsága parancs. Ahogyan Kosztolányi Dezső Pacsirta című alkotásában is olvashatjuk:

„Tanulj tőlem - kacsintott a vén bűnös. - Pincér, egy csizma sört! No, öreg.
- Nem, azt már nem merem. Semmit, semmit. Soha többé.
Aztán, mikor Környey elé tették az üvegcsizmát, mohó élvezettel kebelezte be a gyöngyöző, hűs sört feneketlen gyomrába.”

Beerfest /FB

De miért is hívják sörcsizmának ezt a csizmát, hol, mely országokban használták, mekkora is volt és vajon lehet-e még ilyen érdekes cipellőt kapni? Ezeket a kérdéseket próbáljuk most megválaszolni. Kezdjük azzal, hogy igen, itt tényleg csizma alakú üvegedényekről volt/van szó, melyek szokatlan alakja tovább emelte a sörital fogyasztásának hangulatát. Az üvegcsizma használata természetesen elsősorban a legnagyobb sörgyártó, sörfogyasztó területeken terjedt el. Nem meglepő módon eredetének pontos története a múlt homályába veszett. Az egyik legenda szerint az első sörcsizmát az angol vadászklubok tagjai készíttették és használták afféle szórakozásként, és később tőlük terjedt el Európa többi országában.


Egy másik, jóval közismertebb legenda pedig úgy szól, hogy anno egy porosz generális könnyelmű ígéretet tett csapatának miszerint, ha nyernek akkor a csatát követően ő a saját csizmájából fog sört vedelni. Lehet, hogy előzetesen nem volt túl optimista a hadfi, vagy inkább csak babonás, de ezúttal sikerült győzedelmeskedniük, így állnia kellett a szavát. Ám mégse járta volna, hogy saját, ki tudja milyen bukéjú, aromájú bőrcsizmájából igyon sört, ezért egy üvegfúvóval elkészíttette csizmája üveg változatát, így mégiscsak kulturáltabb módon tudta teljesíteni ígéretét. Az üveg sörcsizma hamar népszerűvé vált, és nem csak porosz földön. Egyes információk szerint Csehországban a sörfőző céhtagok között járt körbe egy sörrel teli üvegcsizma, melyből egymás után kortyolgatták a finom nedűt. De rajtuk kívül csizmából (is) ittak sört a németek (bajorok) (Bierglass Stiefel), a britek és persze az Osztrák Magyar Monarchia más területein, így Magyarországon élők is. A csizma hagyományosan 2 literes űrmértékű volt, de idővel megszületett a barátibb egy illetve félliteres változat is. A sörcsizma a II. világháborúból hazatérő amerikai katonáknak köszönhetően vált ismertté és népszerűvé az Egyesült Államokban. Aki ki szeretné próbálni a csizmából ivás felettébb trükkös műveletét (ugyanis a csizma orrának alakja miatt, a sör óvatlan lehúzása közben bizony sörárvíz önthet el minket) az számos webshopban rendelheti meg a maga sörlábbelijét. Mi azért inkább ajánljuk a különféle üvegkorsók, poharak használatát, hiszen a cseh sör minden cseppjéért kár lenne!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése