Napjaink sörfőzésének egyik elengedhetetlen alapanyaga a komló. Magáról a növényről vagy a komlófajtákról már korábban írtunk, de vajon ismeretes-e hogy miként is történt anno a betakarítása? A komlószüretre rendszerint augusztus végétől szeptember közepéig, maximum végéig került és kerül sor. Magyarországon egykoron nagy területen termesztettek komlót és magáról a szüretről a Magyar Gazda című lap az 1842. évi számában így írt:
Az idők folyamán persze igyekezték a betakarítás folyamatát
modernizálni, többek között volt, amikor gólyalábak segítségét is igénybe
vették, ahogyan azt a mellékelt képen láthatjuk. Ám a komlószüretet mindvégig gyorsan
és hatékonyan kellett és kell végrehajtani és így a betakarítás során a múltban
rendkívül sok dolgos kézre volt szükség. Például 1902-ben az Egyesült Államokban
nem kevesebb, mint 240 ezer férfi, nő és gyermek talált rövid időre munkát
magának a komlószüret idején. 1935-ben pedig arról szólt a hír, hogy Angliában a
legfőbb komlótermesztő vidéken, Kentben hatvanezren szedték a komlót és mivel „bizonyos
izmokra rendkívül megerőltetően hat a komlószedés…a komló-érdekeltségek
masszőröket küldtek Kentbe, akik a komlószedőket napi munkájuk után jól
megmasszírozzák.” Ma már a komló szüretelése többségében célirányú gépekkel
végzett, így a munkaerő 90 %-ára, s masszőrökre sincs szükség. Ám részben
hagyományőrzésből, marketing célból vagy éppen az igazán válogatott minőség
biztosítása érdekében még sűrűn gyakorolják a kézzel szüretelés fárasztó ám
egyben izgalmas munkáját.
Szüret Válon |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése