Komlószüret egykor

Napjaink sörfőzésének egyik elengedhetetlen alapanyaga a komló. Magáról a növényről vagy a komlófajtákról már korábban írtunk, de vajon ismeretes-e hogy miként is történt anno a betakarítása? A komlószüretre rendszerint augusztus végétől szeptember közepéig, maximum végéig került és kerül sor. Magyarországon egykoron nagy területen termesztettek komlót és magáról a szüretről a Magyar Gazda című lap az 1842. évi számában így írt:


„Mihelyt a’ komlóvirág fejecskéi barnulni, keményedni, ’s fűszeres illatot bocsátani kezdenek, s ujjak közt dörzsölve ragadós nedvet eresztnek, fő jelenségei lévén az érésnek, elegendő munkásokkal elkezdetik a komlószüret, mi közönségesen aug. végére vagy sept. elejére esik. Elegendő munkásokkal mondom, mert az elérett virágfejecskék, egyedüli értéküket határzó poraikat (lupulin) elhullatván , haszonvehetlenekké válnak. A szedés tiszta időben (bevárván a harmat felszáradását) helyben a’ kertben történik. E’ végre a’ földtől egy láb magasságra az indák a’ karók körül legvágatnak s a póznák, hogy azok az ide s tova való kíméletlen hajtogatások által benn ne törjenek, ahhoz készült póznaemelővel (4. sz.) (mellyen egy vasból készült fel- ’s alá tolható horog van alkalmazva)…egy izmos napszámos által egyenes irányzatban fölfelé kiemeltetnek, s egy másik szinte erős ember által a’szedésre kijelölt helyre vitetvén, a’ hosszant sorba levert ágasokra helyeztetnek, mellyeket fejérnép- és gyermek-napszámosok körüli ilvén, azokról a virágfejecskéket, a’ komló-levelek közbekeverése nélkül, tisztán apróbb edényekbe vagy ruhákba leszedik, ’s azt köztük felosztott, a komlónak nyers állapotában egy mázsát magokba vehető nagyobb kosarakba öntik, melly utóbbiak megtelvén, két erős ember által a’ szárasztó helyre vitetnek, az üres póznák pedig, a’ kertbe több helyre szétosztva piramis alakú lakásokba hordatnak, hogy igy állítva, rólok a nedvesség könnyen lefolyhasson.”

 



Az idők folyamán persze igyekezték a betakarítás folyamatát modernizálni, többek között volt, amikor gólyalábak segítségét is igénybe vették, ahogyan azt a mellékelt képen láthatjuk. Ám a komlószüretet mindvégig gyorsan és hatékonyan kellett és kell végrehajtani és így a betakarítás során a múltban rendkívül sok dolgos kézre volt szükség. Például 1902-ben az Egyesült Államokban nem kevesebb, mint 240 ezer férfi, nő és gyermek talált rövid időre munkát magának a komlószüret idején. 1935-ben pedig arról szólt a hír, hogy Angliában a legfőbb komlótermesztő vidéken, Kentben hatvanezren szedték a komlót és mivel „bizonyos izmokra rendkívül megerőltetően hat a komlószedés…a komló-érdekeltségek masszőröket küldtek Kentbe, akik a komlószedőket napi munkájuk után jól megmasszírozzák.” Ma már a komló szüretelése többségében célirányú gépekkel végzett, így a munkaerő 90 %-ára, s masszőrökre sincs szükség. Ám részben hagyományőrzésből, marketing célból vagy éppen az igazán válogatott minőség biztosítása érdekében még sűrűn gyakorolják a kézzel szüretelés fárasztó ám egyben izgalmas munkáját.


Szüret Válon



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése