Pár hónappal ezelőtt megjelent egy bevezető cikkünk, amely egyben egy pici sorozat első tagja is volt. A beharangozott cikksorozat egy érdekes és egyben felettébb praktikus kérdést igyekszik boncolgatni, mégpedig azt, hogy miből is igyuk mindennapi söreinket. „Mindegy miből iszunk, csak legyen mit” – mondhatnánk elhamarkodottan, ám a valóság más. Egy adott sörfajtának meg van a maga ideális fogyasztási „előírása”, melyben nem csak mondjuk a hőfok szerepel, hanem a sörös korsó, pohár alakja is. Más kell egy lágernek, más egy búzának és megint más mondjuk egy jó IPA-nak.
De kezdjünk is a sort a világ legnépszerűbb és legnagyobb mennyiségben fogyasztott sörtípusával, a lágerrel. Egy jó lágert magán a sörön kívül a kemény, tartós sörhab jellemzi. Ez a hab óvja meg a sörünket többek között a gyors felmelegedéstől is, a látvány maga pedig szemet gyönyörködtető. Ám igazán megfelelő sörhabot csak az annak megfelelő láger korsókba, poharakba lehet varázsolni és persze onnan elfogyasztani. Napjainkban már óriási választék van belőlük ám egy dolog közös bennük. Mivel a láger sör esetében az illat-, és aroma viszonylag szolidabb, mondhatni kevésbé intenzív ezért a megtartása sem elsőrendű feladat. A korsó, poharak falai többnyire egyenesek (kivéve a gömbölyű korsókat), és a jellemzően széles szájuk nem tart se össze, se szét. Összességében az aroma és illatanyagok ezekből a korsókból gyorsan szabadulnak fel és persze az említett széles szájnak is köszönhetően jobban, gyorsabban gurul belőlük le a torkunkon a sör. A lágerfogyasztásra alkalmas „edényzetek” közül a hagyományosabbak a füles korsók, melyeknél a fül megóvja a sört a felesleges „kézmelegítéstől”, a vastagabb fallal párosulva pedig ideálissá teszi koccintásra, vagy az asztalhoz való koppantásra. A gömbölyű fülesek között a legismertebb a Tübinger, melynek márkázott példányait akár a legtöbb nagyobb cseh sörgyártól is beszerezhetjük. Ám ezeken a steinnek, vagy kriglinek is hívott füles korsókon kívül más lágeres poharak is léteznek, melyek egy picit átmeneti jellegűek is. Róluk és a pilseni sörös poharakról szól majd sorozatunk következő tagja.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése