Pár héttel ezelőtt, a sörmelléki rágcsálnivalókról szóló cikkünk első részében a száraz sörkorcsolyák hazai történetével egészen az 1960-as évekig jutottunk, ám a java csak utána következett. A pogácsa, sajtos, túrós sós sütemények iránti vágy a sörözők körében továbbra is megmaradt, ám csak igen kevés söröző, étterem engedhette meg magának a luxust, hogy ezeket prezentálja. Senki nem merte megkockáztatni, hogy a frissen gyúrt és sütött pogácsája, vagy más sütije a nyakán maradjon. Így tökéletes terepre, nem hogy piaci résre, igazi piaci szakadékra találtak a csomagolt sós rudacskák, azaz a ropik. Az első magyarországi ropikat jugoszláv receptek és technológia alapján kezdték el az 1970-es évek elején gyártani. A korabeli sütőipari vállalatok, mint ropigyártók közül a mai napig fennmaradt az igazi klasszikus Nógrádi, amely a maga időnkénti égetettsége ellenére is hazánkban az etalon.
A rendszerváltáskor a ropikhoz és sós tallérekhez társult a Mogyi pörkölt sózott földimogyorója, később más termékei is. A mogyoró ma szintén a magyarországi sörözők alapválasztékának részét alkotja. Végezetül egy újabb rágcsálnivaló, mint kemény vetélytárs jelent meg, és foglalta el a stabil helyét a száraz sörkorcsolyák között. Ez pedig nem más, mint a chips, azaz a készre sütött és csomagolva árult sült burgonya szelet, mely több, mint 170 éves múltja ellenére hazánkban csak az 1990-es években kezdte meg hódítását. Az elmúlt harminc évben azonban szinte népélelmezési alapcikké fejlődte ki magát, persze nem éppen orvosi, vagy dietetikusi ajánlással. De a chipset imádják, és nincs ez másként a sört fogyasztók körében sem. A Jaromírokban mi a chipsekből is speciálisat igyekszünk nyújtani a vendégeink számára, hiszen nálunk fogyasztható Hobža-féle bramburky a lehető legtermészetesebben sült burgonya finomság. Aki már kóstolta a krumpli keményítő és cukortartalmát meghagyó technológiával készített snacket, különösen a szuper cseh mustárral ízesített változatát, az tudja, hogy miről is beszélünk. Napjainkban a chipset van ahol a mexikói változattal, nachossal helyettesítik, de ez ropogós kevésbé népszerű a krumplis változathoz képest. Ám a lényeg egy, ma már nincs sörözés sörkorcsolya nélkül, így senki ne feledjen sör mellé legalább egy kis rágcsit is fogyasztani!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése