Szent Vencel és a sörfőzés további szentjei 1.

Ismét közeledik szeptember 28-a, Szent Vencel napja, mely a cseh söröket kedvelők számára igazán nevezetes nap. Egyrészt a Vencel napot megelőzően tartják a Cseh sör napját, másrészt Szent Vencel tiszteletére sok főzde (köztük a Dudák is) előszeretettel főz le valamilyen speciális finomságot. Szent Vencelről Csehország és azon belül is a cseh sör egyik védőszentjéről már korábban írtunk, de egy hosszabb cikket akár ITT is olvashatnak. Ám a sörfőzők világszerte nem csak egyetlen védőszenttel büszkélkedhetnek, sokan „óvják” eme isteni ital készítőit. Lássuk hát, hogy kik is ezek a talán kevésbé ismert védőszentek, és kezdjük a sort a hölgyekkel.

 


Írországban a sörfőzés szentjei közé tartozik Szent Brigid (Brigitta), Kildare apácafőnöknője (451-525), aki szomjas betegei számára, Krisztus áldásával a fürdővizet sörré változtatta. Érdekességként megemlíthető, hogy a Gabhaim Molta Bríghde című Brigidet éltető népszerű ír ének dallama lényegében megegyezik Magyarország régi himnuszának dallamával, a Boldogasszony anyánkkal. Folytassuk a sort Szent Hildegarddal, a bencés apácával, ki korának egyik polihisztora volt. Az 1098-tól egészen 1179-ig 81 (!) esztendőn át élt természettudós, zeneszerző, látnok a híveit az olykor fertőző víz fogyasztása helyet sörivásra buzdította, méghozzá olyan sörre, amely komlóval (!) készül. „A komló, ha sörbe tesszük, gátat szab a rothadásnak, és a sör tartósabb lesz tőle.”- írta, és milyen igaza volt.

 


Ausztriától Németalföldig egy harmadik szent hölgyet, bizonyos Szent Dorottyát is nagy becsben tartják a sörfőzők, aki nem mellesleg a kertészek és virágosok védőszentje is. A keresztényüldözés korában, 311-ben halálra ítélt Dorottyához ekképp szólt egy gúnyolódó íródeák: „Ha most, télvíz idején jegyesed kertjébe lépsz, ne felejts el nekem a Paradicsom kertjéből almákat és virágokat küldeni!” A szüzet előbb forró olajos kádba dobták, de túlélte, ezért a hóhér bárdja végzett vele. Halálakor egy csodás szépségű, aranyos öltözetű gyermek jelent meg, aki gyümölcsökkel és virágokkal teli kosarat nyújtott át a megdöbbent íródeáknak. A deák a csoda láttán szintén megkeresztelkedett. A következő cikkünkben a férfi védőszentekről írunk, de itt még megemlítjük a mézsör (nem igazi sör, inkább erjesztett, fűszerezett hígított méz) készítők szentjének, a 340-ben született és később Milánó püspöke pozícióra is szert tett Szent Ambrusnak a nevét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése