Guinness sörrekordok 1. – A legnagyobb gyűjtemények

Nehéz a híres sörgyár igazgatók élete. Erre jó példa Sir Hugh Beaver a messze földön híres írországi Guinness Sörgyár igazgatójának esete, aki az 1950-es évek elején egy sikertelen vadászaton vett részt. Kudarca okát a megcélzott, ám akkor sikeresen elillant madárkák (lilék) gyorsaságában kereste, így jutott el a fontos kérdéshez: vajon melyik madár a leggyorsabb a földön? Erre azonban sajnos nem talált választ a könyvtárak mélyén sem. Ám az igazgató nem adta fel, sőt elhatározta, hogy nem csupán ezt gyűjti össze, hanem elsősorban marketing célból elkészíttet egy olyan könyvet a vevői részére, amely számos más érdekes világrekordot is tartalmaz. A könyv szerkesztését, a sokszor meglehetősen kerge rekordok összegyűjtését a Norris ikrek végezték és így jelent meg először 1955-ben. A Guinness Rekordok Könyve azóta minden évben kiadásra kerül, és mára komoly népszerűségre és elismertségre tett szert. Ma már több, mint 100 országban, és több, mint százmillió példányban adják ki az évkönyvet. A Guinness Könyv természetesen számos sörrel kapcsolatos rekordot is számon tart, melyek közül néhányat szeretnénk most bemutatni.


A tárgyak gyűjtéséhez szinte minden ember ösztönösen vonzódik. Kisgyermek korunkban előszeretettel gyűjtögetünk kártyát, matricát, szalvétát, kagylót, követ, képeslapot és sok minden más kutyafülét, melyektől később vagy megválunk, vagy azok életünk végéig a padlás-pince mélyén dobozokban porosodnak. Ám vannak köztünk olyanok is, akik felnőtt korukban nem hogy abbahagynák a gyűjtést, hanem még fokozzák is, legfeljebb egy felnőttesebb témát választva. Így például sokan gyűjtenek sört tároló tárgyakat, üvegeket, sörös dobozokat stb. A világon a legtöbb sörösüveget az amerikai Ron Wernernél jegyezték fel, akinél 2012. januárjában nem kevesebb, mint 25866 különböző palackot vettek jegyzékbe a Guinness lelkes ellenőrei. Ezt a hatalmasnak tűnő számot azonban lazán lepipálja az a sörösdoboz gyűjtemény, melynek a madisoni William B. Christensen a birtokosa. Az úriember és cége nem mellesleg a világ egyik neves bélyeg és érme gyűjtője, így nem csoda, hogy sörösdobozból is több, mint 75000-rel rendelkezik.


Persze ha nincs ennyi helyünk otthon gyűjthetünk akár más sörös ereklyét is. A német Thomann Hendrik 2012-ben dolgoztatta meg a Guinness munkatársait, akik a végén nem kevesebb, mint 548567 különböző sörös címkét számoltak meg nála. Ezen címkék közül 173324 db volt a hazai termék, míg 375243 külföldi sörgyárakból származott. Végezetül a legnagyobb sörös gyűjtők sorában megemlítendő az osztrák Leo Pisker, aki pedig nem kevesebb, mint 152.860 söralátét büszke tulajdonosa. A gyűjteményében a legnagyobb méretű alátét 76*76 centiméteres, míg a legkisebb mindössze 25*25 milliméter nagyságú.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése