Cseh sörcsapolási típusok

Amióta világ a világ vannak, akik sok habbal, mások kevéssel vagy éppen anélkül szeretik a sört. Csehországban, a sör „szentélyében” ennek megfelelően igyekeznek többféle sörcsapolási technikát is használni. Fussunk át gyorsan az ismert ötféle csapolási megoldáson. Kezdjük a sort a Pilsner Urquell rajongók által jól ismert típusokkal, melyek közül a hladinka (selymes) a legtradicionálisabb. A csapolás során előbb a habot alkotják meg, majd a korsót 45 fokban megdöntve ez alá egy ütemben töltik a hideg sört. Ha egy korsó csapolt sörre gondolunk leginkább ez a kép jut eszünkbe, hiszen az aranyló folyadék feletti vastag, három ujjnyi sűrű, tömött hab igéző látványt nyújt. De természetesen nem csak a látványt szolgálja, hiszen kiváló hőszigetelő réteget biztosít a sör kortyolása közben. És emellett azt is megakadályozza, hogy a sör a levegő oxigénjével kapcsolatba lépjen így a minősége megváltozzon.

Na dvakrát, hladinka és šnyt

A másik „habos” megoldás a na dvakrát (ropogós) nevet viseli, melynek során a hladinkától eltérően előbb a sört csapolják a korsóba és ezt zárják le habbal, így a sör a selymestől eltérően sokkal szénsavasabb lesz. A šnyt esetében a félliteres korsóba egy pohár sört csapolnak mégpedig úgy, hogy a hab kitöltse az edény nagyobb részét. A szimpla pohárhoz képest így a sör sokkal frissebb és ízletesebb marad. A PU-sok által „kitalált” harmadik csapolási mód az ún. mlíko, mely nem más, mint egy korsónyi sűrű hab egy picike sörrel az alján. Ez a nyilván nem a mennyiségről szóló csapolási technika révén jön ki talán a legintenzívebben a komló íze és főleg a maláta pazar édes aromája.

 

Mlíko és čochtan

A sör hab nélkül csak félig sör, szól a mondás, amely a legtöbb ilyen határozott kijelentéshez hasonlóan nem tükrözi a valóságot. Sőt sokan vannak, akik kifejezetten hab nélkül, a korsó pereméig töltve szeretik a sört. A csehek ezt čochtan típusú csapolásnak hívják. Felettébb barátságos és őszinte megoldás, hiszen tisztán sört kapunk ám a habréteg szigetelő hatásának hiánya miatt gyorsan felmelegedhet, ezért érdemes azt gyorsan legurítani a torkunkon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése