Ideális sörfogyasztási hőmérsékletek

 Az előző cikkünkben felmerült a kérdés: mi is az ideális sörfogyasztási hőmérséklet? Bár egyszerűen azt mondhatnánk, hogy 42. Annak aki nem ismerné: ez volt a válasz Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak című közismert regényben az „életet, a világmindenséget meg mindent” érintő (ám a válasz kiszámítása közben elfeledett) kérdésére. De nem, a válasz nem ennyire egyszerű, még ha nem is túl bonyolult: az ideális hőfok sörtípusonként, sőt időnként sörönként változó lehet. A lágereknél mondhatnánk, hogy a „hetedik pincelépcsőn” tárolt sör hőmérséklete az igazi, de ez inkább csak afféle romantikus irodalmi vonatkozású vicces válasz, mint valós információ. Ehelyett lássuk hát a legfontosabb ökölszabályokat és néhány vonatkozó példát.

Általános szabály:

  • Valamennyi sört 3 és 13 Celsius fok közötti hőmérsékleten kell felszolgálni, de a tálalási hőmérsékletnek mindig 3-4 fokkal alacsonyabbnak kell lennie a fogyasztási hőmérsékletnél. Ez könnyen megérthető, hiszen a sör egy picit felmelegszik a pohártól, a levegő hőmérsékletétől és a kezünktől is.

  • A láger söröket jellemzően alacsonyabb hőfokon fogyasztjuk, mint a felsőerjesztésűeket!

  • Általában az erősebb söröket melegebben kell fogyasztanunk, mint a gyengébbeket.

  • Általában a barna söröket melegebben kell fogyasztanunk, mint a világosakat.

Ennyi, ugye nem is olyan bonyolult? És ez mit is jelent ez egyes sörtípusoknál? Nos a „hidegebbre vágyó” világos lágereknél az ideális hőfok 6-9 Celsius (a komlósabb pilsenieket inkább úgy 9 fokon igyuk), az ale söröknél mindez 9-13 fok környéki. A 8-10 fok a könnyedebb IPA, a barna láger, a Marzenbier vagy egy Blonde ale legkedvezőbb hőfoka, míg 10-13 Celsius kell a portereknek, baksöröknek, double vagy iperial IPA-knak, vagy éppen a Dubbeleknek, Tripeleknek. A trappista sörök, a duplabakok, az erősebb belgák stb. pedig „melegigényesek” így nem ritkán a 15-16 Celsius fok tekinthető ideális kortyolási hőmérsékletüknek.

Szóval a jéghideg sör az igazi? Egy frászt! Még nem késő levetkőzni a hamis reklámok diktálta szokásainkat, és a söreinket a legideálisabb hőfokán kezdjük el fogyasztani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése