Most, hogy rohamléptékben közeledik
a sarkvidéki levegő, és a hőmérő „higanyszála”
éjszakánként akár mínusz 15-20 Celsius fokig is leszállhat,
ugyan nem igazán aktuális tennivaló, ám annál jólesőbb érzés
visszaemlékezni a forró nyarakra. A nyári estékre, mikor a nap
végeztével elővesszük a jégszekrényből és kupakjától
megfosztjuk a jéghidegre hűtött sörünket imigyen frissítvén
fel a napközben felhevült testünket és felpörgött lelkünket. A
sör jéghidegen az igazi, hangzik el számtalanszor, pedig az
igazság igencsak távol áll ettől hangzatos mondástól! A sör
nem jó jéghidegen, nagyon nem! A sör nem megfelelő hőmérsékleten
való fogyasztása egyenesen merénylet a minőségi sörök ellen.
Persze a nagyon meleg sört senki sem
szereti, kivált ha láger sörökről van szó, és a túlzott hő a
felsőerjesztésű söröket sem teszi kívánatossá. Ilyenkor a sör
komló és maláta adta aromája csak az első kortyokra
összpontosul, mondhatni előretolakodik, majd az egész korsó
sörünk egy ellaposodott löttyé alakul át. Ám a sör túlzottan
alacsony hőmérsékleten való fogyasztása egyet jelent a minőség
meggyalázásával, hiszen a hideg megakadályozza az italunk ízének,
aromáinak megjelenését. A torokzsibbasztóan hideg ital szimplán
kesernyésebb, szárazabb és szénsavasabb érzést ad a
fogyasztójának, ami önmagában még ugyan kedvező is lehet, ám
elrejti előlünk a sör igazi értékeit. Jéghidegen szinte alig
van különbség a Mackó Gazdaságos Dobozos Világos és egy
minőségi cseh sör között.
És persze ne feledjük, a túl hideg
sör az egészségre is veszélyes lehet. Itt ugyan nem éppen arra a
kevéssé hiteles hírre gondolunk miszerint az 1880-as években
Tabajdy Károly, Aradmegye főispánja, a „vasegészségű” férfi
is egy pohár jéghideg sörnek esett áldozatul. De nem is arra a
híres pécsi esetre, mikor „Vecselka százados egy fárasztó
gyakorlat után két korsó jéghideg sört ivott meg s oly súlyos
bélbajt kapott, hogy megmentéséről szó sem lehetett.” Nem, nem
ilyen tragédiák jutnak az eszünkbe, hanem azon egyszerűbb
tanácsok miszerint a hideg lé enyhén szólva sem barátja a
fogaknak, a légcsőnek, tüdőnek, nyelőcsőnek. De akkor mi is az
ideális sörfogyasztási hőmérséklet, amin jól is esik inni a
sört és meg is becsüljük vele a sörfőző mester igyekezetét?
Ezt hamarosan, a soron következő cikkünkben megválaszoljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése