A sör nem (túl) hidegen jó!

Most, hogy rohamléptékben közeledik a sarkvidéki levegő, és a hőmérő „higanyszála” éjszakánként akár mínusz 15-20 Celsius fokig is leszállhat, ugyan nem igazán aktuális tennivaló, ám annál jólesőbb érzés visszaemlékezni a forró nyarakra. A nyári estékre, mikor a nap végeztével elővesszük a jégszekrényből és kupakjától megfosztjuk a jéghidegre hűtött sörünket imigyen frissítvén fel a napközben felhevült testünket és felpörgött lelkünket. A sör jéghidegen az igazi, hangzik el számtalanszor, pedig az igazság igencsak távol áll ettől hangzatos mondástól! A sör nem jó jéghidegen, nagyon nem! A sör nem megfelelő hőmérsékleten való fogyasztása egyenesen merénylet a minőségi sörök ellen.


Persze a nagyon meleg sört senki sem szereti, kivált ha láger sörökről van szó, és a túlzott hő a felsőerjesztésű söröket sem teszi kívánatossá. Ilyenkor a sör komló és maláta adta aromája csak az első kortyokra összpontosul, mondhatni előretolakodik, majd az egész korsó sörünk egy ellaposodott löttyé alakul át. Ám a sör túlzottan alacsony hőmérsékleten való fogyasztása egyet jelent a minőség meggyalázásával, hiszen a hideg megakadályozza az italunk ízének, aromáinak megjelenését. A torokzsibbasztóan hideg ital szimplán kesernyésebb, szárazabb és szénsavasabb érzést ad a fogyasztójának, ami önmagában még ugyan kedvező is lehet, ám elrejti előlünk a sör igazi értékeit. Jéghidegen szinte alig van különbség a Mackó Gazdaságos Dobozos Világos és egy minőségi cseh sör között.


És persze ne feledjük, a túl hideg sör az egészségre is veszélyes lehet. Itt ugyan nem éppen arra a kevéssé hiteles hírre gondolunk miszerint az 1880-as években Tabajdy Károly, Aradmegye főispánja, a „vasegészségű” férfi is egy pohár jéghideg sörnek esett áldozatul. De nem is arra a híres pécsi esetre, mikor „Vecselka százados egy fárasztó gyakorlat után két korsó jéghideg sört ivott meg s oly súlyos bélbajt kapott, hogy megmentéséről szó sem lehetett.” Nem, nem ilyen tragédiák jutnak az eszünkbe, hanem azon egyszerűbb tanácsok miszerint a hideg lé enyhén szólva sem barátja a fogaknak, a légcsőnek, tüdőnek, nyelőcsőnek. De akkor mi is az ideális sörfogyasztási hőmérséklet, amin jól is esik inni a sört és meg is becsüljük vele a sörfőző mester igyekezetét? Ezt hamarosan, a soron következő cikkünkben megválaszoljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése