Az alábbi képes, pár mondatos ismertetőnkben szeretnénk bemutatni,
hogy miként is kerül elénk egy korsó finom hideg Dudák. Tekintsük együtt át a
sörgyártás fő folyamatait. A sörkészítés első fázisa a maláta őrlése. A malátát a Dudák
sörökhöz a záhlinicei, zabřehi illetve tábori malátázóból szerzik be.
A második fő szakasz a főzés, ahol a cefrézés (a keményítő
cukorrá bontása) és a komlózás történik. A Dudák sör nem képzelhető el a képen
látható úriemberek a már 35 éve a gyárban dolgozó Pavel és három éve itt
ügyködő Vašek munkája nélkül.
A harmadik szakasz az erjesztés, ahol a szorgos
élesztőgombák lebontják a cukrot. A strakonicei gyárban a hagyományos nyílt
kádas erjesztés zajlik, ahol a készülő sör 8 Celsius fokon, 6-7 napon át
tartózkodik.
A negyedi fő szakasz a pince mélyén, 2-3 Celsius fokon
zajlik. A készülő sör itt több hónapon át érlelődik és így éri el az igazi láger
sör minőséget. A pincében zajló emberi munka része a hatalmas tartályok takarítása
is, amely igazán embert próbáló feladat.
A Dudák söröket nem pasztőrözik, de a szortiment nagyobb részét szűrik. Ehhez a képen látható szűrőberendezéseket használták fel. A két kép elkészülte között 39 év telt el, és ezalatt az idő alatt a szűrő is felnőtt! 😊
A szűrést követően jöhet a palackozás, a hordóba töltés és irány a bolt vagy a vendéglátóhely, ahol a finom Dudák sört a hordóból a korsónkba csapolják. Ennyi az egész… :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése