Az olvasóink megszokhatták, hogy
minden évben szólunk a Csehországban zajló sörfőzde
forradalomról, és így van ez idén is. Lássuk tehát mi is
változott az elmúlt egy esztendő során. A korábbi optimista
prognózisoknak megfelelően a csehországi sörfőzdék száma
továbbra is számottevően növekedett. Ez a növekedés persze
elsősorban nem az ipari méretű sörfőzdékre vonatkozik (ők
biztosítják a csehországi sörgyártás, sörexport több, mint
95%-a), de még az esetükben is a korábbi 44-ről, 45-re nőtt a
számuk. Tavaly is szinte minden héten nyílt egy új mini-mikro
sörfőzde (1000 hl/év), így a vártnál talán nagyobb mértékű
bezárások (összesen 14 főzde) ellenére is a csehországi főzdék
(nagyok-közepesek-kicsik és gerillák) száma jelentősen, 560-ról
jóval 600 fölé növekedett.
Az állandó, saját főző
berendezésekkel rendelkező kisebb (kisüzemi-kézműves-kraft)
főzdék száma kb. 460-470, de emellett még több mint 100
gerilla/projekt főzde is létezik, amelyek saját recept alapján,
saját anyagból, de más főzdénél bérfőzésben állítják elő
a söreit. Még további 9 főzde működik élelmiszer-ipari
középiskolák és egyetemek tanfőzdéjeként. S mindezek mellett
jelenleg már kb. 25 készülő sörfőzdéről is van információ,
amely idén nyitja meg a kapuit, amely szám az esztendő során meg
is duplázódhat. A csehországi főzdék számának örvendetes
növekedése mellett megfigyelhető a sörkülönlegességek
készítésével foglalkozó főzdék körének erőteljes bővülése
is. Hatalmas szakmai és anyagi befektetéssel egyre több olyan
sörfőzde jött és jön létre ahol nem a klasszikus cseh láger,
hanem a felsőerjesztésű, ale, stout, porter t stb. sörök terén
alkotnak nemzetközi szintű kiválóságot. De amíg nem sikerül
megkóstolnunk a sok száz cseh sörfőzde, sok ezer sörét térjenek
be hozzánk a Jaromírokba, ahol kiváló cseh sörválaszték és
pompás csehes ételek állnak az Önök rendelkezésére!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése