Mi a helyzet a cseh sörfőzde forradalommal 2020-ban?

Az olvasóink megszokhatták, hogy minden évben szólunk a Csehországban zajló sörfőzde forradalomról, és így van ez idén is. Lássuk tehát mi is változott az elmúlt egy esztendő során. A korábbi optimista prognózisoknak megfelelően a csehországi sörfőzdék száma továbbra is számottevően növekedett. Ez a növekedés persze elsősorban nem az ipari méretű sörfőzdékre vonatkozik (ők biztosítják a csehországi sörgyártás, sörexport több, mint 95%-a), de még az esetükben is a korábbi 44-ről, 45-re nőtt a számuk. Tavaly is szinte minden héten nyílt egy új mini-mikro sörfőzde (1000 hl/év), így a vártnál talán nagyobb mértékű bezárások (összesen 14 főzde) ellenére is a csehországi főzdék (nagyok-közepesek-kicsik és gerillák) száma jelentősen, 560-ról jóval 600 fölé növekedett.



Az állandó, saját főző berendezésekkel rendelkező kisebb (kisüzemi-kézműves-kraft) főzdék száma kb. 460-470, de emellett még több mint 100 gerilla/projekt főzde is létezik, amelyek saját recept alapján, saját anyagból, de más főzdénél bérfőzésben állítják elő a söreit. Még további 9 főzde működik élelmiszer-ipari középiskolák és egyetemek tanfőzdéjeként. S mindezek mellett jelenleg már kb. 25 készülő sörfőzdéről is van információ, amely idén nyitja meg a kapuit, amely szám az esztendő során meg is duplázódhat. A csehországi főzdék számának örvendetes növekedése mellett megfigyelhető a sörkülönlegességek készítésével foglalkozó főzdék körének erőteljes bővülése is. Hatalmas szakmai és anyagi befektetéssel egyre több olyan sörfőzde jött és jön létre ahol nem a klasszikus cseh láger, hanem a felsőerjesztésű, ale, stout, porter t stb. sörök terén alkotnak nemzetközi szintű kiválóságot. De amíg nem sikerül megkóstolnunk a sok száz cseh sörfőzde, sok ezer sörét térjenek be hozzánk a Jaromírokba, ahol kiváló cseh sörválaszték és pompás csehes ételek állnak az Önök rendelkezésére!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése