Remek hírek a Dudák háza tájékáról!


Zajlik az élet Csehországban a sörök és a sörfőzdék frontján, így nincs pihenés a strakonicei Dudák Sörgyárban sem. Nézzünk hát pár örömteli hírt az egyik legkedvesebb sörfőzdénk háza tájékáról. 


Az elmúlt hétvégén immáron 62. alkalommal rendezték meg a žateci sörmustrát, a Žatecké Dočesnét. A cseh komló fővárosában rendezett eseményen több, mint félszáz sörfőzde mérte össze erejét, pontosabban söreik minőségét. És itt jön az öröm! A neves rangadón a 11-es világos láger kategóriában az ítészek a Dudák tizenegyesének adták az első helyet! Gratulálunk hozzá!
Megint eltelt egy esztendő, közeledik szeptember 28-a, mikor a csehek hagyományosan megünneplik az „államalapító” Szent Vencel napját. Ez számunkra is szívet dobogtató hír, hiszen ebből az alkalomból számos cseh sörfőzde készíti el a Szent Vencel-napi sörkülönlegességét. Nem lesz ez másként Dudákéknál sem, ahol ugyancsak lefőzik ünnepi sörüket. Az új, alkalmi finomságot Csehországban előreláthatólag szeptember 18-tól lehet majd megkóstolni, de bízunk benne, hogy hozzánk, a Jaromírokba is jut majd egy-két hordó a „szentvencelből”!


A Dudák Csehország egyetlen sörgyára, amely nem magánkézben van, hanem egy város, esetében Strakonice önkormányzata tulajdonában áll. Ez a felállás talán néha kicsit megnehezíti a működést, de számos pozitívummal is jár. Ennek köszönhetően a sörgyár a többi cseh társához képest még nagyobb lelkesedéssel népszerűsíti a saját városkáját, annak neves sportolóit, zenészeit, művészeit, vagy akár a neves történelmi cégeit is. Ebbe a sorba illeszkedően a Dudák egy limitált széria keretében, különleges sörcímkével tette még ünnepibbé a strakonicei gyárüzem, a Česká zbrojovka századik születésnapját. Magát a gyárat 1919-ben alapították és azóta szinte folyamatosan üzemel. Napjainkban inkább szerszámgépeket, targoncákat gyártó vállalat egykor a fegyvereken kívül motorkerékpárokat is készített, mégpedig a nálunk is jól ismert „cetkákat”. A vállalat ezen korszakára emlékezik meg a Dudák sörgyár a motorokat ábrázoló címkesorozatával és különleges díszpalackjával.

A képek forrása: Dudák FB oldal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése