A mai világunkban a húsételek fogyasztása terén szinte csak
az ünnepnapok, családi kerti összejövetelek, vagy ritka gasztronómiai
felfedezések során szakítunk a hagyományos tenyésztett állatból nyert húsokkal.
A csirke, sertés, marha, pulyka mellett már a kacsa, liba, hal is csak elvétve
kerül a tányérunkra és akkor még nem beszéltünk a vadakról. Pedig a vadhús
fogyasztása egyidős az emberiség történetével, és a fokozatosan növekvő mértékű
állattenyésztés csupán az elmúlt néhány évszázadban vált elsöprővé. A vadhús fogyasztása a háttérbe szorult, jóllehet Magyarország kifejezetten gazdag vadállományban, amit a vadak okozta mezőgazdasági károk mértéke is jelez. Persze
ebben részben szerepet játszik az, hogy a vadhús ára magasabb, maga a vad
elkészítése pedig idő- és konyhatechnikai tudás igényesebb (mondhatni macerásabb),
ám a vadhús élettani hatása, különleges ízvilága és akár a tradíciók tisztelete
miatt is érdemes vadételeket ennünk.
Vigyázat! Ez csak illusztráció! A valóság még szebb lesz! |
De ha már otthon nincs is lehetőségünk rá, akkor irány
februárban a Jaromír, pontosabban a Jaromír Sörbisztró valamint a Jaromír a
templomhoz, ahol különleges vadnapok
veszik kezdetét. Február 6-tól legalább
17-ig, de közönség igény szerint akár még az egész hónap folyamán szarvasból
készült ételek várják a kulináris élvezetek kedvelőit! A különleges vadas étlap
részeként vargányás szarvas ragulevessel kezdhetünk, majd szarvaspörköltet
burgonyafánkkal, párolt szarvas szeleteket vadasan knédlivel, illetve borókás
szarvaskolbászt hagymás sült burgonyával, pikáns mustárral ehetünk. Ugye jól
hangzik? Ha a társaságunkban mégiscsak lenne, aki a vadhúsért kevéssé
lelkesedik, annak ajánljuk a barna sörben párolt sült csülkünket. Desszertként
pedig egy kis gesztenyés meggyes palacsintával kedveskedünk a vadételek fogyasztóinak
is. Kívánunk mindenkinek finom vadételeket!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése