Egy szeretni való szatír – Maxmilian Skrytý Satyr

A kroměříži Maxmilian Sörfőzde láger termékei, a zamatos 10-es Minimaxtól, egészen az erős barnáig mára a Jaromír Sörözők vendégei kedvenceié váltak, és nem véletlenül. Valamennyi sörükön érződik a szakértelem és a minőségi alapanyagok találkozása, melynek végeredménye nem is lehet más, mint egy kiváló minőségű komló alapú finomság. De a Maxmilian nem csupán a klasszikus cseh lágerek terén kíván kellemes meglepetést okozni, hanem a Csehországban is egyre népszerűbb felsőerjesztésű sörök vonalán is.


A 11%-os szárazanyag tartalmú könnyed „csókot”, a Polibek IPA-t már megízlelhette a Jaromír Sörpince közönsége, most pedig egy APA-n van a sor, melynek neve Skrytý Satyr, avagy a Rejtőzködő Szatír. A névválasztás mögött persze nem valami pajzán gondolat áll. Kroměříž város nagy szülötte, a Maxmilian sörfőzde névadója, Max Švabinský festő, grafikus az 1980-as évek derekán készítette el ezt a címet viselő alkotását, mely az alábbi képen megtekinthető.


Magáról a sörről a következőket mondhatjuk el: 12% szárazanyag tartalmú, 5,2% alkohollal megáldott, világos, pasztőrözetlen és szűretlen. Aranysárga, enyhén opálos szín, stabil, fehér hab, közepesen édes malátás íz és hosszabb kicsengésű keserűség jellemzi. Dominál a citrusos, fanyar citromhéjas, illetve trópusi gyümölcsös aroma, mely párosul a szinte már gyógynövényes jellegű komlósság. Éppen ez az újvilági komlóknak köszönhető aromássága, citrusossága teszi APA-vá, azaz American Pale Ale sörré a Satyrt, szemben a testesebb, keserűbb IPA-val, vagy a könnyedebb EPA-val. Ajánljuk eme több mint szerethető szatírunkat minden sörszerető, sörkuriózum kedvelő vendégeinknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése