Folytatjuk a Csehország nem csak Prága magazinban megjelent elmélkedést arról, hogy mitől is lehet egy söröző csehes.
"Csehországban a XIX. század utolsó évtizedeitől kezdve már színvonalas kávézók,
bárok is megjelentek a színen, és vették át a helyi elit
társasági színhelyeinek szerepét. 1918 után pedig kezdtek úgy
vélekedni a cseh sörözőkről és a kocsma kultúráról, mint
valami szégyellni való dologról amit fel kell, hogy váltson
valamiféle magasabb rendű cseh kultúra. A kocsmák azonban
továbbra is megőrizték az elengedhetetlenül fontos szerepüket és
nem csupán az alacsonyabb osztályba tartozók (munkások,
parasztok) számára. Számos író, művész, pl. a már említett
Jaroslav Hašek író, Josef Pekař történetíró, Václav Rabas
festő, Alfons Mucha festő és még hosszan sorolhatnánk, továbbra
is a sörözőket választotta előszeretettel mind ihlet szerzés,
mind alkotó műhely céljából. Az amatőr zenészek, énekesek
jóvoltából számos, később igen népszerűvé vált dal, zenemű
született meg sör társaságában. A különféle politikai pártok,
civil szervezetek is gyakorta szerveződtek a helyi sörözőkben,
illetve itt tartották meg rendezvényeiket, üléseiket.
Jaroslav Hašek (jobbról a második) |
A
társadalmi életben betöltött szerep terén a szocializmus alatt
sem történt végzetesebb változás, viszont a kocsmák-vendéglők
minősége igencsak lezuhant. Az államosított vendéglátóhelyeken
sem a sör, sem az étel kínálat nem érte el a korábbi
színvonalat. Ekkortájt kezdték el különféle kategóriákba
minősíteni őket, minőség és ár szerint, az olcsó, abrosz és
normális ételt nélkülöző kocsmáktól a külföldi vendégek
számára mutogatható „luxus” intézményekig, ahol már
Coca-Cola és rákkoktél is fogyasztható volt. De a leggyakoribb,
legnépszerűbb helyeknek a harmadik kategóriás helyek bizonyultak,
ahol fehér inges pincérek, olcsó, de nem rossz minőségű (habár
kissé egyhangú választékú) ételt tálaltak fel a mindig
megfelelő hőfokon és minőségben csapolt sör mellé.
Gulyás-rántott hús-vadas, knédli, bramborák
féleségek és társaik jelentették a sörökhöz társuló étkek
alapját, nem éppen az egészséges étkezést támogatva.
Az U Pinkasu előtt gyülekezők, bebocsátásra várva |
A
bársonyos forradalmat követő elmúlt 25 évben a cseh kocsma,
kocsmai hangulat fokozatosan megváltozott. Egyrészt újból
visszakerültek magántulajdonba a vendéglátóhelyek (legalábbis
azok, amelyeket nem zártak be) és az új gazdák sokat javítottak
a hely és a szolgáltatás színvonalán. Különösen az elmúlt 5
évben zajló kisüzemi / „kézműves” sörfőzde „forradalomnak”
köszönhetően a sörök választéka is nagyban megváltozott.
Ugyanakkor a fiatalok jelentős része már a számítógép,
televízió előtt szerzik az információkat, mobilon kommunikálnak,
a szórakozási lehetőségek száma pedig megszaporodott, így az ő
számukra már megváltozott a cseh söröző fogalma. A középkorú
és idősebb generáció tagjai azonban még ma is megtöltik a
kedvenc törzshelyüket, vagy éppen törzshelyeiket, és nap mint
nap ugyanúgy diskurálnak egy-két sör mellett a napi fontos
dolgokról mint évszázadokkal ezelőtt.
Egy mai, modern cseh söröző |
Kis
cikkünkből talán érezhető, hogy mi mitől is tartunk csehesnek
egy vendéglátóhelyet, de egy kis késztetést érzek arra, hogy
felettébb szubjektív véleményünket összegezzem. Nem a
söröző-étterem külcsínje a lényeg, nem elsősorban az számít,
hogy mennyire dekorálunk ki egy amúgy tiszta és rendezett helyet
(persze ez önmagában egyáltalán nem baj, sőt). Jóval fontosabb,
hogy a sör legyen jó minőségű és megfizethető (nem csak a
pénzesebb elit számára), legyen legalább valami szintén nem
vagyonokba kerülő sörkorcsolya, esetleg étel. És ami még
fontosabb, hogy a vendéglátós / kiszolgáló közeg ha nem is
mosolygós (persze az sem baj), de korrekt legyen, olyan, aki fél
litert sört hoz ki ha egy korsót rendelünk, és nem csak azt
megközelítő, de soha el nem érő mennyiséget. És mindez
kutyafülét sem ér, ha nincsenek a kocsmában törzsvendégek, akik
ha nem is nap mint nap, de sűrű alkalmakkor térnek be a sörözőbe,
hogy egymással megvitassák a világ dolgait. Mert végül is egy
igazi csehes kocsmahangulathoz itthon mi is kellünk, a magyar
sörisszák."
Reméljük, hogy a Jaromír Sörözőink mindezek után elég csehesnek tekinthetők, de ha még esetleg nem, akkor tegyünk együtt érte!
Reméljük, hogy a Jaromír Sörözőink mindezek után elég csehesnek tekinthetők, de ha még esetleg nem, akkor tegyünk együtt érte!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése