Zöld sörrel ünnepeld nálunk a Húsvétot!

Közeledik a Húsvét, és ahogyan azt a törzsvendégeink már megszokhatták az egyik vendégsörünk ismét bezöldül. Aki még nem tudja miről is van szó, az ne rettenjen vissza, nem valami évente visszatérő járványról beszélünk. A sör húsvéti "bezöldülésének" oka jóval inkább a cseh hagyományokban keresendő, ahogy azt rögtön látni fogjuk:
Készül az első zöld sör a Jaromír Sörbisztróban!
A Húsvétot megelőző nagyhét, amelyet a Virágvasárnap vezet be valamennyi napja nevezetes Csehországban, külön nevet is kiérdemelve. Így lett a hét első napja a Kék Hétfő (Modré pondělí), a második Szürke Kedd (Šedivé úterý), a harmadik Ronda Szerda (Škaredá středa), az ötödik Nagypéntek (Velký pátek), a hatodik Nagyszombat és persze a hét utolsó napja maga a Húsvét Vasárnap (Boží hod velikonoční). A zöld sör szempontjából a legfontosabb a hét negyedik napja, ami a Zöld Csütörtök (Zelený čtvrtek) nevet kapta. A hagyomány szerint ezen a napon az embereknek zöld színű ételeket muszáj fogyasztaniuk, hogy elkerülje őket az év során bármiféle betegség. És ha már salátákat, spenótot, zöld borsót, káposztát és más igazi „zöld”ségeket eszegetünk akkor a napi sörünk is legyen zöld. További információk a Csehország nem csak Prága netmagazin cikkében olvashatók: ITT!
Zöld Dudák
A csehországi sörfőzdék közül elsőként, 1998-99-ben a prágai Pivovarsky Dům látott fantáziát a zöld színű húsvéti sör előállításában, amely ötletet később több, kisebb-nagyobb sörgyár is átvette. Így ma már akár összehasonlító elemzéseket is lehet bölcsen írni a különféle zöld sörökről. Nálunk a Jaromírban így húsvét tájékán hagyományosan a strakonicei Dudák sörgyár 11-es zöld sörét csapoljuk, amely a hozzáadott csalánnak köszönhetően kissé kesernyés, fűszeres ízvilágot tükröz. A mai naptól kezdve a Jaromír Sörbisztróban, Sörpincében és a Sörkertben is megkóstolhatja mindenki a zöld sört, ami nem csak a fradi szurkolók számára ajánlott! Ezzel kívánunk mindenkinek Boldog Húsvéti Ünnepeket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése