Közeledik a Húsvét, és
ahogyan azt a törzsvendégeink már megszokhatták az egyik
vendégsörünk ismét bezöldül. Aki még nem tudja miről is van
szó, az ne rettenjen vissza, nem valami évente visszatérő
járványról beszélünk. A sör húsvéti "bezöldülésének" oka
jóval inkább a cseh hagyományokban keresendő, ahogy azt rögtön
látni fogjuk:
Készül az első zöld sör a Jaromír Sörbisztróban! |
A Húsvétot megelőző nagyhét,
amelyet a Virágvasárnap vezet be valamennyi napja nevezetes
Csehországban, külön nevet is kiérdemelve. Így lett a hét első
napja a Kék Hétfő (Modré pondělí), a második Szürke Kedd
(Šedivé úterý), a harmadik Ronda Szerda (Škaredá středa), az
ötödik Nagypéntek (Velký pátek), a hatodik Nagyszombat és
persze a hét utolsó napja maga a Húsvét Vasárnap (Boží hod
velikonoční). A zöld sör szempontjából a legfontosabb a hét
negyedik napja, ami a Zöld Csütörtök (Zelený čtvrtek)
nevet kapta. A hagyomány szerint ezen a napon az embereknek zöld
színű ételeket muszáj fogyasztaniuk, hogy elkerülje őket az év
során bármiféle betegség. És ha már salátákat, spenótot,
zöld borsót, káposztát és más igazi „zöld”ségeket
eszegetünk akkor a napi sörünk is legyen zöld. További
információk a Csehország nem csak Prága netmagazin cikkében
olvashatók:
ITT!
Zöld Dudák |
A csehországi sörfőzdék közül
elsőként, 1998-99-ben a prágai Pivovarsky Dům látott fantáziát
a zöld színű húsvéti sör előállításában, amely ötletet
később több, kisebb-nagyobb sörgyár is átvette. Így ma már
akár összehasonlító elemzéseket is lehet bölcsen írni a
különféle zöld sörökről. Nálunk a Jaromírban így húsvét
tájékán hagyományosan a strakonicei Dudák sörgyár 11-es zöld
sörét csapoljuk, amely a hozzáadott csalánnak köszönhetően
kissé kesernyés, fűszeres ízvilágot tükröz. A mai naptól
kezdve a Jaromír Sörbisztróban, Sörpincében és a Sörkertben is
megkóstolhatja mindenki a zöld sört, ami nem csak a fradi
szurkolók számára ajánlott! Ezzel kívánunk mindenkinek Boldog
Húsvéti Ünnepeket!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése