Jaromír Mini Garden kérdés - felelet

Hol található a Jaromír Mini Garden (JMG)? - A Dürer Kert Ajtósi Dürer út felőli főbejáratánál.
Mikor nyit a JMG? - A hivatalos nyitás, minden külön ceremónia nélkül 2017. május 2-án lesz.
Mi lesz a nyitva tartási idő? - Kezdetben minden nap 10 órától 24 óráig, kisebb változások a későbbiekben elképzelhetőek.
Hány férőhelyes a JMG? - A büfé épületen belül 10-15 ember tud fogyasztani, a szabadban elhelyezett székeken, padokon további 35-40 ember fér el. Igény szerint a jövőben további férőhely bővülés is elképzelhető. Tehát jelenleg kb. 50 ember tud helyet foglalva fogyasztani.
JMG
Milyen söröket lehet fogyasztani? - Négy különböző cseh sör a Jaromír vendéglátóhelyek megszokott kínálatából. Állandó sörök: Dudák 11, Klostermann, hidegen komlózott Bakalar + 1 változó vendégsör.Milyen ételeket lehet fogyasztani? - Alapvetően büfé ételek a street food szellemében: többféle hamburger (pl. a klasszikus Jaromír Burger), melegszendvics, cseh kolbászkák, kolbásztál, különféle bramborák (cseh tócsni) változatok, utopenec, hermelín, cseh bramburky és még néhány finomság.

JMG belülről
Milyen lesz a kiszolgálás? - Önkiszolgáló üzemmód, az ételek, sörök műanyag pohárban, elvitelre is kaphatók.Hol található a mosdó? - A férfi és női mosdó a Dürer Kert egyik épületén belül lelhető fel, kb. másfél perc sétára a JMG-től. Nem leküzdhetetlen akadály, de azért senki se halassza az ügyét a legeslegutolsó pillanatra.

Május 2-től megnyílik a Jaromír Mini Garden!

Igen, igen, igen! Nem csalás, nem ámítás, május 2-án megnyitja ajtaját legújabb vendéglátóhelyünk, a Jaromír Mini Garden! Egy vadonatúj Jaromír, közelebb, mint gondolnád, de egy kicsit másként, mint ahogy azt eddig tőlünk megszokhatták! Ennyit a hangzatos, felfokozott érzelmeink hajtotta felkonfról, következzen a tárgyilagosabb ismertető! Amikor alig pár hete a Jaromír Sörkert felett a ki tudja milyen érdekek mentén vezérelve megzúgatták a búcsúharangot, nem kis próbatétel elé állítottak minket. Minden erőnkkel igyekeztünk egy szabadtéri jellegű vendéglátóhelyet találni, ám csakhamar rá kellett döbbennünk, hogy ilyen rövid idő alatt, a szezon kezdetekor egy második Jaromír Sörkert megnyitása esélytelen. Sajnos szégyen, gyalázat, de Budapest inkább csak romkocsmák és nem kerthelyiség megnyitásához szükséges lehetőségekben, területekben bővelkedik. Ám mivel ezeken a feltételeken mi nem tudtunk változtatni, így inkább igyekeztünk új koncepciók mentén is gondolkodni.
Jaromír Mini Garden, a régi Sörkerthez igen közel!
Időközben jó kapcsolataink révén egy egészen meglepő ajánlattal kerestek meg minket, mi lenne, ha a Jaromír Sörkerttől alig 100 méterre nyissunk egy új helyet, pontosabban vegyük át a Dürer Kert bejáratánál levő Büfé üzemeltetését. Ugye-ugye, mondtuk, hogy közelebb, mint gondolnád! A hely adottságai ugyan alapvetően mások, mint a Sörkert esetében, de mégis láttunk fantáziát valami más, valami másként érdekes, de mindenképpen minőségi megteremtésére. Nem Sörkert 2, hanem Mini Garden 1! Ha már így alakult, legyen egy pörgősebb, fiatalosabb, „trendibb” szabadtéri vendéglátóhely, akár elvihető cseh csapolt sörök és street food ételek mentén. Ugyan mi tudjuk és fájlaljuk legjobban, hogy teljes mértékben pótolni nem tudjuk ezzel a Sörkertet, melyhez azért a jövőben továbbra is keresünk alkalmas helyszínt, de hisszük, hogy ez a más műfaj is sokak számára tetszeni fog. Az ételekről majd bővebben is beszámolunk, de alapvetően marad jónéhány a már megszeretettek közül (pl. cseh kolbászkák, hermelin és társai), és a kínálat kibővül új csehes street food szerzeményekkel. A cseh söröket illetően a három állandó mellett a negyedik csapon vendégsörök váltakoznak. A Jaromír Mini Garden önkiszolgáló üzemmódot vesz fel, de nem hisszük, hogy ez akkora tragédiát jelentene a tisztelt vendégeinknek. Ennyit így elsőre, a jövőben még további részleteket árulunk el. Addig is senki se feledje, május 2-tól mindenkit szeretettel várunk a Jaromír Mini Gardenben, a Dürer bejáratánál! (lásd fénykép)

Meghalt a király, éljen a kis herceg?!

Amikor bezáratták velünk a Jaromír Sörkertet, két ígéretet is tettünk kedves vendégeinknek. Egy részt minél hamarabb próbálunk egy másik alkalmas helyet találni, másrészt amint tudunk valami biztosat mondani a jövőről, nyomban szólni fogunk. Hiszen egy pillanatra sem merült fel bennünk az a gondolat, hogy ne legyen valamiféle pótlása a Sörkertnek, ahol legalább tavasztól, őszig, szabad téren, kellemes ételek és finom cseh sörök mentén tölthessék el kevés szabadidejüket a nyugodt, csehes élvezetekre vágyó vendégeink. Az elmúlt hetekben eme ígéreteink betartása mentén törekedtünk új helyszínt találni, de különösen így közvetlenül a szezon kezdete előtt ez igen nehéz feladatnak bizonyult. A vendéglátóhelyek többségénél már rég megköttettek a szerződések, a szabadon lévő helyek egyike-másika pedig nem tűnt igazán jó megoldásnak. 

Találjátok ki, hogy hol lesz a Sörkert utód új Jaromír!?
Ám most örömhírről adhatunk számot! 99,9% biztonsággal kijelenthetjük, hogy megtaláltuk a Jaromír Sörkert utódát, egy igazi kis herceget legalábbis erre az esztendőre. Mivel a 0,1% is igen nagy úr, így még óvatosságból nem árulunk el további részleteket, de az elkövetkező napokban, hetekben fokról fokra minden részletet feltárunk! Azért előre leszögeznénk, hogy a Jaromír Sörkertet egy az egyben pótolni nem lehet, így az utódnak egy kicsit más neve lesz, s a rendelkezésre álló feltételekhez igazodóan a profilja is kicsit eltér majd az elődjétől. Ám bizton hisszük, hogy a hangulata igazi Sörkertes lesz! És hogy helyileg merre is lesz? Tessék találgatni! A messzeségben, vagy lehet hogy közelebb, mint gondolnád? Ennyit most, hamarosan további részletekkel folytatjuk!

Öt éves a Jaromír Sörpince, ünnepeljük együtt sörakcióval és húsvéti zöld sörrel!

Az elmúlt héten még nagyban búsongtunk a Jaromír Sörkert váratlan, méltatlan bezáratásán, de az élet természetesen nem áll meg. Sőt! A hét végén ünnepeljük a Jaromír Sörpince félévtizedes pályafutását! Bizony szalad az idő, mintha csak ma lenne, amikor immáron öt évvel ezelőtt, optimistán a jövőbe tekintve megnyitottuk a füstös borozóból átalakított pincehelyiségünket. Kezdetben még cseh multi sörrel kezdtünk, majd a cseh regionális sörök magyarországi megjelenésével együtt váltottunk a minőség felé. Természetesen szeretnénk, ha a Sörpince egykori és mai vendégei is velünk ünnepelnének, ezért a csütörtöki napon igazán rendkívülinek nevezhető 250 Ft-os áron kínáljuk a Bakalář sörgyár világos tízeskéjét a számukra. Természetesen a korsó az alap mértékegység, és az akció a készlet erejéig tart!

Öt éves a Sörpince!
De a mostani csütörtök nem csak a szülinapról nevezetes, hanem arról is, hogy immáron ismét elérkezett a Zöld Csütörtök (csehül Zelený čtvrtek) napja, mikor is a cseh hagyomány szerint az embereknek zöld színű ételeket kell fogyasztaniuk, ez által remélvén, hogy elkerüli őket az év során mindennemű betegség. Sőt a 90-es évek óta erős divattá vált, hogy a kisebb-nagyobb serfőzdék zöld színű sört főznek, amelyek már látványukkal, többé-kevésbé erős zöld színükkel is további színt visznek a sörfogyasztók életébe. A strakonicei Dudák Sörgyár, az általa jól megszokott módon ismét előrukkolt a zöldikéjével, melyet ugyancsak csütörtöktől mindenki megkóstolhat a Sörpincében és a márvány utcai Jaromír Sörbisztróban is! Gyertek, jöjjenek el szülinapot és húsvétot ünnepelni hozzánk!

Ismét Húsvéti zöld Dudák!
Zárásként csak annyit, hogy a Jaromír Sörkert utódján már erősen dolgozunk, csapataink harcban állnak, erősen bízunk a mihamarabbi nyitásban.

Gondolatok a Sörkert elköltözése kapcsán...

Mindenekelőtt köszönjük annak a sok száz vendégünknek akik akár egy Facebook szomorúság, vagy düh jellel, hozzászólással vagy éppen az utolsó két napunk során élő szóban kifejezte felénk támogatását és szurkolását a Sörkert mielőbbi újranyitásáért. Szívünk szerint leírnánk és elküldenénk a korábbi „főbérlőnknek” mindent, ami elhangzott tőlük, de sajnos sok vélemény a nyomdafestéket nem éppen tűrné meg. Mivel az ELTE, a helyiség bérbeadója az első szándékából nagy kegyesen engedve hozzájárult, hogy ne 48 óra leforgása alatt költöztessünk el az utolsó szögig mindent a Sörkertből így pénteken még egy utolsó alkalom nyílhatott arra, hogy sokan (sajnos nem mindenki fért már be) még egyszer láthassák, hogy miért is válhatott 10 év alatt egy egyszerű kolesz büfé az egyik vezető hírportál által „kultikus budapesti sörkertnek” nevezett vendéglátóhellyé.


A hétvége viszont már a szorgos költözködésről szólt, kollégák, rokonok, barátok segítségével a számunkra biztosított kegyetlenül szűkös idő ellenére is sikerült valamennyi saját tulajdonban lévő ingóságot elszállítani és átmenetileg (reményeink szerint csak egy igen rövid időre) beraktározni. A csaknem csupasz falak, az üres konyha és termek várják a helyünkre érkező, az ELTE által nálunk minden bizonnyal rátermettebbnek gondolt új üzemeltetőt. A hely átadása során újból kiderült, amit már egy jó ideje éreztünk, a bérlemény bérbeadójának kevés fogalma volt és van arról, hogy mit is jelentett a vendégek számára a Sörkert, mennyire szerettek a kertbe járni az emberek, mennyire szükségük van a fővárosban egy olyan hangulatú helyre, mint a Sörkert. Ugyan elég széles tömegekhez jutott el a bezárásunk híre, de csak vasárnap, a költözés közepette is több mint egy tucatnyi csalódott látogatóval kellett közölnünk személyesen a rossz hírt. Ismét csak nem idézzük egy-egy a bérbeadó irányába intézett hozzászólásukat, mert még mi is belepirulunk. Amúgy jellemző módon maga a döntésért felelő nem jelent meg az átadásnál, aki pedig igen annak még az is meglepetést okozott, hogy miért bontottuk le és szállítottuk el a saját tulajdonunkban lévő fedett kiülőt. Minden bizonnyal örültek volna neki, ha ez a nem kis összegből felállított műtárgyat náluk maradt volna. Arról pedig, hogy mennyire ismerték azt a vendéglátóhelyet, amelyet náluk üzemeltettünk arról szóljon a cikkünkhöz csatolt második kép, melyet a Sörkert kapuján helyeztek el. No comment. De félre bú, dolgozunk azon, hogy a Sörkert mihamarabb, valamilyen formában újra nyíljon, addig is vár mindenkit szeretettel a Jaromír Sörpince és a budai Sörbisztró!


Bezár a Jaromír Sörkert!

Pár nappal ezelőtt még kellemes izgatottsággal tervezgettük, hogy milyen étel és sör választékkal, újdonságokkal lepjük meg a Jaromír Sörkert kedves közönségét, de az élet egy csapásra mindent megváltoztatott. A közelgő húsvét kapcsán ünnepi cikken törtük a fejünket, ám tragikusan a műfaj nekrológgá változott. A tegnapi nap folyamán a tulajdonos azonnali hatállyal felmondta a több évre kötött szerződésünket, s emiatt még a héten bezár a Sörkert. Ennyi a hír, ami számunkra szinte felfoghatatlan. Hogy mennyire jogszerű ez az egyoldalú, s a véleményünk szerint megalapozatlan lépés, mellyel a Sörkert bezárására kényszerítenek, azt majd a joghoz értők eldöntik, ám az hogy mennyire etikus egy évtizednyi kölcsönösen hasznos kapcsolatot egy pillanat alatt, egyoldalúan, erőből lezárni, bele sem gondolva, hogy ezzel hány embert ránthatnának létbizonytalanságba, nos erről mindenki alkosson maga véleményt. Nekünk meg van a magunké.


E héten pénteken még nyitva vagyunk, de szombaton már csak a bezárt kapuk fogadják sörszerető vendégeinket. Szívünk fáj, de természetesen mi már nem a szomorú helyzeten rágódunk, hanem készülünk a jövőre. Keressük a lehetőségeket ahová a Jaromír Sörkertet gyors ütemben áttelepíthetjük, megpróbálva nem túl messzire eltávolodni a jelenlegi helyünktől. Zárásként köszönjük valamennyi vendégünknek, akik az évek folyamán megtiszteltek és büszkén mondhatjuk megszerettek miket, akik miatt végig érdemes volt a sokszor nem éppen legideálisabb körülmények között is munkálkodnunk. Köszönjük és várjuk őket a reményeink szerint a közel jövőben újra nyíló új Jaromír Sörkertben.

Cseh Söratlasz

A napokban sikerült hozzájutnunk egy igazi sörirodalmi csemegéhez, de nem a szépirodalom műfajából, jóval inkább az igényes sörstatisztika világából. A nagy alakú, több, mint 130 oldalas kötet címe Český Pivní Atlas, azaz Cseh Söratlasz, szerzője K. Materna és J. Hasman. Csehország sörnagyhatalom, így talán nem csoda, hogy megérett az idő egy ilyen kiadvány megjelentetésére. Ugyanakkor a napjainkban zajló óriási sörforradalmat (szinte gomba módra szaporodnak a cseh kisüzemi sörfőzdék) jól mutatja, hogy ez a 2014-es könyv alig pár év elteltével már részlegesen elavultnak is tekinthető. Ugyanis a mára már 380 db fölötti csehországi főzde (köztük 339 db éves 10 ezer hektoliter alatt teljesítő kisüzemi) kezdi erősen szorongatni a nagyobbakat. Az ország sörtermeléséből jelenleg 4-4,5%-ot csípnek el, ám ezzel nem a legnagyobb multikat, hanem a náluk kisebb, kevesebb tőkével rendelkező regionális sörfőzdéket (mint a Dudák vagy a Bakalar) hozzák versenykényszerbe. És ez bizony a statisztikákban is meglátszik, így alig most 2017-ben a Cseh Söratlasz beltartalma is lényegesen megváltozna.


Mindezek ellenére a valamennyi nagyobbacska, országos, illetve regionális terjesztésű sörgyár és egynéhány kisüzemi-kézműves-kraft egy-egy oldalon bemutató (egy kis leírás, történelem, grafikon a sörgyártás volumenéről 1990 és 2012 között, országos térkép a terjesztési területekről), továbbá az egyes cseh „megyékben” (kraj) a különböző sörgyárak részesedését pontosan ábrázoló atlasz kiváló böngészni való. Sokat megtudhatunk a sörgyárak működésében a cseh bársonyos forradalom óta lezajló változásokról, arról, hogy mitől is regionális egy regionális sör, mekkora erőfölényben a pár multi a többiekkel szemben, stb. De természetesen nem szeretnénk, hogy csak mi részesedjünk az érdekes információkból így a jövőben egy-egy cikket szentelünk a könyvben taglalt témáknak, ezzel bővítve a cseh sörökkel kapcsolatos közös ismereteket.

Cseh és morva Sörkorona - 2017

2017. február végén a már említett Arany Sörpecsét mellett lezajlott egy másik fontos sörminősítő verseny a Cseh és morva Sörkorona. A Prágában megrendezett eseményen idén, ebben a formájában második alkalommal került sor a viadalra, melyre 76 cseh és morva sörfőzde nevezett be összesen 248 csapolt, illetve üveges termékkel. A 41 fős zsűri összesen 11 sörfőzdét választott ki, melyeknek nemzetközi export igazolást is átnyújt, de további 29 sörfőzde termékeinek ítélt meg arany, ezüst vagy éppen bronz korona díjat.


A pontos végeredményt, azt hogy ki, milyen díjat is szerezett ugyan csak március végén, a Cseh és morva sörakadémiák ünnepélyes záróeseményén hirdetik ki, de az már biztossá vált, hogy többek között a rakovníki sörfőzde, a Bakalář is a díjazottak között szerepel, olyan más sörfőzdék mellett mint a Hubertus, a Mazák, a Bernard, a Clock, a Podlesí és még sorolhatnánk. Kíváncsian várjuk, hogy pontosan milyen díjat is sikerült szereznie a Bakalářnak, de addig is a Jaromírokban fogyasztva ítélje meg mindenki saját maga is a sör minőségét.



Furcsa sörös címkék II.

Az elmúlt héten körülnéztünk a világban, hogy milyen kifejezetten figyelemfelkeltő, furcsa, vagy éppen bizarr sörös címkékre bukkanhatunk. Most pedig látogassunk el Csehországba és szemezgessünk az ott készült furább, vizuálisan extrémebb sörös címkék közül.

Két dolog is feltűnik a sörös címkén, egyrészt a
Velický Bombarďák sörfőzdére jellemző hangulatos koponya, itt éppen lángoló formájában, másrészt a magyar nyelvű "csípős" felirat!

A Stara škola sörfőzde címkéje akár a szexista vonalat is képviselhetné, de valójában csak elgondolkodtatja az embert, hogy mégis miért pont egy pucér ördög lány van a címkén.

OK, értjük, hogy a berouni medve más mint az átlag, de ez a valami mégis mire akarna emlékeztetni?...bocs

A kladnoi sörfőzde sörös címkéjén a Sztálingrádi csata a szovjet-német "csini" katona hölgyek copfhúzására korlátozódik...jajj.. 
És végül a legdurvább, amely huzamosabb ideig tartó nézését követően poszttraumás stressz tünetei is mutatkozhatnak rajtunk, de addig is csak egyetlen kérdés jut eszünkbe: de miért? 

Furcsa sörös címkék I.

A sörös címkék világa tele van furcsaságokkal, érdekességekkel időnként felettébb bizarr képi megjelenítéssel. Persze alap esetben a mezei sörfogyasztót leginkább a sör minősége izgatja, de az ügyes marketingesek ismervén az emberi lelket, jól tudják, hogy sokszor egy-egy figyelemfelkeltő címke is vásárlásra serkenti a népet. És ez pont elég ahhoz, hogy pl. egy alapvetően kis mennyiségben készülő (kisüzemi) főzettől még akkor is jó áron meg lehessen szabadulni, ha maga sör nem is sikerült valami fényesen. De természetesen nincs egyenlőség a rossz sör és a vonzó címke között, hiszen sok esetben egy-egy extrém sörcímke mögött is kiváló serital áll. A sörcímkegyűjtők persze jól ismerik a furább sörös címéket, de az alap sörivók számára kigyűjtöttünk néhány meghökkentőbb, vagy éppen ellentmondásos megítélésű címkét a világ számos tájáról. Cikkünk következő részében pedig a csehországi példákból szemezgetünk.

Kezdjük a sort a szépen alliteráló Poligámia Porterrel, amelyet persze nem máshol készítik, mint az USA Utah államában, ahol a mormon fundamentalisták a mai napig gyakorolják a többnejűséget.
Számos filmsorozat ihleti meg sörmarketingeseket, ez esetben napjaink egyik legnépszerűbb sorozata inspirálta a stílszerűen vérnarancsos IPA sör alkotóit. A címke elég viccesen bizarra sikeredett.
Ki ne venne meg egy ilyen Gollum-fél drágaságom pilst?
A dán Mikkeller sörfőzde túlzás nélkül a világ egyik legjobb alkotó műhelye. Ám ennél a búza sörük kutyadologvégzős címkéje készítésénél vajon mi járhatott a fejükben?
Végezetül álljon itt egy csöppet ellentmondásos megítélésű címke. Pár évvel egy észt sörfőzde, a Pöhjala készítette el ezt a pazar Must Kuld nevű portert, amely azonban mégis a sörös címkéjéről lett híres. Egy Észtországban élő dán úr ugyanis azzal támadta meg a gyárat, hogy a címke obszcén kinézetű és azt ábrázolja, amit mi ki sem merünk mondani. A sörgyár meglepődött a kritikán, mondván, hogy ők egy pörkölt malátaszemet fotóztak le és tették rá a címkére. A sört ezzel a címkével a mai napig főzik és forgalmazzák.


Arany Sörpecsét 2017

Az elmúlt héten Csehországban immáron 27. alkalommal rendezték meg a Zlatá Pivní pečeť (Arany Sörpecsét) nevezetű nemzetközi sörminősítő versenyt. A České Budějovicében sorra kerülő viadalon több kontinensről ezer fölötti palackozott sört (több, mint 200 sörfőzde termékét) mutattak be a zsűrinek, összesen csaknem harminc kategóriában. Ugyan külön versenye/kategóriája volt a hazánkban kézművesnek, kraftnak is becézett kisüzemi söröknek, de az általános kategóriákban a tudásukat a multi sörökkel is összemérhették, sokszor igen jelentős sikerrel. Habár a sörminősítés egy meglehetősen szubjektív műfaj, s emiatt sokszor igencsak vicces vagy szimplán érdekes eredmények születnek, továbbá egy ilyen versenyen csak a cseh sörök kis része vesz részt, mégis a nyertesek büszkén viselhetik az Arany, Ezüst vagy Bronz Sörpecsét címet.

Idén a Jaromírokban forgalmazott sörök kevéssé reprezentálták magukat a viadalon, pl. a Maxmilian egyáltalán nem vett részt, így hatalmas sikereikről nem tudunk beszámolni. Az alacsonyabb alkoholtartalmú barna sörök kategóriájában a rakovníki sörgyár Bakalář söre az ötödik helyen zárt, de jellemző módon itt is megnyilvánult az eredmények „érdekessége”. Mondjuk ezt azért, mert a kategória nyertese a Zlatý Bažant lett, amely szó se róla nem egy ihatatlan lőre, de mi magunk is vagy pár tucat sokkal kifinomultabb cseh barna sört ismertünk. De hát, mi nem vagyunk sörszakértő ítészek. A magasabb alkoholtartalmú barna sörök kategóriájában ugyancsak a rakovníki főzde Černovar Černé-je csak egy ponttal csúszott le a dobogóról. Gratulálunk nekik! Aki többet szeretne még tudni az Arany Sörpecsétről vagy az eredményekről azoknak ajánljuk figyelmébe a Csehország nem csak Prága honlap cikkét ITT!

Éljük túl a tél végét...cseh sörös zenékkel!

Kinézünk az ablakon, és még mindig csak téli ködös szmogos szürkeséget látjuk, kint a fagypont körüli hőmérséklet fogad minket, testünk és lelkünk sajog, epekedve várjuk már a napsütést, a finom meleget...ennek a télnek is csak nagyon lassan lesz vége. Mi mást is tehetnénk azért hogy jobb kedvre derüljünk? Hallgassunk cseh sörös zenéket! :) Csehország és a sör két egymástól elválaszthatatlan fogalom. Ezért nem csoda, hogy nem egy zenemű, régi és újabb folk-pop-rock szám szól a sörről, melyek közül most lássunk és halljunk itt néhányat a Youtube jóvoltából. Kezdjük a sort egy tradícionális cseh tűzoltó dalocskával, amely egy sörfőzde leégésének drámai történetét és következményét dalolja el, az azért megfogadva, hogy vizet még így sem iszunk! :)



A következő remekmű az Orlík nevezetű zenekar sörballadája, amely röviden, de velősen biztat mindenkit a sörfogyasztásra. A szám címe: Pivečko, azaz söröcske.


Az egyik legrégebbi cseh sörös nótát, az 1820 körül írt "Hol van a sörfőzőt" énekelik el a Chalupáři című filmsorozat egy részében:


És ha még valakinek nem volt elég, hogy tavasziasabb hangulatba kerüljön jöjjön az Argema zenekar száma a Jarošovský pivovar. A videoklipben a pár éve sajnálatosan bezárt sörgyárba pillanthatunk be.


Irány Kroměříž! - 2. rész: Kroměříž térképen anno és most.

A Maxmilian söreink szülőföldéről szóló sorozatunk soron következő részében Kroměříž városával egy XIX. századi és egy XXI. századi térkép alapján ismerkedünk tovább. Kroměříž egy ízig-vérig történelmi város, amely a mai is megfigyelhető városszerkezetével is megjeleníti a klasszikus cseh városok fejlődési történetét. Magáról a település létezéséről 1107-ből származik a legrégebbi dokumentum, majd azt követően élte a maga egyre fejlődő életét, amelyet az időnkénti tűzvészek, járványok, a huszita háborúk, majd a harmincéves háború vetett vissza. Városi ranghoz már igen korán, a XIII. század elején jutott, fontos vásárváros szerepet töltött be a vidéken. Kroměříž történetének alakulásában meghatározó volt az egyház, pontosabban az olmützi püspökök, érsekek szerepe, de erről majd máskor szólunk.
 
XIX. század
Ha rátekintünk a XIX. század elejéről származó térképre rögtön látszik, hogy a város (melyet akkortájt németül Kremsiernek neveztek) a mainál persze sokkal kisebb alapterületű volt. A középkor folyamán lényegében a nagyobb összefüggő pirosas rész alkotta csak a várost, melyet kőfal vette körül, a tőle nyugatra a Virágos kert felé húzódó településnyúlvány a XVIII-XIX: század szülötte. A település központját a jól látható nagyobbacska főtér-piactér alkotta, melynek északi sarkában áll az érseki kastély és tőle északra-északkeletre a ma szintén UNESCO világörökség listán szereplő, egészen a Morva folyóig kiterjedő kert. Magát pedig a várost az ekkorra már lebontott városfal mellett körbefutó út veszi körbe.

Mai térkép
Ezután nézzünk rá egy mai térképre. Jól látható, hogy maga a történelmi városmag szerencsés módon fennmaradt, de maga a város rendesen kiterjeszkedett. Dél felé előbb a XIX. század második felében épülő, gyakorta villa szerű polgári bérlakások sorakoznak, majd a XX. század eleji munkáslakások, végül pedig mint egy hagyma külső héjaként a szocialista panelcsodák állnak. A város lakórészei csak egy kis foltban merészkedtek a Morva folyón túlra, ámde az ipari létesítmények egy komplett telepet hoztak létre. Itt található a Maxmilian Sörfőzde épülete is, ahol a bejáratnál egészen kellemes áron lehet beszerezni a helyben főtt csodákat. De addig is mindenki kóstolja meg a Maxmilian söröket a Jaromír sörözőinkben!

A Dudák sörkekszek varázsa

Egy valamirevaló sörfőzde nincs olyan kis sörkellékek nélkül mint pl. a söralátét, avagy közkeletű nevén sörkeksz. Ezek a kis, jellemzően vastag papírból készült, kör vagy lekerekített sarkú négyszög alakú, egyik vagy mindkét oldalán felirattal és/vagy képpel díszített lapokat valamennyi sörözőben fellelhetjük, a legtöbb esetben büszkén hirdetvén, hogy az adott helyen milyen sört, mely sörfőzde termékét kortyolgathatjuk. A sörkekszek a sörcikk gyűjtők egyik kedvelt céltárgyai, de nézegetésük nem csupán a számukra jelenthetnek élvezetet. A sörkekszek egy részén pusztán az adott sörfőzde vagy egy bizonyos sör reklámját láthatjuk, de nem ritka hogy ennél jóval több információt is hordoznak. Erre jó példakánt most megnézzük, és Önöknek is megmutatjuk a strakonicei Dudák Sörgyár néhány söralátétét, egy-egy rövid megjegyzéssel.

Egy mai, modern alap sörkeksz. A Dudák főzde Prémium sörét reklámozza, a cseh sörfőzők jelmondatával: Dej Bůh Štěstí (Adjon Isten jó szerencsét!)
 
Az akkortájt még Nektarnak nevezett sörfőzde jubileumi sörkeksze. A 340 évvel korábbi alapítását ünnepelték 1979-ben.

Egy szintén régebbi sörkeksz már a strakonicei dudás hagyományokat is hirdeti.
Valamilyen rejtélyes ok miatt egy fogadó/söröző kiszolgálója legyen dúskeblű hölgy aki egyszerre elbír akár öt-hat korsó sört is. Nincs ez másképp a Dudáknál sem.
Van olyan sörkeksz, amelyen büszkén hirdeti a sörgyár egy sörminősítő versenyen (jelen esetben a Pivex) elért jeles eredményét.
Egy kis múltidézés a modern sörkekszen, amikor még az óriási fa sörös hordók korszaka volt.
Minden egy sörkekszen. Sör, csinos hölgy, dudás, Strakonice címere és a helyi kastély leghíresebb tornya
Az Otava folyó arany nevet viselő Otavsky Zlaty sör keksze, stílszerűen egy aranymosó emberke képével
Végezetül a Jaromír sörözőkben szintén sokat látható Klostermannt, a híres írót ábrázoló sörkeksz.

Irány Kroměříž! - 1. rész: Virágos kert

A Jaromír Sörözőinkben kapható kroměříži Maxmilian kisüzemi/kézműves/kraft (a mostanában használt terminológiából mindenki szabadon válassza ki a neki tetszőt) sörfőzde pazar termékei méltó módon hirdetik szülővárosuk dicső jelenét. De természetesen Kroměříž nem csak a sörfőzdéjéről, pontosabban sörfőzdéiről híres, hanem főként a történelmi múltjáról és csodás parkjairól, műemlékeiről. Mi ugyan nem foglalkozunk utaztatással, és természetesen annak kifejezetten örülünk ha a kroměříži sörcsodákat nálunk fogyasztják el, mégsem tudjuk megállni, hogy ne ajánljuk vendégeinknek eme varázslatos kisváros felkeresését. Mindezért, egy-egy cikkünkben szeretnénk Önöknek bemutatni az 1997-ben a legszebb cseh történelmi városnak is megválasztott Kroměříž városának legfőbb nevezetességeit.

Virágos kert
2017 a barokk éve Csehországban. Az év folyamán országszerte számtalan helyen, a megannyi barokk kastélyban, templomban és más műemléknél találkozhatunk érdekesebbnél érdekesebb programokkal, barokk zenei rendezvényekkel, táncos eseményekkel, barokk kulináris élményekkel. Kroměříž városa s azon belül az UNESCO világörökségi listán (az érseki palota és kastélypark mellett) szereplő Virágos kert a barokk év egyik legfontosabb színhelye lesz, hiszen immáron negyedik éve, hogy szeptember elején megrendezik a Hortus Magicus nevezetű barokk fesztivált.

Kolonád
Maga a Virágos kert, más néven Libosad a XVII. századi európai kertépítészet mesterműve. A II. Karel Lichtenstein – Castelkorn püspök megrendelésére Filiberto Lucchese, majd annak halála után Giovanni Pietro Tencalla kertépítészek tervei alapján 1665 és 1675 között építtetett kert (az akkortájt még álló városfalakon túl) egyfajta sajátos ötvözete a reneszánsz olasz és a barokk-klasszicista francia testvéreinek. A Narancskert, a Pisztrángos tó, a Nyúldomb, a Foucault-ingát is magába foglaló varázslatos Rotunda, a 244 méter hosszú Kolonád csak egy-egy a kőfallal körülölelt hatalmas park nevezetességei közül. Érdemes egy jó pá órát rászánni a megtekintésére!

Kert a Rotundával
És ha már egyszer kinézelődtük magunkat a Virágos kertben irány a Maxmilian Sörfőzde saját étterme, az U Mincovny, avagy hosszabb nevén a Restaurace Maxmilian U Mincovny, ahol a sörfőzde aktuálisan teljes szortimentjének megkóstolása mellett pazar ételekkel tölthetjük fel kiürült belső tartalékainkat. Az éttermet a főtértől az érseki kastély előtt, majd a Mlýnská kapun át haladva a püspöki pénzverde épületével szemben a Na Sladovnách – Chobout utcák sarkán találhatjuk

A Virágos kertről további információkat ITT és ITT találhat!

Egy szeretni való szatír – Maxmilian Skrytý Satyr

A kroměříži Maxmilian Sörfőzde láger termékei, a zamatos 10-es Minimaxtól, egészen az erős barnáig mára a Jaromír Sörözők vendégei kedvenceié váltak, és nem véletlenül. Valamennyi sörükön érződik a szakértelem és a minőségi alapanyagok találkozása, melynek végeredménye nem is lehet más, mint egy kiváló minőségű komló alapú finomság. De a Maxmilian nem csupán a klasszikus cseh lágerek terén kíván kellemes meglepetést okozni, hanem a Csehországban is egyre népszerűbb felsőerjesztésű sörök vonalán is.


A 11%-os szárazanyag tartalmú könnyed „csókot”, a Polibek IPA-t már megízlelhette a Jaromír Sörpince közönsége, most pedig egy APA-n van a sor, melynek neve Skrytý Satyr, avagy a Rejtőzködő Szatír. A névválasztás mögött persze nem valami pajzán gondolat áll. Kroměříž város nagy szülötte, a Maxmilian sörfőzde névadója, Max Švabinský festő, grafikus az 1980-as évek derekán készítette el ezt a címet viselő alkotását, mely az alábbi képen megtekinthető.


Magáról a sörről a következőket mondhatjuk el: 12% szárazanyag tartalmú, 5,2% alkohollal megáldott, világos, pasztőrözetlen és szűretlen. Aranysárga, enyhén opálos szín, stabil, fehér hab, közepesen édes malátás íz és hosszabb kicsengésű keserűség jellemzi. Dominál a citrusos, fanyar citromhéjas, illetve trópusi gyümölcsös aroma, mely párosul a szinte már gyógynövényes jellegű komlósság. Éppen ez az újvilági komlóknak köszönhető aromássága, citrusossága teszi APA-vá, azaz American Pale Ale sörré a Satyrt, szemben a testesebb, keserűbb IPA-val, vagy a könnyedebb EPA-val. Ajánljuk eme több mint szerethető szatírunkat minden sörszerető, sörkuriózum kedvelő vendégeinknek.

Mitől csehes egy söröző? - 2. rész

Folytatjuk a Csehország nem csak Prága magazinban megjelent elmélkedést arról, hogy mitől is lehet egy söröző csehes.

"Csehországban a XIX. század utolsó évtizedeitől kezdve már színvonalas kávézók, bárok is megjelentek a színen, és vették át a helyi elit társasági színhelyeinek szerepét. 1918 után pedig kezdtek úgy vélekedni a cseh sörözőkről és a kocsma kultúráról, mint valami szégyellni való dologról amit fel kell, hogy váltson valamiféle magasabb rendű cseh kultúra. A kocsmák azonban továbbra is megőrizték az elengedhetetlenül fontos szerepüket és nem csupán az alacsonyabb osztályba tartozók (munkások, parasztok) számára. Számos író, művész, pl. a már említett Jaroslav Hašek író, Josef Pekař történetíró, Václav Rabas festő, Alfons Mucha festő és még hosszan sorolhatnánk, továbbra is a sörözőket választotta előszeretettel mind ihlet szerzés, mind alkotó műhely céljából. Az amatőr zenészek, énekesek jóvoltából számos, később igen népszerűvé vált dal, zenemű született meg sör társaságában. A különféle politikai pártok, civil szervezetek is gyakorta szerveződtek a helyi sörözőkben, illetve itt tartották meg rendezvényeiket, üléseiket. 
 
Jaroslav Hašek (jobbról a második)
A társadalmi életben betöltött szerep terén a szocializmus alatt sem történt végzetesebb változás, viszont a kocsmák-vendéglők minősége igencsak lezuhant. Az államosított vendéglátóhelyeken sem a sör, sem az étel kínálat nem érte el a korábbi színvonalat. Ekkortájt kezdték el különféle kategóriákba minősíteni őket, minőség és ár szerint, az olcsó, abrosz és normális ételt nélkülöző kocsmáktól a külföldi vendégek számára mutogatható „luxus” intézményekig, ahol már Coca-Cola és rákkoktél is fogyasztható volt. De a leggyakoribb, legnépszerűbb helyeknek a harmadik kategóriás helyek bizonyultak, ahol fehér inges pincérek, olcsó, de nem rossz minőségű (habár kissé egyhangú választékú) ételt tálaltak fel a mindig megfelelő hőfokon és minőségben csapolt sör mellé. Gulyás-rántott hús-vadas, knédli, bramborák féleségek és társaik jelentették a sörökhöz társuló étkek alapját, nem éppen az egészséges étkezést támogatva.

Az U Pinkasu előtt gyülekezők, bebocsátásra várva
A bársonyos forradalmat követő elmúlt 25 évben a cseh kocsma, kocsmai hangulat fokozatosan megváltozott. Egyrészt újból visszakerültek magántulajdonba a vendéglátóhelyek (legalábbis azok, amelyeket nem zártak be) és az új gazdák sokat javítottak a hely és a szolgáltatás színvonalán. Különösen az elmúlt 5 évben zajló kisüzemi / „kézműves” sörfőzde „forradalomnak” köszönhetően a sörök választéka is nagyban megváltozott. Ugyanakkor a fiatalok jelentős része már a számítógép, televízió előtt szerzik az információkat, mobilon kommunikálnak, a szórakozási lehetőségek száma pedig megszaporodott, így az ő számukra már megváltozott a cseh söröző fogalma. A középkorú és idősebb generáció tagjai azonban még ma is megtöltik a kedvenc törzshelyüket, vagy éppen törzshelyeiket, és nap mint nap ugyanúgy diskurálnak egy-két sör mellett a napi fontos dolgokról mint évszázadokkal ezelőtt.

Egy mai, modern cseh söröző
Kis cikkünkből talán érezhető, hogy mi mitől is tartunk csehesnek egy vendéglátóhelyet, de egy kis késztetést érzek arra, hogy felettébb szubjektív véleményünket összegezzem. Nem a söröző-étterem külcsínje a lényeg, nem elsősorban az számít, hogy mennyire dekorálunk ki egy amúgy tiszta és rendezett helyet (persze ez önmagában egyáltalán nem baj, sőt). Jóval fontosabb, hogy a sör legyen jó minőségű és megfizethető (nem csak a pénzesebb elit számára), legyen legalább valami szintén nem vagyonokba kerülő sörkorcsolya, esetleg étel. És ami még fontosabb, hogy a vendéglátós / kiszolgáló közeg ha nem is mosolygós (persze az sem baj), de korrekt legyen, olyan, aki fél litert sört hoz ki ha egy korsót rendelünk, és nem csak azt megközelítő, de soha el nem érő mennyiséget. És mindez kutyafülét sem ér, ha nincsenek a kocsmában törzsvendégek, akik ha nem is nap mint nap, de sűrű alkalmakkor térnek be a sörözőbe, hogy egymással megvitassák a világ dolgait. Mert végül is egy igazi csehes kocsmahangulathoz itthon mi is kellünk, a magyar sörisszák."

Reméljük, hogy a Jaromír Sörözőink mindezek után elég csehesnek tekinthetők, de ha még esetleg nem, akkor tegyünk együtt érte!

Mitől csehes egy söröző? - 1. rész

Az alábbi írás, melyet most két részletben közlünk, mintegy két évvel ezelőtt a Csehország, nem csak Prága (www.nemcsakpraga.blogspot.hu) netmagazinban jelent meg, némi háttér információt nyújtva azon kérdés eldöntéséhez, hogy mitől is csehes egy (akár magyarországi) söröző. Bízunk benne, hogy a Jaromír sörözőinket eme információk tükrében is kellőképpen csehesnek érzik a vendégeink!


"Napjainkban számos fórumon hangzanak el arról szubjektív ítéletek, hogy mely magyarországi cseh sört csapoló vendéglátóipari egység a „legcsehesebb”, a legautentikusabb. Eltérnek rendesen a vélemények egymástól, hiszen valakinek az egyszerűbb pince jellegű sörözők jönnek be, másoknak a cseh fotókkal, feliratokkal, dísztárgyakkal stb. ékesített dizájn éttermek, kocsmák, és még sorolhatnánk a kisebb változatokat. Van aki a csapolási módszerben látja a lényegi különbséget, más a sörválaszték alapján véli csehesnek a helyet. Mindenkinek a maga ízlése szerint. Mégis a cseh söröző, mint sok évszázados önálló fogalom mögött nem a külcsín, és nem is feltétlenül csak az árult sör cseh mivolta áll, ennél azért jóval összetettebb a történet.


Amióta sört főznek a Cseh földeken, azóta léteznek olyan kocsmák, vendéglők, fogadók ahol ezt az italt el is fogyasztják. A sörfőzést és sörfogyasztást előszeretettel támogatták az uralkodók, a földek urai is, hiszen az adók révén igen sok pénz csörgedezett be a kincstárba, másrészt pedig az alattvalók is jóval engedelmesebben, békésebben végezték a dolgukat. A vérnyomást kevésbé megemelő sörivást jóval inkább előnyben részesítették, mint a keményebb alkoholok fogyasztását, melynek révén hőbörgős részegre itták magukat a delikvensek. Mindehhez hozzátehetjük azt is, hogy egy-egy járvány idején a sörivás bizony sokkal biztonságosabbnak bizonyult, mint a víz fogyasztása.


Hamar a napi rutin részévé vált a munka utáni sörözés, és ugyancsak rövid időn belül kialakultak az első írott, íratlan szabályok is. Vasárnaponként és ünnepnapokon tilos volt a sörcsapolás, és elsősorban a városokban megszabták a napi nyitvatartási időt is. Azonban a korabeli feljegyzések alapján nagyon úgy tűnik, hogy nem mindig tartották be ezeket az előírásokat. A sörfogyasztó helyek jóval nagyobb szereppel bírtak az emberek életében mint szimpla szomjoltó kocsmák. Televízió, internet és más kommunikációs terep hiányában a kocsma volt az információ szerzés, megosztás, valamint a szórakozás központja. A sörözgetés mellett folyt a napi diskurzus a szűkebb-tágabb világ történéseiről, de emellett a vendégek itt, a kocsmában verték a blattot, énekelgettek, sőt még amatőr színi előadások is színesítették az amúgy is kellemes hangulatot.


A kocsmai beszélgetések fő témái ugyanazok voltak mint manapság: bűnügyek, helyi pletykák, szép lányok, hűtlen feleségek, pénz, politika és emberi gyarlóságok. A XX. századtól kezdve a korábbiakhoz képest tovább bővült ez a kör és becsöppent a „kötelezően” megvitatandó témák közé a sport is (elsősorban a foci és a jéghoki). A kocsma persze fontos információ forrás volt az állam számára is, ezért nem csoda, hogy az Osztrák-Magyar Monarchiában gyakorta ült a sörözőkben egy-egy besúgó. Mi ezt a csehes kocsmai légkört leginkább Jaroslav Hašek Švejkjéből, illetve Bohumil Hrabal nagyszerű írásaiból ismerhetjük meg.


Ahogyan azt láthatjuk, a cseh kocsma a múltban fontos társadalmi, szociológiai szerepet töltött be, és tölt be a napjainkban is. 1620-ban a fehérhegyi ütközetet követően száműzték a cseh nyelven beszélő arisztokratákat, és egyúttal erős rekatolizáció vette kezdetét, ami azonban csak ahhoz vezetett, hogy a csehek többsége innentől kezdve egyre közömbösebbé vált a vallással szemben. Így a fő közösségi színhelyek nem a katolikus templomok vagy a nemesek palotái lettek, hanem a vendéglők. Ide jártak a település előjárói, külön asztala volt a tanítónak, de gyakorta a helyi pap is be-betért egy kis informális igehirdetésre. A professzortól az útkaparóig mindenki együtt, gyakorta közös asztalnál ivott és vitatta meg az élet nagy dolgait."

A jövő héten folytatjuk! 

Békés karácsonyt és sikerekben gazdag boldog új esztendőt kívánunk!

Már csak pár nap és a hosszú, fárasztó év végén végre átadhatjuk magunkat az önfeledt pihenésnek, a család szeretetének és nem utolsó sorban a kulináris élvezeteknek. Hamarosan itt van újból a várva várt karácsony, és alig másfél hét múlva pedig már el is köszönünk a 2016-os esztendőtől. Mindannyiunk számára elérkezett hát az idő amikor érdemes visszatekintenünk a mögöttünk hagyott évre, sikereinkre, sajnálatos kudarcainkra, örömteli nyereségeinkre és fájdalmas veszteségeinkre.


A mai világban a jövő minden eddigieknél kiszámíthatatlanabb, nem tudhatjuk, hogy milyen kihívásokkal talál meg minket a sors. Ám akárhogyan is alakul a 2017-es év mi Jaromírosok egyet megígérhetünk: a lehetőségeinkhez mérten a jövőben is minden megteszünk, hogy a sörözőink ne csupán mezei vendéglátóhelyek legyenek az Önök számára, ahol csupán a sör és étel elfogyasztása a lényeg. Számunkra az a legfontosabb, hogy a vendégeink érezzék jól magukat nálunk és velünk. Korunk rohanó világában kell, hogy legyenek olyan nyugalmat, kiszámíthatóságot, békét, baráti hangulatot árasztó helyek, melyekre ha be-be térünk végre kiszusszanhatjuk magunkat és helyre tehetjük a mindennapok pörgésében összekuszálódott gondolatainkat. Ilyen kis szigetecskéknek tekintjük sörözőinket, remélve, hogy ezt az érzést a vendégeink számára is át tudtuk és a jövőben is át tudjuk adni. 


Köszönjük azon ezreknek akik ellátogattak hozzánk és életük egy piciny részévé tették vendéglátóhelyeinket, s ami még fontosabb minket. Külön köszönjük mindazoknak akik akár személyesen, akár a Facebook oldalainkon értékelték erőfeszítéseinket. Mind dicsérő szavaik, mind jobbító szándékú kritikáik adnak nekünk erőt a munkánk folytatásához, hiszen a vendégeink támogatása nélkül mit sem érnénk. Ezért törekszünk arra, hogy a jövőben is elnyerjük, illetve megtartsuk kedves vendégeink bizalmát, és ha lépésről lépésre is, de töretlenül tovább emeljük a Jaromír Sörözőink színvonalát.

Minden továbbiak helyet szeretnénk minden kedves vendégünknek békés karácsonyt és sikerekben gazdag boldog új esztendőt kívánni!



Végezetül egy szolgálati információ: Sörözőink december 24-én és 25-én mind zárva tartanak, 26-án azonban a Jaromír Sörbisztró már újból fogadja a karácsonyi ünneplésben megszomjazó vendégeket.