Cseh Söratlasz

A napokban sikerült hozzájutnunk egy igazi sörirodalmi csemegéhez, de nem a szépirodalom műfajából, jóval inkább az igényes sörstatisztika világából. A nagy alakú, több, mint 130 oldalas kötet címe Český Pivní Atlas, azaz Cseh Söratlasz, szerzője K. Materna és J. Hasman. Csehország sörnagyhatalom, így talán nem csoda, hogy megérett az idő egy ilyen kiadvány megjelentetésére. Ugyanakkor a napjainkban zajló óriási sörforradalmat (szinte gomba módra szaporodnak a cseh kisüzemi sörfőzdék) jól mutatja, hogy ez a 2014-es könyv alig pár év elteltével már részlegesen elavultnak is tekinthető. Ugyanis a mára már 380 db fölötti csehországi főzde (köztük 339 db éves 10 ezer hektoliter alatt teljesítő kisüzemi) kezdi erősen szorongatni a nagyobbakat. Az ország sörtermeléséből jelenleg 4-4,5%-ot csípnek el, ám ezzel nem a legnagyobb multikat, hanem a náluk kisebb, kevesebb tőkével rendelkező regionális sörfőzdéket (mint a Dudák vagy a Bakalar) hozzák versenykényszerbe. És ez bizony a statisztikákban is meglátszik, így alig most 2017-ben a Cseh Söratlasz beltartalma is lényegesen megváltozna.


Mindezek ellenére a valamennyi nagyobbacska, országos, illetve regionális terjesztésű sörgyár és egynéhány kisüzemi-kézműves-kraft egy-egy oldalon bemutató (egy kis leírás, történelem, grafikon a sörgyártás volumenéről 1990 és 2012 között, országos térkép a terjesztési területekről), továbbá az egyes cseh „megyékben” (kraj) a különböző sörgyárak részesedését pontosan ábrázoló atlasz kiváló böngészni való. Sokat megtudhatunk a sörgyárak működésében a cseh bársonyos forradalom óta lezajló változásokról, arról, hogy mitől is regionális egy regionális sör, mekkora erőfölényben a pár multi a többiekkel szemben, stb. De természetesen nem szeretnénk, hogy csak mi részesedjünk az érdekes információkból így a jövőben egy-egy cikket szentelünk a könyvben taglalt témáknak, ezzel bővítve a cseh sörökkel kapcsolatos közös ismereteket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése