A napokban sikerült hozzájutnunk egy
igazi sörirodalmi csemegéhez, de nem a szépirodalom műfajából,
jóval inkább az igényes sörstatisztika világából. A nagy
alakú, több, mint 130 oldalas kötet címe Český Pivní Atlas,
azaz Cseh Söratlasz, szerzője K. Materna és J. Hasman. Csehország
sörnagyhatalom, így talán nem csoda, hogy megérett az idő egy
ilyen kiadvány megjelentetésére. Ugyanakkor a napjainkban zajló
óriási sörforradalmat (szinte gomba módra szaporodnak a cseh
kisüzemi sörfőzdék) jól mutatja, hogy ez a 2014-es könyv alig
pár év elteltével már részlegesen elavultnak is tekinthető.
Ugyanis a mára már 380 db fölötti csehországi főzde (köztük
339 db éves 10 ezer hektoliter alatt teljesítő kisüzemi) kezdi
erősen szorongatni a nagyobbakat. Az ország sörtermeléséből
jelenleg 4-4,5%-ot csípnek el, ám ezzel nem a legnagyobb multikat,
hanem a náluk kisebb, kevesebb tőkével rendelkező regionális
sörfőzdéket (mint a Dudák vagy a Bakalar) hozzák
versenykényszerbe. És ez bizony a statisztikákban is meglátszik,
így alig most 2017-ben a Cseh Söratlasz beltartalma is lényegesen
megváltozna.
Mindezek ellenére a valamennyi
nagyobbacska, országos, illetve regionális terjesztésű sörgyár
és egynéhány kisüzemi-kézműves-kraft egy-egy oldalon bemutató
(egy kis leírás, történelem, grafikon a sörgyártás volumenéről
1990 és 2012 között, országos térkép a terjesztési
területekről), továbbá az egyes cseh „megyékben” (kraj) a
különböző sörgyárak részesedését pontosan ábrázoló atlasz
kiváló böngészni való. Sokat megtudhatunk a sörgyárak
működésében a cseh bársonyos forradalom óta lezajló
változásokról, arról, hogy mitől is regionális egy regionális
sör, mekkora erőfölényben a pár multi a többiekkel szemben,
stb. De természetesen nem szeretnénk, hogy csak mi részesedjünk
az érdekes információkból így a jövőben egy-egy cikket
szentelünk a könyvben taglalt témáknak, ezzel bővítve a cseh
sörökkel kapcsolatos közös ismereteket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése