Irány Kroměříž! - 2. rész: Kroměříž térképen anno és most.

A Maxmilian söreink szülőföldéről szóló sorozatunk soron következő részében Kroměříž városával egy XIX. századi és egy XXI. századi térkép alapján ismerkedünk tovább. Kroměříž egy ízig-vérig történelmi város, amely a mai is megfigyelhető városszerkezetével is megjeleníti a klasszikus cseh városok fejlődési történetét. Magáról a település létezéséről 1107-ből származik a legrégebbi dokumentum, majd azt követően élte a maga egyre fejlődő életét, amelyet az időnkénti tűzvészek, járványok, a huszita háborúk, majd a harmincéves háború vetett vissza. Városi ranghoz már igen korán, a XIII. század elején jutott, fontos vásárváros szerepet töltött be a vidéken. Kroměříž történetének alakulásában meghatározó volt az egyház, pontosabban az olmützi püspökök, érsekek szerepe, de erről majd máskor szólunk.
 
XIX. század
Ha rátekintünk a XIX. század elejéről származó térképre rögtön látszik, hogy a város (melyet akkortájt németül Kremsiernek neveztek) a mainál persze sokkal kisebb alapterületű volt. A középkor folyamán lényegében a nagyobb összefüggő pirosas rész alkotta csak a várost, melyet kőfal vette körül, a tőle nyugatra a Virágos kert felé húzódó településnyúlvány a XVIII-XIX: század szülötte. A település központját a jól látható nagyobbacska főtér-piactér alkotta, melynek északi sarkában áll az érseki kastély és tőle északra-északkeletre a ma szintén UNESCO világörökség listán szereplő, egészen a Morva folyóig kiterjedő kert. Magát pedig a várost az ekkorra már lebontott városfal mellett körbefutó út veszi körbe.

Mai térkép
Ezután nézzünk rá egy mai térképre. Jól látható, hogy maga a történelmi városmag szerencsés módon fennmaradt, de maga a város rendesen kiterjeszkedett. Dél felé előbb a XIX. század második felében épülő, gyakorta villa szerű polgári bérlakások sorakoznak, majd a XX. század eleji munkáslakások, végül pedig mint egy hagyma külső héjaként a szocialista panelcsodák állnak. A város lakórészei csak egy kis foltban merészkedtek a Morva folyón túlra, ámde az ipari létesítmények egy komplett telepet hoztak létre. Itt található a Maxmilian Sörfőzde épülete is, ahol a bejáratnál egészen kellemes áron lehet beszerezni a helyben főtt csodákat. De addig is mindenki kóstolja meg a Maxmilian söröket a Jaromír sörözőinkben!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése