Talán már meg sem lepődnek olvasóink, hogy a karácsony közeledtével újra ünnepi sört kóstolhatnak a csapjainkról. Persze csak a szerencsésebbek és a hozzánk sűrűbben járók, hiszen ezek a főzetek csak korlátozott mennyiségben kerülnek Magyarországra, többségük cseh torkokon gurul le. Ezért is jelentenek különleges élményt a karácsonyi sörök és persze nem csak emiatt, hanem a minőségüknek, ízüknek köszönhetően is. Lássuk hát, hogy idén milyenek is ezek a sörök.
Strakonicéről ezúttal egy igazi specialitás érkezett. A remek sör az idei karácsonyra nem csak (de főként) pilseni malátával, hanem belga Buscuit és Red Intense maláták hozzáadásával készült. A speciális belga malátákkal erőteljesebb földes és pirított ízt érhettek el. A komlók maradtak hazaiak, a Premiant, a Kazbek és egy új nemesítés, a Jupiter adja kellemes kesernyés aromát. A főzet szeptemberben (nem egy-két hete, mint némely hazai sörfőzdénél) készült és azóta érlelődött 60 napon át. A keserűsége 38, amely már bőven eléri a pilseni sörök szintjét. Élesztő tekintetében egy öreg rutint a W96 törzset használták még mindig nagy megelégedésünkre. Színében, az aranyló, rezes színében is tükrözi a pilseni típusú sörök főzésének hagyományát, még ha ezúttal egy kis „külföldi” tartalommal is. A 13,4 %-os extrakt érték már előre jelzi a sörünk kellő ünnepi testességét. Alkoholtartalma is ennek megfelelő, 5,5%-os.
Rakovník karácsonyi sörét se mostanában, hanem október
elején kezdték el főzni. A sörgyár hagyományai szerint egy elég erőteljes
ünnepi sört készítettek. Ezt jelzi mind 14-es szárazanyag-tartalma, mind az
5,8%-os alkoholtartalma, amely illik a téli hideg hónapokhoz és az ünnep fenségességéhez.
Mindkét sörnél ahogy írtuk csak pár hordó jutott el hozzánk, amelyek tartalmát
a Söpincében vagy a Sörbisztróban ízlelhetünk meg. Így mindenkit bíztatunk
arra, hogy ne várjanak soká, jöjjenek, hangolódjanak nálunk a karácsonyra!


Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése