A Klostermann csomagolás rejtelmei 1.

Az előző cikkünkben "a dobozos vagy az üveges sör a jobb" örök kérdéssel foglalkoztunk, lássunk most egy konkrét példát is rá. A kiszemelt alanyunk a Strakonicei Sörgyár egyik csúcssöre a híres helyi író után elkeresztelt Klostermann, abból is a félbarna változat. (A másik a hidegkomlós világos, ha valaki nem ismerné és nem kóstolta volna.) Most azt kellene írni, hogy a kétfajta csomagolású sör beltartalma között micsoda óriási különbséget tapasztalunk, de sajnálattal közölnünk kell: mindkét sör kiváló, feltéve ha betartjuk az alapvető tárolási, tálalási és fogyasztási szabályokat, amelyeket már oly sokszor emlegettünk a Jaromír Krónikákban. Így nem marad más, minthogy a külső alapján bíráljunk. Nézzük hát, hogy milyen a „kétféle” sör, az üveges és dobozos csomagolása, a design, milyen információt is tartalmaznak a rajtuk lévő címkék feliratai.

Kezdjük az üvegessel, amelyet nagyon kellemes már a kezünkbe is venni. Klasszikus sörösüveg alakja a nyak részi elvékonyodás előtt, valamint az alsó részén egy picit kiöblösödik, ezzel is megkönnyítve a kicsúszásmentes megragadást. Ez igen hasznos kivált, ha már nem az első sörünket fogyasztjuk el. 😊 A koronazáras kupakján a már említett és egy korábbi cikkünkben részletesen megénekelt Klostermann bácsi bal kézre támaszkodó feje és a felső testének egy része látható. Szemüveges, szakállas képe már önmagában is valami megnyugtató garanciát nyújt az üvegben rejlő sör minőségét illetően. Az üvegre ragasztott három címkéből természetesen a frontoldali a leglátványosabb. A sör színére hajazó vörös háttérben felül a kupakon is látható író grafikája látható kétoldalt a születési és halálozási dátummal, alatta az eredeti aláírásának másolatával. Ez alatt áll szép nagy betűkkel a Klostermann felirat, majd a sörtípus megnevezése, a polotmavy ležák, azaz félbarna láger. A főcímkén még két szöveg látható, amely a sör pasztőrözetlenségét hirdeti, valamint azt, hogy főzésekor négyféle malátát használtak fel a kiváló sörfőzők!

A hátsó címke ugyan kevéssé "nagy karakteres", és látványos, ám annál informatívabb. Itt ugyanis egy hosszabb szövegrészben a sör teljes leírását kapjuk. A felhasznált négyféle maláta pontos megnevezése (amely röviden megismétlődik a szöveges rész után is) mellett jelzik, hogy a sör legalább 60 napon át érlelődik a hűvös pincékben és csak ezt követően kerül szűrt, de nem pasztőrözött formában palackozásra. A z információk közül még egy fontosabbat is tartalmaz a hátcímke és ez pedig a szavatossági idő. Mindezek ugyan ékes cseh nyelven olvashatók, ám itt jön be a nyakcímke fontos feladata, főként az exportra is szállított sör fogyasztói, illetve a forgalmazói számára. De erről, valamint a dobozos változaton is rejlő további információkról a következő cikkünkben írunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése